Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2015, o 10:20 
Nowy

Witam wszystkich forumowiczów ;)

Dotychczas często zaględałem jednak nie miałem za bardzo co wnieść do Waszej społeczności ;)

Potrzebował bym pomocy w sprawdzeniu schematu, co jest źle, porady jak można zastąpić itp.

Troche o projekcie: projektuje sterowanie podlewania ogrodu za pomocą ATmegą 16 i do wysterowania mam:

-4 Przekaźniki 24V które obsługują elektrozawory- 24V AC, prąd podtrzymania: 0,19 A (4,6 VA)
-1 Przekaźnik który obsługuje pompę ok 1000W, 230V
-1 Czujnik analogowy do wody.

Myślałem aby zrobić osobną płytkę dla elektroniki i dla przekaźników.

Z góry dzięki za jaką kolwiek podpowiedz ;)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 11:02 
Użytkownik

1. Połączenia prowadź za pomocą "NET" a nie "WIRE". (niby elementy masz połączonie gdy przełączysz na widok pcb będzie ich brak)
2. Brak kondensatora 100n i np 10uF przy nodze zasilania procka VCC n.10
3. na styki przekaźnika sterującego pompą warto dać gasik RC
Obwody 230V jeśli na wspólnym pcb jak najdalej od reszty min. 1cm

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 11:07 przez jaman7, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 lut 2015, o 11:11 
Użytkownik

Hej.
1) Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to brak połączenia PINu RESET z VCC poprzez rezystor. Niby coś tam jest ale patrząc na schemat brakuje tej takiej kropki (pewnie używałeś WIRE zamiast NET -Mirek o tym wspomina w swoim Filmie), która mówi, że w tym miejscu jest połączenie. Poza tym czemu przy okazji chciałbyś połączyć RESET poprzez kondensator z GND?
2) VCC powinno być połączone z GND poprzez (najlepiej - przynajmniej) jeden kondensator ceramiczny i jeden elektrolityczny, które na płytce będą umieszczone jak najbliżej nóżki procesora. U Ciebie tego nie ma. Zobacz http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html u Mirka nazywa się to filtracja zasilania
3) Ogólnie wszędzie gdzie masz skrzyżowania połączeń nie wiadomo czy jest to tylko skrzyżowanie bez połączenia czy z połączeniem.
4) Jako tak nie podobają mi się kondensatory przed LM7805. Gdzie nie popatrzysz to raczej przed elektrolit jest większy niż za. Sam doświadczyłem, że jak dałem mały elektrolit (220uF) przed i (220uF) po to ten przed zamienił się w petardę noworoczną. Nawet w nocie do LM'a przed LM masz proponowane 330uF i 100uF po.
5) Ten rezystor R4 (10M) przy rezonatorze to chyba nie jest dobry pomysł. Nota do ATMEGA proponuje 22pF przy rezonatorze. ( http://www.atmel.com/images/doc2466.pdf str 26).
6) GND (PIN 31) nie jest z niczym połączony

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

O widzę, że koledzy postanowili mnie ubiec. A żeby wam kłaki powyrastały między zębami :evil: :evil:

------------------------ [ Dodano po: konsumpcji kanapki z serem ]

Pozwoliłem sobie skopiować opis z pewnej strony o eaglu

By the way, the tool tip when hoovering the cursor on the tools, says (in lower left)

WIRE: "Draw lines"
NET: "Draw an electrical connection"

https://learn.sparkfun.com/tutorials/us ... -schematic

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:43 
Nowy

Dzięki wielkie za zainteresowanie. Oczywiście pierwszym oczywistym błędem było użycie "WIRE" zamiast "NET" ;)

Reasumując:
1) poprawiłem ścieżki,
2) podłączenie VCC powinno być już w porządku, (myślałem ,że stabilizator załatwia sprawę)
3) dodałem gasik RC przy większym przekaźniku tylko nie jestem pewien czy dobrze podłączyłem ;)
4) kondensatory przy LM7805 zastąpiłem proponowanymi w nocie
5) zmieniłem podłączenie rezonatora
6) poprawiłem podłączenie GND (pinu 31)

Ogólnie przekaźniki lepiej podłączyć przed stabilzatorem napięcia prawda? Układ resetu z kropkami lepiej wygląda czy coś nie tak? I naprawdę byłbym wdzięczny jeśli jeszcze raz przejżycie, bo aż strach jak takie błędy wychodzą ;)

Obrazek

Btw. Dobry ten tekst o 'WIRE', taki prawdziwy ;)

-------------------- EDIT

Poprawiłem układ resetu, gdzieś widocznie źle przeczytałem schemat, doczytałem i poprawiłem.

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 13:13 przez macko333, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:45 
Użytkownik

Dalej nie rozumiem dlaczego RST łaczysz z GND poprzez kondensator.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:07 
Nowy

Edytowałem poprzedni post o schemat.
Jeżeli jest możliwość bardziej ostrożna by przesunąć piny to dlaczego nie - przesunę. Akurat nie wilgotność a czujnik analogowy ilości wody w zbiorniku.
Zamierzone dzialanie - nie, kiedyś w projekcie już tak użyłem i tym się kierowałem, ale masz rację, zmienię na 1k tak jak reszta diód.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:22 
Użytkownik

Dla mnie wygląda OK. Choć ten kondensator C5. Czy aby na pewno powinien mieć aż 47uF skoro jest ceramiczny/foliowy?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:48 
Użytkownik

Dla stabilizatora 7805 warto zastosować solidniejszy radiator bo przy 24V na wej. się usmaży, gasik RC dobrze podłączyłeś.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:26 
Nowy

W jakim sensie mogę zastosować solidniejszy radiator (dokupić)? Czy po prostu zmienić układ na mocniejszy np. LM2574?

Radiator C5 zmieniłem na spolaryzowany i powinno być dobrze prawda?

aktualna wersja:

Obrazek

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:36 
Użytkownik

Powinno być aczkolwiek możesz w szeregu do tego C5 dodać zwykły 100nF. To jeszcze ładniej "wygładzi" świństwa. Tak jak pisał Mirek, a przed Mirkiem i po Mirku inni. Filtracji nigdy za mało.

Swoją drogą skąd masz spolaryzowany radiator? :twisted:

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:41 
Użytkownik

1. Po co taki duży procesor ( wykorzystana mała liczba wejść/wyjść)? Wystarczyłaby np. M8 lub jeżeli będzie duży program M168/M328.
2. Jeżeli kwarc ma być 8MHz, to może wystarczy oscylator wewnętrzny? ( uproszczenie projektu).
3. Jeżeli będzie osobna płytka dla przekaźników , to może rozważ taką opcję: na znanym portalu można dostać płytki z przekaźnikami od razu z optoizolacją. Można wtedy prosto i szybko odseparować układ zasilania procesora od napięcia zasilania przekaźników oraz tym bardziej od układów przełączanych.
4. Ja jeszcze starałbym się zasilić układ 7805 z mniejszego, oddzielonego od 24V -napięcia (ze względu na przepięcia od przekaźników).
5. I najlepiej podłączyć wyjścia przekaźników na zupełnie inny port niż port z ADC.
6. czy ten układ będzie na dworze?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:58 
Nowy

1. Tak przyjąłem na początku i stwierdziłem ,że zobaczę jak wyjdzie i najwyżej zmienię, faktycznie raczej przejdę na M8.
2. Czytałem ,że zewnętrzne są lepsze, jeżeli uważasz ,że jest zbędny to użyję wewnętrznego.
4. Czyli zastosować jeszcze jeden zasilacz 12/9v?
5. Fakt nie muszę sterować ADC do przekaźników lecz myślałem ,że to tylko funkcja alternatywna, lepiej sprawdzi się więc PORT B?.
6. Będzie na dworze, czy zmienia to postać rzeczy ?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:08 
Użytkownik

ad 2) są dokładniejsze ale czy dokładność Ci jest potrzebna?
ad 1) Nie czepiałem się bo myślałem, że po prostu robisz z tego co masz pod ręką

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:42 
Użytkownik

Projektowanie jest jak widzisz skomplikowanym procesem pełnym decyzji.
Moje ostatnie pytanie (6.) powinno być pierwszym.
ad 6. tak, bo im większa płytka tym bardziej narażona na uszkodzenie/zalanie/korozję/wilgoć/......
Trzeba zastosować lepsze elementy, bardziej przemyślany projekt druku, zaimpregnować, zaizolować itp.
ad 5. w tym przypadku nie jest to krytyczne ale tak na wszelki wypadek można przenieść ( może później zechcesz mierzyć np. pH, temperaturę itp.)
ad 4. wiąże się z pkt 6. chyba nie będzie lokalnego zasilacza tylko "wyciągnięte" 24V z domu? Bo jeśli nie to dochodzi problem bezpieczeństwa zasilania.
ad 2. lepsze-lub gorsze -Ty wiesz co i jak ten program będzie robił. Jeżeli ma np. podlewać ogródek codziennie o 06-godzinie 00-minut i 00-sekund to brakuje zegara RTC.
A tak a propos czujnik temperatury jest chyba niezbędny w bardziej zaawansowanym sterowniku podlewania?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:56 
Nowy

Racja, znacznie bezpieczniejsza i racjonalna będzie sytuacja w której cała elektronika będzie po stronie domu, i do tego wyprowadzenia na zewnątrz. Teraz tak myśląc nie robi mi różnicy czy dam dodatkowy czujnik a zawsze funkcjonalność wzrośnie - typu właśnie odczyt temperatury.
Sterownik podlewania mam zamiar zrobić na takiej zasadzie iż dodam jeszcze bluetooth i będę sterował z telefonu załączenie poszczególnych stref podlewania i studni z możliwością kontroli stanu wody i powiedzmy temperatury zbiornika. Dlatego też nie potrzebuję zegara, można powiedzieć ,że będzie to system półautomatyczny ;)

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:08 
Użytkownik

Jeżeli ew. bluetooth, to musisz zostawić wolne TxD ,RxD - obojętnie jakiego procesora użyjesz- i wtedy kwarc może już być potrzebny ale najlepiej "RS-lubny" - szczegóły a datasheetach.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 18:29 
Użytkownik

Wszystko zależy jaki moduł BT. Niektóre działają na SPI, a inne na TWI

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1