Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 03:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2014, o 17:35 
Nowy

Witam,

Chciałbym sterować na Atmedze 8 bardzo małym silniczkiem o takich parametrach:

silnik bipolarny 2-fazowy
zasilanie silnika 1,85 V
prąd 0,5 A / fazę

prawo/lewo, regulacja prędkości obrotowej, praca pełnokrokowa/półkrokowa

Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z mikrokontrolerami, a także silnikami krokowymi. Sporo czytałem na ich temat, lecz nie wszystko do końca jest dla mnie jasne, a i w mojej głowie pojawił się mętlik.

Dlatego mam kilka pytań:

1. Jak powinno sterować się takim silnikiem?
2. Czy wystarczyłoby tylko zastosowanie zwykłego zestawu Atmega8+L293d?
3. Z tego co wiem to w zwykłym mostku H na tranzystorach bipolarnych występują spadki napięć Uce w przybliżeniu 0,4 V co będzie miało duży wpływ na pracę silnika przy zasilaniu mostka 5V. Tak więc może zastosowanie mostka H z MOSFET'ami z jak najmniejszym Rds byłoby dobrym pomysłem?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 gru 2014, o 20:42 
Użytkownik

Witam

Podwójny mostek H z układu L293d wystarczy do programowego sterowania tym silnikiem. Trzeba tylko pamiętać że oprogramowanie "własne" ogranicza się w zasadzie do sterowania pół krokowego. Lepiej użyć jakiegoś gotowego sterownika silników krokowych np: http://allegro.pl/modul-sterownika-silnika-krokowego-a4988-stepstick-i4907874136.html. I oprogramować sygnały kierunku i prędkości. Układ ze specjalizowanym sterownikiem na pewno będzie pracował DUŻO lepiej ( szybciej, ciszej, płynniej i bardziej precyzyjnie) niż sterowanie za pomocą mostków.

PostNapisane: 14 sty 2015, o 20:05 
Nowy

Witam,

Prosiłbym o sprawdzenie schematu, który wykonałem.

Napięcie zasilania wynosi 12V.
Układ DRV8835 ma odpowiednie zakresy zasilania:
2-7 V logika oraz 0-11V zasilanie silnika. (w niektórych notach widnieje zakres 2-11V)
Zasilania logiki i silnika są odseparowane.

Logike mam w układzie na 3,3V, więc wybrałem Atmege8A.
Napięcie 2V otrzymuje poprzez zastosowanie modułu przetwornicy na bazie lm2596 z regulowanym napięciem wyjściowym.

przetwornica, tak jak silnik będzie wpinana goldpinami.

Sterować będę trybem pracy(pełnokrokowa/półkrokowa), prędkością obrotową i kierunkiem ruchu.

Przepraszam za to, że schemat nie jest ładnie podzielony na części zasilania itd., tak jak w kursie Pana Mirka, ale to nie przez moją niechlujność tylko mam pewne rzeczy z góry narzucone.

Byłbym wdzięczny za porady i sugestie dotyczące schematu, bo to dopiero moje pierwsze zetknięcie z projektowaniem schematów i ogólnie z programowaniem mikrokontrolerów.
Od razu mówię, że muszę użyć drv8835 i w razie czego niestety nie mogę go zamienić na inny układ.

Pozdrawiam :)

Schemat:
ObrazekObrazek

Strefa czasowa: UTC + 1