Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 kwi 2026, o 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 19:03 
Nowy

Witam,
mam dziwny problem z tą atmegą, pierwsza się uwaliła podczas wgrywaniu wsadu, za którymś razem po kompilacji i wgraniu programy już na nic nie reagowała, w akcie desperacji mocno ją przycisnąłem do płytki i o dziwo zadziałała, jak się puściło to dalej nic - trzeba było ją cały czas dociskać, później zobaczyłem, że wszystkie fusy były pozmieniane, a wgrywanie nowych ustawień nic nie dawało, niby wszystko ładnie się wgrywało, ale po naciśnieciu "Sprawdz podłączony AVR" dalej były te same... sprawdziłem wszystkie połączenia jeszcze raz, poprawiłem luty-nic - trudno kupiłem nową. Na początku było ok, mkv normalnie ją wykryła, odznaczyłem m103c oraz JTAG, zapisałem i działało, potem zmieniłem na zewnętrzny kwarc >8MHz i już jej nie wykrywa... Myślałem, że może kwarc padł, wymieniłem na inny (był smd dlatego tak ten jest zamocowany) i dalej nic. Co to może być?
ObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 19:29 
Moderator

Przytoczę kilka wypowiedzi:
p0ld3k napisał(a):
pierwsza się uwaliła podczas wgrywaniu wsadu,

p0ld3k napisał(a):
w akcie desperacji mocno ją przycisnąłem do płytki i o dziwo zadziałała, jak się puściło to dalej nic

No to w tym miejscu ja zawsze DĘBIEJĘ - jak można takie ...... rzeczy opowiadać - że się uwaliła podczas wgrywania

p0ld3k napisał(a):
niby wszystko ładnie się wgrywało, ale po naciśnieciu "Sprawdz podłączony AVR" dalej były te same... sprawdziłem wszystkie połączenia jeszcze raz, poprawiłem luty-nic - trudno kupiłem nową.

I to nazywa się OBCHODZENIE problemu a nie ROZWIĄZYWANIE problemu, nie ma się co dziwić że z nową masz DOKŁADNIE to samo.

p0ld3k napisał(a):
Na początku było ok, mkv normalnie ją wykryła, odznaczyłem m103c oraz JTAG, zapisałem i działało, potem zmieniłem na zewnętrzny kwarc >8MHz i już jej nie wykrywa...

p0ld3k napisał(a):
Co to może być?

Prosta sprawa - babole w połączeniach, zwarcia na PCB, zimne luty - itp

Jeśli nie wierzysz - to kup sobie jeszcze 10 nowych sztuk i wymień - może po wlutowaniu 10-tej sztuki dotrze do ciebie, że trzeba się przyjrzeć połączeniom, lutom itp a nie - kupować nowe atmegi i pisać że się uwalają podczas wgrywania

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Płytka ładnie ci wyszła - jeśli chodzi o ścieżki aż pozazdrościć - ale sposób lutowania a szczególnie pozostawiania tych śmietków ze zwarciami - pozostawia wiele do życzenia :( .... Ja bym na twoim miejscu od tego zaczął

czyli poprawić luty, OCZYŚCIĆ dobrze topniki i śmieci rozpuszczalnikiem .... przedzwonić połączenia i po kolei działać - na spokojnie - a nie w taki troszkę hmmm jakby to powiedzieć - podenerwowany sposób

zobaczysz że wyjdzie

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 19:35 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Są jeszcze kondensatory przy kwarcu do sprawdzenia.
Widzę że zasilasz procesor z 3,3 V. Nie pasuje to do wykresu z punktu Speed Grades w specyfikacji. Sprawdź sobie.

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 19:40 
Użytkownik

Popraw luty i sprawdz miernikiem czy nie ma zwarć lub zimnych lutów szczególnie tu
Obrazek

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 19:55 
Nowy

Przed pierwszym włączeniem wszystko przedzwoniłem, posprawdzałem czy nie ma zwarć między pinami, połączenie atmega-programator chyba z 5 razy sprawdzałem, co do kupowania 10szt, czytałeś co napisałem? Jak zobaczyłem, że dziwnie działa to posprawdzałem wszystko, jeszcze raz poprawiłem luty i dalej to samo było. Co do estetyki to się zgodzę, lipa totalna ale plecionka mi się skończyła i nie mam jak tego usunąć, dlatego wszystko przed włączeniem posprawdzałem.
Krauser - przed chwilą zmieniłem kondensatory na nowe i kwarc na 8MHz i dalej nie żyje ;/
Humanoid - wszystko sprawdzałem i nic.

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 20:30 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

p0ld3k napisał(a):
Krauser - przed chwilą zmieniłem kondensatory na nowe i kwarc na 8MHz i dalej nie żyje ;/

A może masz złe wartości kondensatorów? Kondensatory SMD nie mają nadruku.

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 20:35 
Nowy

Jeżeli się w sklepie pomylili to tak, mam podpisane paski i na tej podstawie je montuje. Zaraz przylutuje normalne i się zobaczy.
Edit:
Zmieniłem na 27pF i niestety dalej nie reaguje.
Edit2:
Podobny temat założyłem na elektrodzie, padł pomysł, żeby wylutować kwarc i podać inny sygnał zegarowy, zaprogramowałem atmega32, żeby dawała sygnał ~1MHz i ruszyło :D
Edit3:
I wszystko jasne, stabilizator napięcia jest jakiś walnięty i przy nie dużym obciążeniu już nie wyrabia... jak było małe taktowanie to wszystko cacy, wystarczyło zwiększyć na ponad 2MHz i już zaczynały się cuda wianki.
No nic, mimo wszystko dzięki za pomoc ;)
Pozdro

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 23:48 
Użytkownik

Miałem podobny problem i okazało się, że to podstawka pod procesor nawalała. 95% takich przypadków to połączenia. Co do kondensatorów do kwarcu to nie powinieneś użyć 2x 22pF???

Strefa czasowa: UTC + 1