Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 cze 2026, o 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2015, o 17:26 
Nowy

Cześć

Dawno nie robiłem nic na AVR, aż przyszło zrobić mi pewien dość prosty układ. Układ ten po wciśnięciu przycisku, ma w odpowiedniej sekwencji przełączyć parę przekaźników. I wszystko działa ok, oprócz jednej drobnostki. Wejście od przycisku wzbudza mi się, kiedy dotknę je czymkolwiek, obojętnie czy próbuję zmierzyć napięcie na stykach przycisku, czy też dotykam sobie kawałkiem drucika pinu od strony uC. Układ reaguje tak jakbym wcisnął przycisk, zaczyna się wykonywać sekwencja. Wrzucam schemat mojego układu, oraz kod:

Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem zauważyłem po wykonaniu PCB żelazkiem, myślałem że to coś nie tak z płytką, ale niestety na płytce stykowej układ zachowuje się tak samo. Częściowo poradziłem sobie w ten sposób, że wlutowałem kondensator 100nF między stykami przycisku i rezystor 200 omów szeregowo z przyciskiem. Teraz układ nie wzbudza mi się już przy byle dotknięciu, jednak sekwencja wykonuje się mi raz po włączeniu zasilania, mimo że nie mam tego w programie. Moją piętą achillesową jest zwłaszcza elektronika, dlatego niestety muszę się poradzić kogoś co to może być i co można z tym zrobić, mimo że podejrzewam że to pewnie jakaś pierdoła...

Dzięki z góry i pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2015, o 17:32 
Moderator

A moze kolega by tak zajrzal na bloga do tej obslugi klawiszy ... i sprawdzil gdzie robi babola? ... a przeciez robi

PostNapisane: 30 mar 2015, o 20:05 
Nowy

Faktycznie pomogło :oops: Już nie mam tego efektu, nawet gdy wylutowałem kondensator. Zmyliło mnie jednak to, że sam przycisk działał na pierwszy rzut oka poprawnie. Wciskałem i układ robił co chciałem. Gdyby nie fakt, że układ był już na płytce pcb i dotknąłem śrubokrętem złącza śrubowego i w tym momencie układ zareagował jakbym wcisnął przycisk, nigdy bym nie zwrócił na to uwagi. I to mnie zaczęło zastanawiać, niczego nie zwierałem, po prostu zwykłym śrubokrętem dotknąłem złącza. Przecież przycisk nie jest wtedy ani wciskany, ani zwalniany więc nie chodzi o drgania (chyba). Wiesz może dlaczego tak jest? To że wyzwalało mi się przez pomiar napięcia tłumacze sobie tak, że voltomierz mimo że w teorii o nieskończenie dużej rezystancji to w praktyce jakiś jednak mały prąd prąd przez niego przepływa i on powodował reakcję jak na wciśnięcie. Przepraszam jak zadaje głupie pytania, ale niestety nie mam kogo oto zapytać.

Strefa czasowa: UTC + 1