Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 19:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 22:19 
Użytkownik

Witam,

Jestem początkującym elektronikiem i pewnie dla wielu ten problem będzie trywialny. Zgodnie ze stroną 318 książki Pana Mirka, chciałem zrobić proste sterowanie silnikiem DC. Podłączenie Atmega32A - Mostek L293DNE - Silnik DC 5V znajduje się na schemacie w załączniku. Zasilanie układu pochodzi zarówno z programatora 5V jak i zasilania zewnętrznego 5V. Połączenia sprawdzone wielokrotnie. Procesor jest widoczny w MkAVRCalculator.

Użyty kod programu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

(kod pochodzi z Książki: Kardaś M. "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania", str. 318)

Program ładnie ładuje się do mikrokontrolera lecz silnik w ogóle nie rusza. Pojęcia nie mam dlaczego :( Testowałem na tej płytce (SD-35) wiele programów z diodami i wszystko działało.

Bardzo proszę o pomoc. Może źle coś podłączyłem lub czegoś brakuje. Może kod źle napisałem. Jeśli podałem za mało informacji proszę nie krzyczcie tylko napiszcie :)

Oto schemat połączenia:
Obrazek

Kod niepoprawnie się wkleja, oto screen:
Obrazek

Ostatnio edytowano 3 kwi 2015, o 23:41 przez Panicz74, łącznie edytowano 3 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 23:33 
Użytkownik

Dodałem. Bez zmian, silnik stoi :( Sprawdziłem właśnie multimetrem połączenia pomiędzy PA0 / PA1 a 4A / 3A. Dźwięk wydaje co sekundę i trwa sekundę. Czyli problem nie leży po stronie programu :) Są jeszcze jakieś możliwości???

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 23:34 
Użytkownik

Nie dość, że nieprawidłowo wklejasz użyty kod programu, to wklejasz go z totalną ilością baboli !!!
Nie wiem co Mirek na to ,bo kod jest z BB, Ty zmieniłeś tylko port ,popraw dokładnie jak jest napisane to wtedy silnik ruszy.

Ostatnio edytowano 3 kwi 2015, o 23:49 przez sredni, łącznie edytowano 5 razy

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 23:47 
Użytkownik

Kod poprawiony. Fakt to kod Pana Mirka, zaznaczyłem to pod kodem. Staram się wykonywać wszystkie czynności zgodnie z książką lecz gdzieś mam problemy. Jeśli naruszam tym prawa autorskie to proszę o usunięcie tematu. Jeśli natomiast nie stwarzam problemów to pomóżcie proszę.

Napięcie na nóżkę 8 podane. Silniki stoi :(

PostNapisane: 3 kwi 2015, o 23:53 
Użytkownik

Jeśli to nie problem dla Ciebie,sprzętowy oczywiście :) ,to zrób dokładnie tak jak jest w BB a potem eksperymentuj.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

MrNew napisał(a):
Hej, kolego sredni,
gdzie widzisz te babole?

Hej, Panicz74, może spróbuj jeszcze podłączyć nogi 4 i 5, czyli GND

Bo kolega je poprawił,wcześniej kod wyglądał tak!!!! :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 00:02 
Użytkownik

Kolega Sredni ma rację, po jego poście poprawiłem błąd. I wiecie co, ruszyłem płytką....... i zaskoczyło :D Gra i buczy :) Czyli oczywiście połączenia. Dziękuje wam za pomoc :)

Przy okazji. Bardzo dużo uczę się od Pana Mirka. Często używam jego przykładów. Przy moim poziomie wiedzy mogą wystąpić trudności. Czy jeśli wkleję przykładowy kod z zaznaczeniem autora to naruszam jego prawa autorskie? Nie szukam problemów, chcę się tylko uczyć.

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 00:05 
Użytkownik

Panicz74 napisał(a):
Kolega Sredni ma rację, po jego poście poprawiłem błąd. I wiecie co, ruszyłem płytką....... i zaskoczyło :D Gra i buczy :) Czyli oczywiście połączenia. Dziękuje wam za pomoc :)

Przy okazji. Bardzo dużo uczę się od Pana Mirka. Często używam jego przykładów. Przy moim poziomie wiedzy mogą wystąpić trudności. Czy jeśli wkleję przykładowy kod z zaznaczeniem autora to naruszam jego prawa autorskie? Nie szukam problemów, chcę się tylko uczyć.

Na 100% nie wolno wklejać bibliotek z książek,co do samych kodów z main.c nie jestem pewny.

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 00:09 
Użytkownik

Nie jestem prawnikiem, ale jeśli coś jest nie tak niech moderator to usunie, lub ja to usunę.

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 00:14 
Użytkownik

Przed chwilą,odpaliłem kod z książki na porcie A i silniczek śmiga aż miło,tak jak w BB prawo stop lewo stop.

PostNapisane: 6 kwi 2015, o 18:49 
Użytkownik

Wszystko fajnie, pięknie :) Ale napotkałem mały problem. Napisałem taki program:

język c

Problem polega na tym, że jak wciskam mikrostyk PD0 | PD1 to silnik zaczyna się kręcić ale już nie staje. Chciałbym żeby się kręcił tylko podczas przytrzymywania mikrostyku, a po jego puszczeniu silnik się zatrzymywał.

Próbowałem kilku możliwości, m. in. takiej:

język c

Niestety bez skutku. Program ładuje się prawidłowo bez błędów. Gdzie jest błąd???

PostNapisane: 6 kwi 2015, o 19:36 
Użytkownik

Po wciśnięciu przycisku ustawiasz na PA0 stan wysoki. Ale po puszczeniu przycisku nigdzie w kodzie nie zerujesz tego pinu. I dlatego silnik się kręci nawet jeśli przycisk nie jest wciśnięty.

To samo z drugim przyciskiem.

Rozwiązaniem tego jest if...else
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 kwi 2015, o 21:30 
Użytkownik

Działa :) Dzięki wielkie po raz kolejny :D

Strefa czasowa: UTC + 1