Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 maja 2026, o 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:40 
Nowy

Witam.

Jak podłączyć do Arduino (potem sama Atmega) i obsłużyć czujnik ciśnienia dwużyłowy Keller PA-21G.
Wiem tylko, że jego wyjście to 4-20mA i zasilanie 8-32VDC (taki mam na stanie)

Lub inne z serii 21C trzy przewodowe chyba najlepiej zasilany 5VDC i na wyjściu ma 0,5-4,5V

Pozdrawiam
Paweł

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lut 2015, o 11:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Przetwornik ma wyjście prądowe a zatem jak chcesz mierzyc je za pomoca ADC należy je zaminić na napięcie najczęściej za pomocą wzmacniacza operacyjnego , wpisz przetwornik prąd- napięcie
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lut 2015, o 12:29 
Użytkownik

Wystarczy zastosować prawo Ohma U=I*R i już jest przetwornik prąd-napięcie.
Czyli podłącz czujnik szeregowo z odpowiednim rezystorem ( znowu prawo Ohma R=U/I) do zasilania i mierz napięcie na rezystorze ( być może przez dzielnik napięcia -nie liczyłem tego).

PostNapisane: 9 lut 2015, o 13:05 
Nowy

W dokumentacji znalazłem takie informacje:
Obrazek

W wersji dwu żyłowej.
Czy dobrze rozumiem,
1) że przy zastosowaniu zasilania 12V czujnik będzie miał zakres od 600Ohm do 3kOhm w zależności od ciśnienia.
2) Dla rezystora Rl 160Ohm napięcie będzie od 0,6V do 2,52V ?
3) Podpiąć do gniazda analogowego Atmegi i odczytywać wartości? Dla zasilania 5V to zakres będzie do ok 512 a przy atmedze 3V3 zakres będzie około 1000?
4) Potem przeskalować wartości wejściowe analogowe na zakres pracy czujnika od 0 do 10Barów ?
5) Wcześniej podłączyć do układu, gdzie jest znane ciśnienie aby skalibrować układ.
Czy jestem na dobrym tropie czy całkowicie w lesie?

Pozdrawiam
Paweł.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 15:37 
Użytkownik

ad 1. nie, bo w układzie musi być jeszcze RL a więc Rzastępcze ( Rz=RL+Rczujnika=600Om do 3kOm) będzie sumą RL i oporu czujnika. (opór czujnika praktycznie nie powinien cię interesować- czujnik "wystawia" prąd jako wartość do pomiaru)
ad 2. jakie napięcie? Napięcie na RL będzie zgodna z prawem Ohma czyli od U=I*R=0,004*160=0,64V do U=I*R=0,02*160=3,2V
ad 3. nie rozumiem
ad 4,5 tak ale to może być jedna operacja programowo-testowa ( "łapiesz" kilka punktów charakterystyki i potem oprogramowujesz).

ps. dlaczego akurat 160Om? Przy kalibracji może się okazać, że inna wartość może być lepsza do obliczeń.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 08:42 
Nowy

Witam.

ad.1,2) Mam czujnik dwużyłowy i według załączonego schematu wszystko działa na zasadzie dzielnika napięcia.
Przy zasilaniu 12V i podanego w specyfikacji wzoru na RL => RL<160Ohm.
Wiedząc, że czujnik wyjście ma od 4 do 20mA. Chciałem wiedzieć jaki zakres będzie dzielnika napięcia (całego układu przy zasilaniu 12V).
Widocznie źle się za to zabrałem bo zamiast policzyć tak jak podałeś chciałem policzyć (zakres czujnika) najpierw ze wzoru R=U/I apotem ze wzoru na dzielnik napięcia (R2*Uwej)/(R1+R2).

ad.3) Pomiaru chcę dokonywać poprzez atmege (początkowo arduino) podpinając pod wejście analogowe. Wejście analogowe przy zasilaniu 5V ma zakres pomiaru od 0 do 5V co jest odczytywane przez program w skali od 0 do 1023. Lub przy zasilaniu 3V3 ma zakres od ) do 3V3 i wtedy też będzie odczytane od 0 do 1024 (chyba że się mylę)
Według twoich (krish) wyliczeń będę miał maksymalne napięcie 3.2V co przy pierwszej wersji zasilania (do 5V) da odczyt około 675 a przy zasilaniu do 3V3 odczyt będzie ok 990. Przy zasilaniu 3v3 będzie dokładniejszy odczyt.
Niestety mam układy na 5V. Jak zwiększyć dokładność pomiaru? Nie mogę zastosować prawa Ohma ponieważ 5V/25mA=200Ohm a RL musi być mniejsze od 160Ohm
Co w sytuacji gdy będę zasilał układ 24V to RL < 640Ohm co daje że napięcie na RL będzie maksymalnie U=I*R=0,025*640=16V (Czyli za dużo) ale mogę zastosować RL=200 co da 0,025*200=5V. Czyli idealnie. Jakiej mocy powinien być ten rezystor?

Idę dobrą drogą czy znowu czarny las?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:39 
Użytkownik

Dobry azymut.
ad3. Teraz rozumem, że rozumiesz. Dla zwiększenia dokładności można zastosować wewnętrzne AREF ( w zależności od procesora ok. 2,55V lub 1,1V ) oraz nikt nie broni zastosować zamiast jednego RL, dzielnika napięcia ( i mierzyć mniejsze napięcie z jednego) z 2 szeregowych rezystorów. Można zastosować też bezpośredni pomiar prądu innym miernikiem.
A jaki jest wzór na wydzielającą się moc elektryczną? Taki rezystor trzeba zastosować.

ps.
Cytuj:
Nie mogę zastosować prawa Ohma

prawo Ohma jak każde prawo fizyki stosuje się "samo". ;)

PostNapisane: 10 lut 2015, o 18:43 
Nowy

Witam.

Ja tu kombinuję co i jak. Ale zmontowałem prototyp i okazało się, że ten "dzielnik napięcia" wskazuje napięcie od 0V ( 0bar) do 5V (10 barów) - a to jest napięcie akurat do podłączenia do atmegi. Dodatkowo wzrasta liniowo 2.5V to 5barów.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1