Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 16:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 16:58 
Nowy

Rozpoznaję kwestię I2C w oparciu o expander PCF8574N. Wygląda na to, że temat sterowania diodami "rozpracowałem", natomiast nie bardzo potrafię wytłumaczyć niekontrolowane migotanie diod.
Otóż w momencie jeżeli wysyłane są do scalaka stany jakie mają być ustawione, to diody podłączone do pinów, na których był ustawiony stan wysoki (dioda zgaszona), na ułamek sekundy migają w momencie gdy wpisywane są stany do scalaka. Tyczy się to wszystkich pinów.
Czym to jest spowodowane :?:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 18:21 
Użytkownik

cześć
może jakiś schemat byś przedstawił jak to masz połączone
dane przesyłasz sprzętową czy programową I2C?

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 18:48 
Nowy

przepraszam za jakość ;)
[ kolega nie dostaje WARNA za posługiwanie się laurkami na tym forum, tylko dlatego że jest tutaj absolutnie nowy ... i mógł tego jeszcze się nie dowiedzieć, ale mam nadzieję - że teraz już będzie pamiętał, i nauczy się rysować proste schematy - mając pod ręką przecież KURS: http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html - mirekk36 ]

Na schemacie zaznaczone dwie diody, w realu mam cztery.

Dane przesyłam sprzętowo.

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 19:15 
Moderator

Poza tym, sam schemat przy takim pytaniu mało pomoże bez kodu - tak zadane pytanie na forum jak w pierwszym wątku już powinno je dyskwalifikować - bo w zasadzie kierowane jest do JASNOWIDZÓW ... a tu są tylko elektronicy/programiści ... zwykli ludzie - żadnej parapsychologii ;)

Więc Panie Autor - proszę cię uzupełnij to pytanie tak - żeby można było próbować pomóc a nie przez 10 stron forum ciągnąć cię za język o szczegóły ok?

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 19:34 
Nowy

Zachęcające - niestety nie mam zasobów czasowych na to aby przerabiać właśnie w tej chwili Eagle. Rozumiem, że jeżeli się coś zna to jest to proste. Mam ten sam problem z klientami w zakresie mojej profesji.
Uwierz Mirku, że mam trochę inne priorytety - przynajmniej na chwilę obecną.

Zatem posunę się do opisu.
- Piny GND i VCC odpowiednio zasilone.
- Piny A0, A1, A2 podłączone do masy.
- Piny P0 - P3, poprzez rezystor i diodę do VCC.
- SDA, SLC do uC.

Co do kodu to:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod zaczerpnięty z BB, wywoływany co określony interwał w programie.
Działa z PCF8583 bez problemów.
Pozdrawiam wyrozumiałych.

Ostatnio edytowano 4 kwi 2015, o 10:18 przez Tweety1980, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 05:48 
Użytkownik

cześć
jak się "zieloni" obudzą to znów Ci wykasują kod :lol:
nadal nie wiemy za dużo więc przyjmij taką wersję, że jak programujesz procka to na szynie danych mogą pojawiać się "0" i "1"
i diody migają :roll:

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 06:11 
Nowy

Gdyby to się działo podczas programowania to bym rozumiał.

Problem w tym, że gdy przedstawiony kod jest wykonywany cyklicznie to dla diód, dla których nie zmienia się stan (pozostaje 1 - mają dalej nie świecić) występuje mignięcie. Z tego co się zorientowałem to mgnięcie wysępuje w momencie wysylania informacji z uC do ekspandera.

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 08:44 
Moderator

Tweety1980 napisał(a):
Kod zaczerpnięty z BB, wywoływany co określony interwał w programie.

Proponowałbym jednak nieco dokładniej poczytać BB, bo nie na darmo podałem dwa przykłady komunikacji z (Uwaga!) RÓŻNYMI scalakami I2C, pokazując, że co scalak to ta komunikacja może być nieco inna i że trzeba po prostu zapoznać się z notą PDF swojego scalaka aby czasem zmodyfikować nieco wysyłanie czy odbieranie danych. Tymczasem ty, bezkrytycznie wykorzystujesz procedurę wysyłania danych do PCF8583 pisząc jeszcze, że no przecież z nim wszystko działa. W takim razie wg ciebie ta procedura z BB będzie działać ze wszystkimi scalakami świata ? To po co ten przykład jeszcze z EEPROM?

Komunikacja I2C to jedna sprawa, ale sposób dostępu i sama już rozmowa ze scalakiem to CAŁKIEM INNA PARA KALOSZY. Nie ma jednej cudownej funkcji na świecie obsługującej wszystko co ma opis I2C.

Reasumując - zajrzyj do noty PCF8574 i sprawdź jak do niego wysyła się dane a następnie lekko zmodyfikuj funkcję do wysyłania z BB i będzie śmigać bez żadnego migania jak to nazywasz.

Strefa czasowa: UTC + 1