Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 kwi 2026, o 21:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:45 
Nowy

Witam Forumowiczów ;)

Przejdę od razu do rzeczy. Czy istnienie możliwość uzyskania częstotliwości próbkowania na wspomnianym mikrokontrolerze na poziomie 1-2 kHz przy równoczesnym zapisie danych do pliku (np. txt) na karcie SD - przesył danych przez SPI? Procek jest w zamyśle taktowany zewnętrznym kwarcem 16MHz, a dane z przetwornika wyświetlane także na LCD. Bo wydaje mi się, że transfer danych na SD znacznie spowalnia cały proces... Czy ktoś ma jakieś sugestie, porady? Czy bufor jest w tym przypadku konieczny do uzyskania max częstotliwości próbkowania? A może zastosować w ogóle inną Atmegę? Jeśli zajdzie potrzeba to opiszę dokładnie całość projektu ale najpierw wstępnie chciałbym się zorientować, czy istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 mar 2014, o 23:52 
Moderator

Zobacz tutaj:

http://atnel.pl/avr-wav-player-recorder.html

zapisuję na karcie znacznie większe częstotliwości samplowania - więc 1-2 kHz wydaje się być małym problemem, no ale buforowanie na pewno się przyda.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 08:45 
Nowy

Na pewno bardzo fajny zestaw. Ale ja potrzebuję samą atmegę tak zaprogramować. Może przybliżę bardziej całą sytuację. Otóż w ramach projektu na studiach zrobiliśmy z kolegą taki prototyp elektronicznego stetoskopu. Oprócz dobrze działającej części analogowej, "urządzenie" posiada Atmegę 328p, która steruje zapisem danych pomiarowych z czujnika analogowego na SD, obsluguje ADC, wyswietlacz LCD oraz generuje w trybie CTC sygnał prostostokatny, zadający częstotliwość odcięcia analogowego filtra przestrajanego. Całość została zaprogramowana przy pomocy platformy Arduino UNO jako programatora i w środowisku Arduino IDE. Jednak jak się okazało w trakcie testów, zapis na SD umożliwia probkownie i zapis do pliku z częstotliwością próbkowania do ~100Hz, co jest zdecydowanie za mało biorąc pod uwagę że interesuje nas pasmo ok 20~500Hz. Dlatego w ramach poprawy funkcjonowania projektu i samodoskonalenia, postanowiłem napisać cały soft od nowa w Eclipsie w C. Wywnioskowaliwmy bowiem, że biblioteki Arduino w C++ mogą być mogą nieoptymalne i mogą chyba wpływać na sample rate. Ale żeby ta praca miała sens, to chcę się dowiedzieć czy można przy użyciu tej Atmegi, albo innej, umożliwić taki zapis przy przynajmniej 1kHz. Oraz czy ograniczenia mogą wynikać z błędnego zaprogramowania, czy też sam sprzęt na to nie pozwala. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie:)

PostNapisane: 7 mar 2014, o 08:56 
Moderator

markaj napisał(a):
Na pewno bardzo fajny zestaw. Ale ja potrzebuję samą atmegę tak zaprogramować.

No ale ty myślisz że ja podałem tobie ten link żeby cię namówić na zakup tego modułu ? No co za pomysł ? ;)

toż podałem ci przykład że za pomocą zwykłego AVR'a (nie WAŻNE jaka Atmega - bo widzę że ty upatrujesz tu jakichś dziwnych różnic między ATmegami) ... zrobiłem nagrywanie na kartę SD normalnego dźwięku i to z próbkowaniem do 11 kHz !!!

fakt przy 11 kHz już się czasem przytnie ale gdybym jeszcze inaczej przemyślał buforowanie to może dałoby radę i jeszcze więcej kHz wyciągnąć

rozumiesz ?

Więc zapewniam cię że można spokojnie bez żadnego ale ... zapisywać taki twój przebieg 1-2kHz i to bez mrugnięcia oka.

A jaka ATmega ? ... a czy to ważne ? byle by się wsad zmieścił

kod pisałem w C ... i znowu nie ma znaczenia w czym piszesz kod czy w Eclipse, czy w Atmel Studio, czy w CodeBlocks czy dowolnym innym edytorze.

PostNapisane: 8 mar 2014, o 12:30 
Nowy

Dzięki Panie Mirku:)

W taki razie rozpoczynam działania. Mam nadzieję, że przy pomocy blue booka i biblioteki FatFS uda mi się uzyskać zamierzone rezultaty. W razie problemów i wątpliwości pozwolę sobie zadać pytania w tym temacie.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 9 cze 2015, o 11:11 
Użytkownik

Witam Wszystkich, jak ja dawno tu nie byłem ... ehh :)
Mam pytanko, prosiłbym o nakierowanie mnie na dobre tory.
Chcę zrealizować układzik podobny jak autor. Próbkowanie z czujnika opto, maks 1kHz ( docelowo będzie 4 czujniki) i zapis na kartę.
Uruchomiłem to na podstawie przykładu Datalogera z GB. Jednak dla tej lib nie uzyskam takich czasów j/w.
Rozumiem, że mam użyć jak w rejestratorze WAV FatFs, czy ktoś to rozkminiał, bo nigdzie nie widzę ogóle opisu rejestratora (w pracy nie ma pod ręką BB jedynie GB).
Czekam na info, podpowiedzi :)

Strefa czasowa: UTC + 1