Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 kwi 2026, o 02:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2014, o 16:47 
Użytkownik

Witam zbudowałem sterownik do wytrawiarki PCB ze strony http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 2#13352112 problem polega na tym ze w czasie ustawieniu w menu WYTRAWIANIE pokazuja sie dziwne litery nie wiem co jest fusebity sa ustawione na fabryczne prośiłbym kolegów aby mi odpowiedzieli co jest i od czego rozbierałem płytke i od nowa lutowałem to samo zmieniałem tez fusebity nic nie dało na innych ustawianiach jest ok tylko problem w nazwie wytrawianie zasilanie 5V ładowarka
Schemat
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wsad
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2014, o 17:32 
Użytkownik

Witam ja jestem właśnie w trakcie konstruowania trawiarki ale oprogramowanie mam napisane w języku bascom jeśli chcesz dam ci schemat i wsad do procka ale płytkę będziesz musiał zrobić sobie nową mam też pytanie odnośnie użytych triakow czy one uruchamiają się w odpowiednich momentach?i co one przełączają mase?

PostNapisane: 23 maja 2014, o 17:38 
Użytkownik

jak ustawisz w menu czas 1 s pompy to działa bez problemów lub grzałke

PostNapisane: 23 maja 2014, o 17:53 
Użytkownik

Ja bym zaczął od tego że nie ma tam w ogóle podstawowej filtracji zasilania.

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mikrokontroler-prawidowe-zasilanie.html

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/filtrowanie-zasilania-dlaczego-tak-wazne.html

Jest jeden biedny jakiś taki samotny 100nF kondensator, a gdzie cała reszta???

PostNapisane: 23 maja 2014, o 17:57 
Użytkownik

Problemem jest brak definicji znaku stopnia strzałki. Nie zostaje ona wpisana do pamięci wyświetlacza więc nie można jej użyć później. Wyświetlają się krzaki ponieważ program nakazuje wyświetlaczowi wyświetlić znak po adresem np.: 0xdf a tam nic nie zostało zapisane więc wyświetlają się śmieci.

PostNapisane: 23 maja 2014, o 18:55 
Użytkownik

Taki szybki przegląd kodu i ...

Plików *.c nie includuje (o le się nie mylę to są kompilowane automatycznie jako należące do projektu)

tak samo definicja F_CPU powinna być umieszczona w właściwościach projektu
a nie w pliku (dotyczy także AS)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 20:03 
Użytkownik

A ja nie widzę filtracji zasilania :/ więc puki tego nie będzie może być wszystko nie tak

PostNapisane: 23 maja 2014, o 20:15 
Nowy

Witam! Jest to układ mojego projektu, dlatego też wypowiem się w tym wątku. Na schemacie nie ma filtracji napięcia, ponieważ kondensatory filtrujące są zamontowane na płytce ładowarki sieciowej, której urzywam do zasilania układu. Co do programu to był to mój pierwszy poważniejszy kod, więc niestety jest obarczony wieloma błędami.

Co do problemu kolegi to mam pytanie. Czy podczas testów podłączasz w ogóle czujnik? Ja miałem takie "krzaki" gdy czujnik nie był podłączony. Wtedy zamiast temperatury wyświetlane są śmieci.

Ostatnio edytowano 23 maja 2014, o 20:20 przez barti879, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 maja 2014, o 20:16 
Użytkownik

Uruchomiłem program na ATB i wszystko działa, żadnych krzaków nie miałem na LCD :)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 20:21 
Użytkownik

osa1313 napisał(a):
Uruchomiłem program na ATB i wszystko działa, żadnych krzaków nie miałem na LCD :)

Ba kolego wcale się nie dziwie bo na ATB mimo filtrowanej przetworniczki jest filtracja procesora

ATB zestaw nie do zdarcia :)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:12 
Użytkownik

barti879 podłonczyłem czujnik ale to nic nie mienia wg sały czas ten problem to prosze powiedziec co teraz zrobic z tym sterownikem czy jest szanca jakos to naprawic gdzie dac ten kondensator czy inne elementy :(

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:12 
Użytkownik

barti879 napisał(a):
Na schemacie nie ma filtracji napięcia, ponieważ kondensatory filtrujące są zamontowane na płytce ładowarki sieciowej, której urzywam do zasilania układu.

No kolego ale czym jest ładowarka sieciowa? Jak nic przetwornicą, która sieje tak że z podziwu można nie wyjść. Polecam podłączyć sobie to pod oscyloskop.

A to w ogóle jest moduł do sterowania trawiarką, który przełącza 230V i takie obciążenia jak grzałka czy napowietrzacz, który to już ogóle fajnie sieje po wszystkim.

Kolego krzys-92 trudno polecam Ci wyciągnąć wnioski zapoznać się z tematem prawidłowego filtrowania i podłączenia procesora i zrobić nowe PCB.

osa1313 napisał(a):
Uruchomiłem program na ATB i wszystko działa, żadnych krzaków nie miałem na LCD

Jak słusznie zauważył i przetestował kolega osa1313 nie ma problemów z programem na prawidłowo zaprojektowanej PCB.

Myślę że jest to ogólnie cenny post dla wszystkich początkujących mimo że Mirek tyle mówi o zagadnieniach filtrowania w każdym poradniku swoim na blogu itd. to dalej widać niektórzy podchodzą do zagadnienia tak sobie na kolanie a zobaczcie jakie to jest ważne, człowiek szuka problemu w programie a ma źle z elektroniką.

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:14 
Użytkownik

tez mam zestaw atb to prawda nie do zajechania ;)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:16 
Użytkownik

krzys-92 napisał(a):
tez mam zestaw atb to prawda nie do zajechania

Oleją tą płytkę wg. mnie trudno, nauka czasem kosztuje. Kursy Mirka które Ci podałem o filtrowaniu i kurs eagla samemu zrób narysuj, daj do sprawdzenia tu. I wtedy jak by coś nie działało łatwiej będzie znaleźć przyczynę w programie. Pókico w tej wersji twojej elektroniki to szukanie igł w stogu siana.

Ale też mi się wydaje że skoro na ATB chodzi program ok to w nowej prawidłowej PCB też będzie Ci działo prawdopodobnie dobrze.

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:28 
Użytkownik

Intre napisał(a):
krzys-92 napisał(a):
tez mam zestaw atb to prawda nie do zajechania

Oleją tą płytkę wg. mnie trudno, nauka czasem kosztuje. Kursy Mirka które Ci podałem o filtrowaniu i kurs eagla samemu zrób narysuj, daj do sprawdzenia tu. I wtedy jak by coś nie działało łatwiej będzie znaleźć przyczynę w programie. Pókico w tej wersji twojej elektroniki to szukanie igł w stogu siana.

Ale też mi się wydaje że skoro na ATB chodzi program ok to w nowej prawidłowej PCB też będzie Ci działo prawdopodobnie dobrze.

Dokładnie tak jak pisałem porządna filtracja nie musi robić nowej niech poprzecina ścieżki i po dokłada kondensatorki tak jak w linku Mirka który podałeś i będzie dobrze :)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:42 
Użytkownik

jutro spróbuje zaprojektowac nowa płytke ;) zobaczymy co z tego wyjdzie narazie ogladam lekcje eagle mirka

PostNapisane: 24 maja 2014, o 07:30 
Nowy

A ja odpalilem ostatnio ten projekt na stykowce i tak samobyly krzaki identyczne jak na fotkach. Wystarczylo zmienic taktowanie procesora na fabryczny 1 MHz. Problem zniknal i wszystko dziala jak nalezy.

PostNapisane: 24 maja 2014, o 07:48 
Użytkownik

cyrixus napisał(a):
A ja odpalilem ostatnio ten projekt na stykowce i tak samobyly krzaki identyczne jak na fotkach. Wystarczylo zmienic taktowanie procesora na fabryczny 1 MHz. Problem zniknal i wszystko dziala jak nalezy.

A kolega właśnie ma tak ustawione taktowanie procesora.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 maja 2014, o 07:56 
Nowy

Moze niech kolega krzys-92 sprawdzi fusy w MKavrcalkulator czy oby napewno jest ten 1 MHz. Warto kilka razy sprawdzic.

PostNapisane: 26 maja 2014, o 15:23 
Użytkownik

Witam schemat skończony to jest moj pierwszy narysowany schemat w eagle prosiłbym kolegów o sprawdzenie ;)

Obrazek

PostNapisane: 26 maja 2014, o 18:14 
Użytkownik

Uhm ale co ty zrobiłeś?? przerysowałeś co miałeś błędów nie poprawiłeś. I jeszcze dodałeś jakiegoś guzika do resetu bezsensu.

A filtracja leży jak leżała - czy ty w ogóle obejrzałeś filmy Mirka?
Dlaczego nie dasz układu LM ze stabilizacją i zabezpieczeniami to ładnie wygładza prąd
Kurs Mirka z Eagla w ogóle chyba nie obejrzany - 0 schematu blokowego, linie jakieś krzywe laurkowe, VCC jakiś dziwny, poco to LCD rozbite na 2 części
dlaczego nie stosujesz etykiet przez co schemat mniej czytelny
a i do LCD do podświetlenia też powinien być rezystor aczkolwiek niektóre wyświetlacze maja zależnie od modelu.

Dałem Ci to na chacie schematy gdzie możesz sobie podpatrzeć, w ogóle z tego nie skorzystałeś dodaje je jeszcze raz w załącznikach.

Dużo pracy przed Tobą. Jeszcze raz kurs Eagla cały od deski do deski, filtracja zasilania i podłączenie mikrokontrolera z bloga Mirka i jeszcze w sumie powinieneś obejrzeć początkowe filmy o ADC

I proponuje Ci jeszcze zamiast moc3041 jak masz uzyć 3043 gdyż maja one tzw. załączanie w zerze dodatkowo możesz żeby było tak w ogóle super zrobić sobie układ gasika w dołączonym schemacie do posta jest jak to wygląda. Brakuje też rezystora z wyjścia mikrokontrolera do MOC, w końcu to dioda.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 27 maja 2014, o 14:15 
Użytkownik

Witam schemat dostał troche zmieniony prosze o sprawdzenie i czy cos jeszcze dodac ?
Obrazek

PostNapisane: 27 maja 2014, o 15:35 
Użytkownik

No i pięknie od razu widać postęp ;)

Czytelnie i elegancko wg. mnie. jak widać można :) Gratuluję :)

Mam pytanie poco Ci guzik reset? bo mi się wydaje zbędny przydaje się on w płytkach testowych/szkoleniowych.

Z takiej kosmetyki to bezpiecznik przy części 230V wystarczy wg. mnie jeden, a ten przy części logicznej wydaje mi się za duży, trzeba by wyliczyć ile A będzie pobierał układ lub sprawdzić po złożeniu by dobrać właściwe wartości w sumie jednego i drugiego.

No to teraz czas na to co lubimy najbardziej czyli rysowanie PCB ;)
Odrazu podpowiem uprzedzając fakty żebyś nie rysował ścieżek pod kontem prostym, a skręcał pod 45 stopni. I pamiętał że cześć z 230V powinna być wyraźnie oddzielona w sumie najlepiej na drugiej PCB, a ścieżki tam grube.

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 17:24 
Użytkownik

Witam prosze o sprawdzenie pcb czy cos poprawic czy bedzie ok sciezki sa grube 0,032mm nie wiem jak zanzaczyć GND przy moc3043 dawałem przelotke ale nie chciało sie łączyc :|

Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano 5 wrz 2014, o 18:21 przez krzys-92, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 17:42 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A dlaczego tym razem na ImageSzaku?? Proszę poprawić.

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 18:22 
Użytkownik

Jaglarz poprawione :)

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 22:39 
Użytkownik

Witam ponownie projekt prawie skończony w 50% prosiłbym o jakies opinie lcd bedzie w obudowie nie w pcb tak samo przyciski tak ze prosze o opinie bedzie działac :D wiem ze elemnty sa poukładane byle jak ale dopiero sie ucze obsługi eagle prosze wybaczyc :) płytka bedzie duza ale to nie przeszkadza

Obrazek

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 23:34 
Użytkownik

To jeszcze tylko kurs eagla na temat pcb ;) http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/ku ... rt-03.html
Żeby zmniejszyć zakłócenia nie zasilaj innych elementów od linii zasilania procka.

Przy tylu przelotkach zrób może pcb dwustronne? ;)

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:08 
Użytkownik

Skoro przyciski będą osobno to lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie gniazda goldpin.
Przeplotki staraj się robić w linii prostej. Możesz do tego celu użyć warstwy TOP. W niektórych miejscach masz otwory zbyt blisko siebie, nawet nachodzą na siebie. Tak samo ścieżki są zbyt blisko siebie, zwłaszcza jeśli płytkę będziesz robił termotransferem. Jak wrócisz do projektowania płytki na drugi dzień, to zauważysz nowe możliwości poprowadzenia ścieżek, bez użycia przeplotek ;)
Umieść jeden kondensator 100nF jak najbliżej zasilania mikrokontrolera.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 11 wrz 2014, o 10:26 
Użytkownik

Przenieś C8 zamiast zworki.
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1