Cześć
Dawno nie robiłem nic na AVR, aż przyszło zrobić mi pewien dość prosty układ. Układ ten po wciśnięciu przycisku, ma w odpowiedniej sekwencji przełączyć parę przekaźników. I wszystko działa ok, oprócz jednej drobnostki. Wejście od przycisku wzbudza mi się, kiedy dotknę je czymkolwiek, obojętnie czy próbuję zmierzyć napięcie na stykach przycisku, czy też dotykam sobie kawałkiem drucika pinu od strony uC. Układ reaguje tak jakbym wcisnął przycisk, zaczyna się wykonywać sekwencja. Wrzucam schemat mojego układu, oraz kod:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Problem zauważyłem po wykonaniu PCB żelazkiem, myślałem że to coś nie tak z płytką, ale niestety na płytce stykowej układ zachowuje się tak samo. Częściowo poradziłem sobie w ten sposób, że wlutowałem kondensator 100nF między stykami przycisku i rezystor 200 omów szeregowo z przyciskiem. Teraz układ nie wzbudza mi się już przy byle dotknięciu, jednak sekwencja wykonuje się mi raz po włączeniu zasilania, mimo że nie mam tego w programie. Moją piętą achillesową jest zwłaszcza elektronika, dlatego niestety muszę się poradzić kogoś co to może być i co można z tym zrobić, mimo że podejrzewam że to pewnie jakaś pierdoła...
Dzięki z góry i pozdrawiam.