Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 sie 2026, o 14:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2015, o 07:56 
Użytkownik

Witam,

Od mojej Xmegi 256A3 wymagam dużo. Pracuje z maksymalną częstotliwością 32MHz i wykonuje bardzo szybkie przerwania generując sygnały audio zapisane w pamięci Flash, jednak pobór prądu 150-160mA to chyba przesada? Dodatkowo procek wyraźnie się nagrzewa, choć nie zauważyłem niepoprawnej jego pracy. Także sprawdziłem nogi na zwarcia do masy i szyny zasilania, ale nie stwierdziłem takowych. Nie wszystkie porty mam ustawione, a tylko te, których potrzebuję. Czy pozostałe są domyślnie w stanie wysokiej impedancji, jak to było w zwykłych AVRach?

Czy ja coś skopałem, czy te procki tak mają?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 08:33 

Cały układ? czy tylko procesor?.

Zobacz w dokumentacji, procesor przy maksymalnym zegarze i 3.3V nie powinien brać więcej niż ok 18mA.

Zobacz na tabelkę 34-1 http://www.atmel.com/Images/Atmel-8068- ... asheet.pdf

Jeżeli sam procesor bierze ci 150-160mA to masz coś wyraźnie skopane w układzie, ewentualnie procek uszkodzony może być.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 07:45 
Użytkownik

Cały układ tyle pobiera,a procesor wyraźnie się nagrzewa (na oko 40 stopni). W ogóle na czas pisania programu układ zasilam z 3 źródeł zasilania. Jest +/-15V, a z tych +15V pobieram 3,3V dla części analogowej. Tutaj jest pobór prądu (+)15mA i (-) <1 mA, a część cyfrową zasilam z oddzielnego zasilacza, gdzie jest osobny stabilizator +3,3V i to ta gałąź pobiera nawet 190mA. Podwyższone napięcia nie dostają się na procka, gdyż po odłączeniu +/-15V pobór prądu nadal jest powyżej 150mA.
Sprawdzałem wszystkie połączenia z Datasheetem i ze schematem płytki i jak na razie nic nie znalazłem. Być może kupiłem (w TME) uszkodzony procek.

Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale wyłączyłem we fusebitach Jtag.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 08:04 

J.w, sprawdź ile pobiera sam procek. Mnie się jakoś nie grzeją STM32 czy Kinetisy L, nawet jak idą na max zegara.

PS. możesz gdzieś mieć zwarcie na nogach, albo coś masz źle podłączone, ciężko wróżyć co tam masz. Najpierw sprawdź sam procesor ile bierze prądu.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:24 
Użytkownik

Sam procek pobiera 90mA, a po wyzerowaniu pamięci Flash 60mA. Resztę pobiera dołączony do niego panel z wyświetlaczami 7-seg. LED i sterownikami do tych wyświetlaczy.
Nadal to za dużo, ale w tym stanie (odłączone pozostałe układy), nagrzewanie jego jest ledwie wyczuwalne. Sprawdzałem po kolei wszystkie nogi pod kątem: zwarte wyjście do masy - brak, podane napięcie powyżej 3,3V - brak, zwarcia miedzy sąsiednimi nogami - brak.
Sam już nie wiem, nie mam drugiego procka na podmianę.

EDIT:

Mała poprawka: "wyzerowany proc", pisany program jedynie:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

pobiera 40mA
po wpisaniu tych linijek:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

pobór prądu skacze do 70mA. Po ustawieniu portów, ADC i timerów skacze do 90mA.

Nie wiem, czy mam tu dobrze skonfigurowany zegar systemowy, chcę użyć kwarca zewnętrznego 16MHz z podziałem PLL x2, by osiągnąć 32MHz, ale podany fragment kodu może być błędny, gdyż opóźnienia _delay_ms() są inne od deklarowanych.

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 13:10 przez m@ciej, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:07 

No to masz, odpowiedź, zaglądałeś do PDF?, napisałem ci ile powinien pobierać procesor.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:13 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
No to masz, odpowiedź, zaglądałeś do PDF?, napisałem ci ile powinien pobierać procesor.

Wiem, widziałem tą tabelkę już wcześniej, 18mA nie powinien przekroczyć. Skoki o kilkadziesiąt mA po ustawieniu kolejnych peryferii mogą sugerować uszkodzenie procka.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:27 

Lub złe podłączenie, naprawdę ciężko wróżyć z fusów.
Prąd może ci np. iść przez diody zabezpieczające pin, wewnątrz procesora. Bo w uszkodzony procesor to raczej mało wierzę, aczkolwiek różnie bywa.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 19:56 
Użytkownik

No właśnie sprawdziłem, czy nie jest podane na jakąś nogę napięcie odwrotne (ujemne), lub za wysokie i wyszło, że żadne nie przekracza +3,3V. Piny nieskonfigurowane w programie mają napięcia od 0,9 do 2,5V, piny skonfigurowane (zależy jeszcze jak) mają 0 lub 3,3V. Wyjątkiem są wejścia analogowe, ale i tu napięcie nie przekracza 3,3V.

No nic, pozostaje szukać dalej.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 07:54 
Użytkownik

Chyba sprawę rozwiązałem. Do tej pory zasilałem układ z kilku oddzielnych zasilaczy. Po zasileniu układu z jednego zasilacza (dedykowany do tego układu, 1 transformator z odp. uzwojeniami + mostki +stabilizatory) problem grzania zniknął. Musiały płynąć w układzie jakieś prądy wyrównawcze.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 09:39 
Użytkownik

Być może nie podłączyłeś masy tych różnych zasilaczy razem.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:30 
Użytkownik

Próbowałem łączyć masy cyfrową z analogową, ale to nie zmieniało poboru prądu. Co ciekawe, z tych samych zasilaczy zasiliłem dziś Xmega32A4U i z części cyfrowej pobierał jedynie 40mA (odczyt z miernika wbudowanego w zasilacz, może być niedokładny), tak wiec sam już nie wiem, o co tu chodzi, ale najważniejsze jest, że w docelowym układzie problem ten nie występuje.

Strefa czasowa: UTC + 1