Witam, jest początkującym i wielu rzeczy bardzo nie rozumiem. Np nie wiem czy natężenie 2A to dużo czy nie

Mój problem zaczyna się od tego że mam zasilacz 12V 2A. I chciałem zmierzyć natężenie prądu. Mirnik podłączam tak, że jedną końcówkę wkładam do środka a drugą przykładam na zewnątrz. (Miernik ustawić umiem prawidłowo)

Wydawało mi się że jest to połączenie szeregowe i się zdziwiłem bo w ten sposób zmierzył mi poprawnie napięcie. No i nie wiem jak podłączyć to prawidłowo.
--------------Druga część -----------------------------------------------------------
Mam silnik krokowy z odzysku(dostałem w drukarni) i ma on 280 Omów(między cewkami) i 140 Omów(na zasilaniu) i 5 przewodów. Nie wiem więc jaki prąd powinien przez niego pójść. Chciałem sobie testować różne natężenia ale niestety nie wychodzi mi z miernikiem(w celu upewnienia się czy natężenie jest prawidłowe). Zrobiłem sobie taki schemat:

I np jak chciałbym aby na silnik poszło 0.5A to wyszedł mi taki wzór R1 = 24 - 3R2. I teraz czy jest jakaś zasada doboru oborników czy mogę dać dowolne spełniające równanie?
(To jest do ręcznego sterowania silnikiem przez przepinanie kabli, robiłem tak z zasilania z usb ale wydaje mi się że jest to za mało mocy)
------Trzecia część------------------------------------------------
I ostatnia najważniejsza część. Moja nauka ma docelowo obsłużyć silnik krokowy na laboratoria, Będzie to silnik który ma unieść, przesuwać około 3kg.( Mam dostać specyfikację na maila już od miesiąca. więc sam jeszcze nie wiem dokładnie. Ale go widziałem i jest 2x większy niż te których zdjęcia spotykam w sieci). Chciałbym zakupić jakiś sterownik do tego silnika w BB jest ULN2803 ale pewnie będzie za słaby. Znalazłem takie jak L297 L298 (czy one nie są zawsze w parze?) lub A4988. No i nie wiek który wybrać(i czy były by one dobre i uniwersalne). Chciałbym kupić taki aby dał radę temu w laboratorium.
Mam nadzieję że nie napisałem za dużo i ktoś to przeczyta.
Pozdrawiam