Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 mar 2026, o 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: timer obsluga
PostNapisane: 14 sty 2015, o 21:45 
Użytkownik

Witam
Czy jest ktoś kto by pomógł mi wytłumaczyć w prosty sposób jak wykorzysta timer w avr
Czy timer działa jak zmienna?
Czy wartość można przypisać jak w przypadku zmiennej. Np timer0=50 i timer zaczyna liczyc do lub od hmm? No właśnie jak to jest? Jak to działa? Abym dobrze zrozumiał zasady działania

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2015, o 23:26 
Użytkownik

Może TUTAJ coś znajdziesz? Tylko cierpliwie poczytaj a później dalsze pytania ;)

Pozdr.

PostNapisane: 15 sty 2015, o 19:44 
Użytkownik

Nie do końca mi o to chodziło. Chciałbym aby ktoś pomógł mi poprowadzic w programie jak i co pisac. Z jakich biblotek uzyc. Najprostszy program np klawisze i diode led i wykorzystać wersje timer by od czegos zacząć by zrozumiec

PostNapisane: 15 sty 2015, o 20:53 
Użytkownik

Witam
No to T U T A J masz pokazane i wytłumaczone krok po kroku. Sory że sam nie piszę ale sam zobacz jak fajnie wyjaśnione wraz z pisaniem programu od początku.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 sty 2015, o 10:25 
Użytkownik

dawid333 napisał(a):
Czy wartość można przypisać jak w przypadku zmiennej. Np timer0=50 i timer zaczyna liczyc do lub od hmm? No właśnie jak to jest? Jak to działa? Abym dobrze zrozumiał zasady działania

Zaznacze że sam się wszystkiego uczę więc jak plote bzdury to niech ktoś koryguje... Podstawowe moje pytanie jak u Ciebie z angielskim? I czy zaglądałeś do datasheet?
Generalnie ciężko to tak powiedzieć czy liczy od czy do...bo... może liczyć od ale może liczyć do...
Po pierwsze to Timer pracuje z jakąś częstotliwością czyli prędkością zliczania... tę konfigurujesz ustawiając odpowiedni preskaler czyli dzielnik czestotliwości taktowania... W zależności zatem jak podzielisz fcpu, czyli jaką ustawisz f timera to tyle czasu zajmuje mu jedno tyknieci. Timery sa 8 bitowe i 16 bitowe czyli moga zliczać maksymalnie od 0-255 albo od 0-65535.
wartość tyknięć masz w rejestrze TCNTn. Możesz tam wpisać jakąś wartość i wtedy licznik zamiast liczyć od 0 zacznie od tej wartości więc jak się można domyślać doliczy do max szybciej więc szybciej wygeneruje przerwanie przepelnienia licznika.
Możesz też korzystać z trybu CTC. Czyli wtedy liczysz do danej wartości i generujesz inne przerwanie...
Timery/liczniki mają tyle trybów ze ciężko to opisać w kilku słowach. Najprościej poczytać w dokumentacji. Jak u Ciebie krucho z angielskim np. to poszukaj tu linka do datasheetow przetlumaczonych na PL. Może akurat nie będzie to od twojego procka ale generalnie zasady i nawet rejestry są we wszystkich zblizone. A warto tematowi poświęcić trochę uwagi bo Timery/liczniki to przydatne bestie...

PostNapisane: 17 sty 2015, o 18:17 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
Witam
No to T U T A J masz pokazane i wytłumaczone krok po kroku. Sory że sam nie piszę ale sam zobacz jak fajnie wyjaśnione wraz z pisaniem programu od początku.

Pozdr.

Witam Ponownie
Serdecznie dziękuje "kicajek" na tym portalu rewelacyjnie wytłumaczone co i jak z tymi timerami w uc
bo bluebooku niestety ale zrozumiałem podstawy a co do samego kodu jak napisać to już mi ciężko (moje odczucie zbyt dużo naraz kodu w tej książce jak na poczatek).
Zastanawiam jak Ty znajdujesz takie strony z taka ilością informacji?

Czy mógłbyś pomóc jeszcze w zrozumieniu PWM i wytłumaczeniu obsługi LCD tzn pisaniu kodu aby krok po kroczku zrozumiał jak wykorzystać prawidłowo PWM i obsługe LCD min. inicjacja wyświetlacza i funkcje np wyłączanie wyświetlacza, czyszczeni, ustawienie kursora, wykorzystanie tzw. warstw i efektów?

PostNapisane: 17 sty 2015, o 18:39 
Użytkownik

Witam
dawid333 napisał(a):
bo bluebooku niestety ale zrozumiałem podstawy a co do samego kodu jak napisać to już mi ciężko (moje odczucie zbyt dużo naraz kodu w tej książce jak na poczatek).

Też tak na początku sądziłem, zrobiłem sobie wydruk tamtej strony ( 13str. maszynopisu ) :P ....i stwierdziłem, że gdyby kol.Mirek chciał tak każdy rozdział rozbijać na atomy to przy Jego książce Wielka Encyklopedia PWN ( dla młodego pokolenia: takie papierowe GOOGLE :) )byłaby jak notesik. Po prostu jest to pokaźnie spakowany plik wiedzy - trzeba go sobie samemu trochę rozpakować, a o resztę dopytać.
dawid333 napisał(a):
Czy mógłbyś pomóc jeszcze w zrozumieniu PWM i wytłumaczeniu obsługi LCD tzn pisaniu kodu ... obsługe LCD min. inicjacja wyświetlacza i funkcje np wyłączanie wyświetlacza, czyszczeni, ustawienie kursora, wykorzystanie tzw. warstw i efektów?

W.g mnie PWM jest dostatecznie wytłumaczony w BB, natomiast wyświetlacz LCD...
W BB też jest krok po kroku a nawet jeśli za mało to pytanie: jeśli masz dobry, podrasowany silnik ( tu bibl. LCD ) to musisz wiedzieć jak to działa, czy przekręcasz kluczyk i jedziesz? Bo jeśli musisz to odsyłam do poradników kol.Mirka na YT - toż samego słuchania jest na godziny, a co dopiero pisać.

Pozdr.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 19:46 
Użytkownik

Hej
"Kicajek" zajmujesz sie profesjonalnie programowaniem w C?

PostNapisane: 17 sty 2015, o 20:14 
Użytkownik

dawid333 napisał(a):
"Kicajek" zajmujesz sie profesjonalnie programowaniem w C?

:lol:
...oto niedawna wymiana zdań z kol.mirekk36:
kicajek napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
eeeeh panie kicajek działając na Galileo zostaliście lata świetlne w tyle nie tylko z Eclipsem ale i z Toolchainem ...
...ja jestem raczej elektronik elektroakustyk... wszystko "montował" mi mój syn który obecnie pracuje w Krakowie i pierwszy raz sam dłubałem przy instalce .Czyli jak przypuszczałem: dalej do szkoły ...a do emerytury tuż tuż .Nic to; biorę się za lekturę.Pozdr.

Sory nie aż tak; ot takie miganie LED'ami, czasem coś mi się wyświetli na LCD, siedzenie na forum na zasadzie: uczę się starając poznawać tok myślenia kolegów przy pisaniu programów, czasem się przydaję - to wszystko.

Pozdr.

PostNapisane: 17 sty 2015, o 21:10 
Użytkownik

Tak też myślałem ale serdecznie Ci dziękuje za pomoc. A co do profesjonalistów to od nich coś wyciągnąć to jest problem. Zdarzają się wyjątki ale... Chciałbym znaleźć kogoś kto rzeczywiście podchodzi profesjonalnie do rozwiązywania przeróżnych zagadnień jeśli chodzi o programowanie uc w C i mógł by pomóc

PostNapisane: 17 sty 2015, o 21:33 
Użytkownik

Witam
dawid333 napisał(a):
...A co do profesjonalistów to od nich coś wyciągnąć to jest problem...

Wiesz ja bym to ujął inaczej. Ciężko jest na forum tworzyć całe artykuły dotyczące jakiegoś wybranego Twojego problemu. Jest np. tak że ktoś "z większym stażem" coś dłubie i nijak nie może przebrnąć przez jakieś zagadnienie, spojrzenie przez kogoś z zewnątrz nawet takiego jak ja "świeżym okiem" pozwala dostrzec błąd ale... ten który poprosił o pomoc zwykle wyczerpał wszystkie inne "dostępne środki". Bez obrazy, ale na forum w jednym miejscu nie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. Trzeba składać z różnych pomysłów, wybierać to co przydatne, czytać, grzebać, słuchać, jeszcze raz czytać. To nie jest tak, że nie chcą - po prostu takie pisanie jest nudne dla kogoś kto to zna, nie wie co by tu jeszcze dopisać, a i tak ktoś nie zrozumie.
Jeśli masz na czym to zmontuj LED'omigacza, napisz do niego kod; jeśli działa to OK, jeśli nie - piszesz na forum - na tak postawiony problem
( chyba ;) ) nie ma osoby która by nie pomogła. Wystarczy popatrzeć na czas reakcji pytanie/pierwsza odpowiedź.
dawid333 napisał(a):
Chciałbym znaleźć kogoś kto rzeczywiście podchodzi profesjonalnie do rozwiązywania przeróżnych zagadnień jeśli chodzi o programowanie uc w C i mógł by pomóc

Przedstaw sprawę jasno, kawałek kodu ( najlepiej cały ) i na pewno znajdzie się ktoś kto profesjonalnie....itd.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1