Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 02:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2015, o 17:48 
Nowy

Witam,

Mam dość dziwny według mnie problem. Otóż od jakiegoś czasu próbuje zmusić Atnelowkiego oleda do współpracy, nieskutecznie niestety ale pewnie do tego założę osobny wątek. Problem jaki mam aktualnie to blokujące się Atmegi8. Programator Mirka, Eclipse Luna, mega na 8MHz z wewnętrznego źródła. Wczoraj testowałem bibliotekę do oleda i wszystko (poza biblioteką ;-) ) działało bez problemu. Dziś postanowiłem kontynuować zmagania, na początek zmieniając w kodzie piny do komunikacji z oledem, ze PC2 - PC5 na PC0 - PC3. Na wszelki wypadek w pętli głównej migam diodą. Tak więc podłączam wczorajszy układ, dioda sobie miga na wczorajszym programie, kompilacja, wysłanie do procka i... cisza... dioda przestała migać. Więc clean, kompilacja i znowu wysłanie do procka. Tym razem w konsoli pojawił się komunikat:

Reading | ################################################## | 100% 0.53s

avrdude_mk.exe: verifying ...
avrdude_mk.exe: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x12 != 0x00
avrdude_mk.exe: verification error; content mismatch

avrdude_mk.exe: safemode: Fuses OK

avrdude_mk.exe done. Thank you.

Odpaliłem kalkulator, zczytuje procesor i okazuje się, że wszystkie lockbity ustawione są na 3.

Pomyślałem, że może na na stykówce coś nie łączy i programator wariuje ale przedzwoniłem wszystkie połączenia i było ok. Wziąłem drugą Atmegę8, ustawiłem w kalkulatorze (wszystko śmigało bez problemu) i kolejna próba pod eclipsem. Niestety z efektem jak wcześniej, wsad się nie wgrał a lockbity ustawiły na 3. W międzyczasie jeszcze zablokowałem trzecią sztukę.

Została mi ostania mega i trochę się boję jej programować. Może ktoś podpowie co robię nie tak? Czy te zablokowane Atmegi da się jakoś uratować? Czytałem, że jak się źle ustawi fusbity od zegara to się da ale nie wiem czy w tej konfiguracji lockbitów co u mnie jeszcze coś się da zrobić.

pozdrawiam
Artur

No to ciekawość zwyciężyła... napisałem krótki program do testowania procka:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W ostatniej Atmedze ustawiłem kalkulatorem fusbity na E4 D9, program się wgrał i działa ale po wgraniu kalkulator pokazuje mi, że fusbity ustawione są na C3 DB czyli zmieniły się w czasie wgrywania programu. Nie bardzo rozumiem czemu... :-(

Ostatnio edytowano 12 sty 2015, o 18:02 przez Zhan, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2015, o 17:53 
Użytkownik

Witam

Czy używasz wersji specjalnie skompilowanej dla forum.atnel.pl ? A czy próbowałeś wyłączyć lock bity z poziomu mkAVRCalculatora ? Uważam, że się da je naprawić, one wcale nie są zablokowane. Martwi mnie, że twój Eclipse zmienia lock bity. Ale tym się zajmiemy potem. Spróbuj zrobić tak

Odpal program mkAVRCalculator
Kliknij sprawdź podłączony avr
Kliknij ustawienia fabryczne
Zaptaszkuj lock bity oraz zapisz
Kliknij wykonaj.

Daj znać czy poskutkowało, niestety nie mogę dać gwarancji gdyż nigdy nie używałem lock bitów, a nie mam przy sobie mikrokontrolerów.

Pozdrawiam
Elektronik

Ostatnio edytowano 12 sty 2015, o 18:07 przez Elektronik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 sty 2015, o 18:07 
Nowy

Elektronik napisał(a):
Witam

Czy używasz wersji specjalnie skompilowanej dla forum.atnel.pl ? A czy próbowałeś wyłączyć lock bity z poziomu mkAVRCalculatora ? Uważam, że się da je naprawić, one wcale nie są zablokowane.

Pozdrawiam
Elektronik

Tak, używam wersji forumowej... Tak, próbowałem... dostaje taką odpowiedź:

Reading | ################################################## | 100% 0.21s

avrdude_mk.exe: Device signature = 0x1e9307
avrdude_mk.exe: current erase-rewrite cycle count is -50462977 (if being tracked)
avrdude_mk.exe: reading input file "0x3F"
avrdude_mk.exe: writing lock (1 bytes):

Writing | ***failed;
################################################## | 100% 0.54s

avrdude_mk.exe: 1 bytes of lock written
avrdude_mk.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Ufffff... udało się :-)
Próbowałem na różnych prędkościach programatora ale nie sprawdziłem na domyślnej... na niej zadziałało :-)
No te jeden procek zreanimowany ale dalej nie wiem czemu przy programowaniu same zmieniają się fusbity... na tym zreanimowanym też tak jest.

Ostatnio edytowano 12 sty 2015, o 18:19 przez Zhan, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 sty 2015, o 18:18 
Użytkownik

Witam

Zrobiłeś to według schematu który napisałem tak ? Jaki masz programator ? Czy używasz również w Eclipsie wersji avrdude tej co w mkAVRCalculatorze ?

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 12 sty 2015, o 18:20 
Nowy

Kurczę... z kolejnym prockiem już nie idzie...
W kalkulatorze się zczytuje ale przy próbie zmia
ny dostaję:

avrdude_mk.exe: safemode: Verify error - unable to read lfuse properly. Programmer may not be reliable.

Programator mam atnelowski, avrdude wgrany z najnowszej wersji kalkulatora

PostNapisane: 13 sty 2015, o 10:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Weź te "zablokowaną" atmegę. w mkAVRcalculator wykonaj samo kasowanie jest to checkbox -e Zapis i wykonaj.
Po tym powinieneś po odczytaniu mieć wyczyszczone lockbity.
Weź sam plik hex z eclipsa i za pomocą mkAVRcalculator wgraj.
Powinno działać. Dla sprawdzenia wgraj jeszcze raz mkAVRCalculator, jeśli proces bez zakłóceń przebiegnie a wgranie z eclipse powoduje "zablokowanie", to proponuje ponowna konfiguracje eclipse.

PostNapisane: 13 sty 2015, o 11:37 
Moderator

to co widzę w tym opisie problemu można scharakteryzować tak:

- mnóstwo nerwów i stykówka .... plus ew złe połączenia i zasilanie

absolutnie nic innego ....

pracuję z prockami AVR już ładnych parę LAT, owszem kilka razy sam zablokowałem procka ale wiem że z roztargnienia i wiem dobrze jak to zrobiłem. NIGDY w życiu (same mi się fusy nie przeprogramowały) ... podkreślam NIGDY

proponuję wziąć sobie jakieś PCB i przylutować procka albo kabelki wprost do nóg procka przylutować i sprawdzić .... i okaże się CUD! wszystko będzie działać IDEALNIE z fusami, żadnych problemów

proponuję też sobie obejrzeć to:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html

ale też to:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

i nie piszę tego złośliwie - po prostu kolega popełnia totalne błędy początkującego i to jeszcze w jakiejś zdwojonej albo potrojonej formie

Proponuję też zadając takie pytanie - jeśli chce się uzyskać jakąś pomoc - co źle robisz:

1. pokazać schemat tego jak ty to łączysz
2. pokazać fotki tego co zmajstrowałeś

wtedy wiele par oczu na forum szybciej podpowie ci co źle robisz i gdzie

PostNapisane: 13 sty 2015, o 12:21 
Użytkownik

Mam dwie stykówki - jedną firmową i jedną tanią. Na tej taniej (bo mniejsza) wpiąłem sobie najnowsze dziecko Mirka ;) czyli ATNEL-WiFi i co? Ano patrzę i co raz diody nie świecą - zasilanie nie dochodzi. Pstryknąłem palcem w moduł i działa. Takie to stykówki bywają wredne - coś nie styka i amba fatima - działało i ni... działa.

PostNapisane: 14 sty 2015, o 01:15 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
to co widzę w tym opisie problemu można scharakteryzować tak:

- mnóstwo nerwów i stykówka .... plus ew złe połączenia i zasilanie

absolutnie nic innego ....

Dodałbym jeszcze zmęczenie bo na ogół siadam do tego po ciężkim dniu pracy... ale to i tak pocieszające bo już myślałem, że to jakiś pech mnie prześladuje :-)

mirekk36 napisał(a):
pracuję z prockami AVR już ładnych parę LAT, owszem kilka razy sam zablokowałem procka ale wiem że z roztargnienia i wiem dobrze jak to zrobiłem. NIGDY w życiu (same mi się fusy nie przeprogramowały) ... podkreślam NIGDY

Sprawa częściowo się wyjaśniła. Otóż z jakiegoś nie znanego mi powodu zmieniły mi się niektóre ustawienia w Eclipse. Z tego co zauważyłem to w ustawieniach programatora zaptaszkowana była opcja ustawiania fusebitów na sztywno na jakąś dziwną wartość. Co ciekawe w ostatnim czasie nawet nie wchodziłem do ustawień programatora. Włączyło mi się TEŻ sprawdzanie pisowni choć na pewno miałem to wyłączone. Jedyne co mi przychodzi do głowy to awaria dysku twardego w komputerze i błędy zapisu ale to też naciągana teoria bo siedząc przy komputerze kilka godzin dziennie nie zauważyłem innych oznak awarii dysku. Jeśli to nie dysk to jedyne wytłumaczenie jest takie, że lunatykuję i w nocy włączyłem komputer i coś sobie namieszałem ;-)

mirekk36 napisał(a):
proponuję wziąć sobie jakieś PCB i przylutować procka albo kabelki wprost do nóg procka przylutować i sprawdzić .... i okaże się CUD! wszystko będzie działać IDEALNIE z fusami, żadnych problemów

O nie, poczekam na jakąś promocje zestawów uruchomieniowych ATB ;-)

mirekk36 napisał(a):

Masz rację, ostatnio wiele godzin spędziłem na oglądaniu poradników ale akurat te dwa pominąłem :-(

poniżej fotka mojego zestawu uruchomieniowego. W pierwszej chwili jak przeczytałem Wasze kwękanie na stykówki to pomyślałem sobie, ale jak to, przecież używam mojej stykówki kilka lat i nie miałem problemów... i właśnie zdałem sobie sprawę, że ona faktycznie ma już ładnych parę lat i pewnie blaszki nie ściskają już tak mocno a i zaśniedzieć mogły. Pewnie faktycznie czas coś polutować albo kupić coś solidniejszego. W każdym razie dzięki za odzew, następnym razem zanim napisze na forum zrobię próbę na polutowanej płytce :-)

Obrazek usunięty, topic44.html Zielono-Różowy J.

Strefa czasowa: UTC + 1