Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 kwi 2026, o 07:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2015, o 19:21 
Nowy

Witam, jest początkującym i wielu rzeczy bardzo nie rozumiem. Np nie wiem czy natężenie 2A to dużo czy nie :)
Mój problem zaczyna się od tego że mam zasilacz 12V 2A. I chciałem zmierzyć natężenie prądu. Mirnik podłączam tak, że jedną końcówkę wkładam do środka a drugą przykładam na zewnątrz. (Miernik ustawić umiem prawidłowo)
Obrazek
Wydawało mi się że jest to połączenie szeregowe i się zdziwiłem bo w ten sposób zmierzył mi poprawnie napięcie. No i nie wiem jak podłączyć to prawidłowo.

--------------Druga część -----------------------------------------------------------
Mam silnik krokowy z odzysku(dostałem w drukarni) i ma on 280 Omów(między cewkami) i 140 Omów(na zasilaniu) i 5 przewodów. Nie wiem więc jaki prąd powinien przez niego pójść. Chciałem sobie testować różne natężenia ale niestety nie wychodzi mi z miernikiem(w celu upewnienia się czy natężenie jest prawidłowe). Zrobiłem sobie taki schemat:
Obrazek
I np jak chciałbym aby na silnik poszło 0.5A to wyszedł mi taki wzór R1 = 24 - 3R2. I teraz czy jest jakaś zasada doboru oborników czy mogę dać dowolne spełniające równanie?
(To jest do ręcznego sterowania silnikiem przez przepinanie kabli, robiłem tak z zasilania z usb ale wydaje mi się że jest to za mało mocy)

------Trzecia część------------------------------------------------
I ostatnia najważniejsza część. Moja nauka ma docelowo obsłużyć silnik krokowy na laboratoria, Będzie to silnik który ma unieść, przesuwać około 3kg.( Mam dostać specyfikację na maila już od miesiąca. więc sam jeszcze nie wiem dokładnie. Ale go widziałem i jest 2x większy niż te których zdjęcia spotykam w sieci). Chciałbym zakupić jakiś sterownik do tego silnika w BB jest ULN2803 ale pewnie będzie za słaby. Znalazłem takie jak L297 L298 (czy one nie są zawsze w parze?) lub A4988. No i nie wiek który wybrać(i czy były by one dobre i uniwersalne). Chciałbym kupić taki aby dał radę temu w laboratorium.

Mam nadzieję że nie napisałem za dużo i ktoś to przeczyta.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 14 lut 2015, o 21:23 przez xaoc, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2015, o 19:23 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Czas dać po łapach: topic44.html

PostNapisane: 14 lut 2015, o 19:41 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Czas dać po łapach: topic44.html

nawet 2 razy .... Czas dać po łapach: topic44.html

w przypadku użycia ULN2803 nie widzę kłopotu zawsze można dac tranzystory na wyjściach jako stopień sterujący,
w przypadku mostków H lepszy będzie 298N od 293 choć skłaniałbym się w stronę stepsticka , niemniej niewiele
wiemy na temat twojego silnika jaki mam moment itd... wiec nie mamy pojęcia czy sobie poradzi z twoimi 3ma kilogramami ...

PostNapisane: 14 lut 2015, o 20:14 
Użytkownik

Tu masz rysunki między innymi jak podłączyć Voltomierz i Amperomierz
http://www.technikag2.republika.pl/elektro.html

PostNapisane: 14 lut 2015, o 22:10 
Nowy

Obrazki poprawione. ( Flash plugin zainstalowany, chodź nie rozumiem czemu do wgrania obraza potrzeba flasha ).

Co do podłączania woltomierza i amperomierza, podłączałem prawidłowo, nie wiem czemu tylko myślałem sobie że jak nie ma nic w obwodzie(poza miernikiem) to powinno mi pokazać 2A, bo powinien płynąć maksymalny prąd? Ale za pewne tak nie jest.
Czy to oznacza że mogę podpiąć ten silnik pod mój zasilacz i on sobie weźmie tyle prądu ile potrzebuje do 2A?
No ale w sumie skoro nic nie "blokuje" tego prądu to powinien płynąć maksymalny.....

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 lut 2015, o 12:56 
Nowy

Dla osób, które szukają w sieci i znajdują "szukaj już tyle razy było :)"
Albo wysyłają link do googla gdzie wszystkie strony już na fioletowo to:
Polecam dla początkujących to co mi bardzo pomogło: Użytkownik marek1707 z forbot'a nie tylko ten ale też inne jego posty. Super tłumaczy jak mirekk36 tylko że o elektronice naprawdę warto
http://www.forbot.pl/forum/krokowy-mits ... t10772.htm

No i jeszcze tutaj znalazłem trochę przydatnych informacji. ...., które pomogły mi chociaż by znaleźć, który kabel jest COM'em + trochę bardziej zrozumiałe informacje o działaniu MOFSETach niż na wiki.

No ale prawda jest taka że większość jest "tyle razy było", poszukaj. A ciężko jest znaleźć coś dla początkujących
Pozdrawiam serdecznie temat do zamknięcia
P.S zasilacz nie działał poprawnie, na innym miernik przynajmniej drgną chodź też włączyłem go w "zwarcie". Co do sterownika wybrałem A4988.
.

Strefa czasowa: UTC + 1