Witam,
Mam dość dziwny według mnie problem. Otóż od jakiegoś czasu próbuje zmusić Atnelowkiego oleda do współpracy, nieskutecznie niestety ale pewnie do tego założę osobny wątek. Problem jaki mam aktualnie to blokujące się Atmegi8. Programator Mirka, Eclipse Luna, mega na 8MHz z wewnętrznego źródła. Wczoraj testowałem bibliotekę do oleda i wszystko (poza biblioteką

) działało bez problemu. Dziś postanowiłem kontynuować zmagania, na początek zmieniając w kodzie piny do komunikacji z oledem, ze PC2 - PC5 na PC0 - PC3. Na wszelki wypadek w pętli głównej migam diodą. Tak więc podłączam wczorajszy układ, dioda sobie miga na wczorajszym programie, kompilacja, wysłanie do procka i... cisza... dioda przestała migać. Więc clean, kompilacja i znowu wysłanie do procka. Tym razem w konsoli pojawił się komunikat:
Reading | ################################################## | 100% 0.53s
avrdude_mk.exe: verifying ...
avrdude_mk.exe: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x12 != 0x00
avrdude_mk.exe: verification error; content mismatch
avrdude_mk.exe: safemode: Fuses OK
avrdude_mk.exe done. Thank you.
Odpaliłem kalkulator, zczytuje procesor i okazuje się, że wszystkie lockbity ustawione są na 3.
Pomyślałem, że może na na stykówce coś nie łączy i programator wariuje ale przedzwoniłem wszystkie połączenia i było ok. Wziąłem drugą Atmegę8, ustawiłem w kalkulatorze (wszystko śmigało bez problemu) i kolejna próba pod eclipsem. Niestety z efektem jak wcześniej, wsad się nie wgrał a lockbity ustawiły na 3. W międzyczasie jeszcze zablokowałem trzecią sztukę.
Została mi ostania mega i trochę się boję jej programować. Może ktoś podpowie co robię nie tak? Czy te zablokowane Atmegi da się jakoś uratować? Czytałem, że jak się źle ustawi fusbity od zegara to się da ale nie wiem czy w tej konfiguracji lockbitów co u mnie jeszcze coś się da zrobić.
pozdrawiam
Artur
No to ciekawość zwyciężyła... napisałem krótki program do testowania procka:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W ostatniej Atmedze ustawiłem kalkulatorem fusbity na E4 D9, program się wgrał i działa ale po wgraniu kalkulator pokazuje mi, że fusbity ustawione są na C3 DB czyli zmieniły się w czasie wgrywania programu. Nie bardzo rozumiem czemu...