Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 maja 2026, o 23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2015, o 14:46 
Nowy

Witam.
Jestem w trakcie tworzenia projektu inteligentnego domu, a w zasadzie jego kończenia. Pozostała mi ostatnia rzecz do zrobienia, jest to wysyłanie SMS alarmującego.

Udało mi się utworzyć komunikację pomiędzy Atmegą a PC. Komputer nie posiada wyjscia Rs232, dlatego użyłem przejściówki Profili USB to COM.
Za pomocą Terminala v1.9b odczytuje oraz wysyłam dane pomiędzy urządzeniami. Działa to bezproblemowo.

Docelowo C60 będzie sterowane poprzez Atmega, ale najpierw chciałem kontrolować go poprzez PC. Chciałem przerobić układ aby komunikować się w ten sposób z siemens C60, niestety nie działa to poprawnie. Poniżej zamieszczam schemat, oraz zrzut ekranu otrzymywanych danych w terminalu.

Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki, gdzie leży problem. Jestem już zmęczony kolejnymi bezskutecznymi próbami, oraz przeszukiwaniem internetu, przez n-ty dzień z kolei... , dlatego też przemogłem się i napisałem na tym forum ;)

Grafiki załadowałem na innej stronie, ponieważ uploader nie chciał zaakceptować żadnego z najpopularniejszych formatów (png,gif,jpg)

Schemat:
http://zapodaj.net/e348be83f80c4.png.html

Zrzut terminala:
http://zapodaj.net/7c3e86f537350.jpg.html

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2015, o 16:48 
Użytkownik

Witaj,
zauważ, że Siemens działa na napięciu 3,6V, natomiast MAX232 najprawdopodobniej na napięciu 5V. Pewnie występuje konflikt napięć. Sam swego czasu męczyłem się z identycznym problemem, coś tam szło w terminalu, aczkolwiek zazwyczaj jakieś krzaki bądź nic w ogóle. Pomogło dodanie bufora 74LVC125 między MAXem a telefonem. Bufor konwertuje napięcia na poziom 0 - 3,3V.
Nie wiem, czy w tym wypadku nie będziesz musiał zmienić scalaczka MAX232 na MAX3232 (pracuje na w.w poziomach), ale to już nich ktoś bardziej doświadczony mnie poprawi ;)

PostNapisane: 28 maja 2015, o 11:16 
Nowy

Czyli mam rozumieć że można to rozwiązać na 2 sposoby, albo zmienić Max na taki który konwertuje miedzy 3,3V i 5V (czy 3,3 będzie poprawnie interpretowane przez telefon?) , ewentualnie dołożyć konwerter napięć przed dojściem do Max232 tak aby 3,3 zamieniał na 5V, a 5V na 3,3?

PostNapisane: 28 maja 2015, o 13:08 
Użytkownik

a ja proponuje zrobic jak tu na rysunku... zawsze tak robilem i nie bylo problemów...
http://www.dhservis.cz/dalsi/alarm_soubory/kabel.gif

PostNapisane: 28 maja 2015, o 16:54 
Użytkownik

mi się zdarza używać kabelków DATA od Noki i też dają radę ....
http://www.sunduino.pl/wordpress/profil ... 03-w-win8/

PostNapisane: 28 maja 2015, o 21:46 
Nowy

Cytuj:
a ja proponuje zrobic jak tu na rysunku... zawsze tak robilem i nie bylo problemów...
http://www.dhservis.cz/dalsi/alarm_soubory/kabel.gif

@eMCe2 Czy dioda użyta w schemacie to dioda Zenera?, niestety nie spotkałem się nigdy z takim oznaczeniem. Jest to zdecydowanie najprostsze rozwiązanie jeśli chodzi o zastosowanie tego w mikro, zapewne własnie tego użyje.

Cytuj:
Kupiłem przy okazji większych zakupów chiński układ który teraz montują w klonach Arduino - CH340G
Kosztował 2zł50gr ... dodam do tego rezonator 12MHz i stabilizator 3,3V i będę miał przejściówkę :D

@Niveasoft Widzę, że kolega zdecydowanie na wyższym poziomie elektroniki niż ja, nie mam pojęcia jak to będzie funkcjonować. Ja po prostu chce już tylko uruchomić te SMS i skończyć projekt ;)

Cytuj:
mi się zdarza używać kabelków DATA od Noki i też dają radę ....
http://www.sunduino.pl/wordpress/profil ... 03-w-win8/

@SunRiver niestety nie mam dostępu do żadnych kabli tego typu. A jako że telefon ma być docelowo obsłużony przez mikro, myślę ze nie ma sensu inwestować. ;)

Cóż bardzo wam dziękuje za każdą pomoc, tworze wraz z dziewczyną projekt inteligentnego domu, nauczyliśmy się wszystkiego od zera. Oparty o komunikacje 2,4Ghz, monitoring na raspberry, wyświetlacze, ADC, przerwania itd... ale te sms to jakaś porażka. Na początku próbowaliśmy z k750i, niestety zawiódł kabel... potem moduł GSM na raspberry, niestety Python to nie nasza bajka ;) Przyznam się szczerze, że już pojawiały się myśli o rezygnacji... Dzięki Wam wraca nadzieja, na osiągniecie celu.

Po weekendzie będę próbował zastosować proponowane rozwiązania, wtedy też poinformuje o rezultatach

PostNapisane: 29 maja 2015, o 07:56 
Użytkownik

Tak to dioda zenera... Z C60 będzie jeszcze ten problem że one chyba nie obsługują trybu tekstowego więc wszystkie sms'y są zakodowane w PDU. Jak chcesz mieć eski na wprost jako stringi to chyba sony ericssony T610, T630 to obsługują z tego co pamiętam z dawnych lat.

@NiveaSoft 2,5 za sam chip to drogawo :P zobacz tu http://www.ebay.com/itm/USB2-0-6Pin-CH3 ... 234ee600d3 :)

PostNapisane: 29 maja 2015, o 08:23 
Użytkownik

No jeszcze zależy w jakim wykonaniu to sim 300 bo jak kojarzę z poprzedniej roboty to one miały jakieś małe złącze...
Amatorsko to chyba nie znajdzie się nic taniej niż stara komórka :) No i do sim300 trzeba jeszcze zaprojektować zasilanie żeby nie siadały... a w komórce masz wszystko gotowe, tylko baterie doładowywać :)

PostNapisane: 29 maja 2015, o 08:30 
Użytkownik

Cytuj:
Z C60 będzie jeszcze ten problem że one chyba nie obsługują trybu tekstowego więc wszystkie sms'y są zakodowane w PDU. Jak chcesz mieć eski na wprost jako stringi to chyba sony ericssony T610, T630 to obsługują z tego co pamiętam z dawnych lat.

Dokładnie tak, też miałem problem nie tylko z SMS-ami, ale i z wieloma innymi komendami AT, których Siemens C60 nie obsługuje, typu ATS0, AT+CSQ itd. Wyszukałem w szufladzie T610 i problem zniknął ;)

Strefa czasowa: UTC + 1