Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 mar 2026, o 04:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 20:01 
Użytkownik

Witam

Nie wiem, czy umieszczam temat w dobrym dziale, ale ten wydał mi się najbardziej odpowiedni :)

Próbuję stworzyć centralkę do sterowania ogrodzeniową dwuskrzydłową na siłowniki 230VAC. Chcę mieć w niej regulowany parametr siły silników. Pomyślałem, żeby zrobić to w sposób cyfrowy, za pomocą sterowania fazowego - z przykładu z bluebooka. W związku z tym mam kilka pytań:

Czy sterowanie fazowe nadaje się do sterowania silnikami prądu zmiennego?

Czy silnik tak sterowany będzie pracował poprawnie? Gdzieś - chyba na elektrozgrozie - słyszałem, że silniki "najzdrowiej" pracują przy pełnej (nieobcinanej) sinusoidzie.

Czy, skoro oba silniki mają mieć taką samą siłę przy danym ustawionym parametrze, mogę użyć jednego triaka do "karmienia" obu? I czy jedynym obostrzeniem jest wtedy użycie triaka o większej mocy?

Czy podczas, kiedy siłowniki nie pracują, utrzymywać sygnał na optoizolatorze tak, by triak działał non stop czy raczej do czasu podania komendy rozruchu trzymać go wyłączonego?

Ile poziomów siły warto ustawić? Tzn. poniżej jakiego procenta czasu wyłączonej sinusoidy silnik może już nie chcieć pracować?

Dołączam ideowy schemat. Nie dorysowałem już drugiego silnika, ale byłby on podłączony równolegle za triakiem i miałby swoją parę przekaźników sterujących. Dla uproszczenia nie rysowałem też układu gasika (jak bardzo on tutaj będzie potrzebny?) i układu sterowania przekaźnikami.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 20:59 
Użytkownik

Do przewodu neutralnego N, nie do ochronnego PE

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 21:28 
Użytkownik

Do tego co chcesz przydałby Ci się falownik. Silnik prądu przemiennego nie za bardzo się nadaje do takiego sterowania jakie Ty proponujesz. Triak zawsze wyłącza się w zerze, więc będziesz go załączał przy wyższej amplitudzie, albo wycinał całe połówki sinusoidy. Jak zachowa się Twój silnik to tylko Ty możesz sprawdzić. Ja bym jednak na Twoim miejscu na jeden silnik dał po jednym triaku i optotriaku, a sterowanie nimi zrobił wspólne. Zastanawia mnie jedna rzecz, czy pomyślałeś o tym jak się uszkodzi triak i dostanie zwarcia to co się stanie?
PS na schemacie masz wywalacz różnicówki jak kolega wyżej zauważył.

PostNapisane: 3 wrz 2014, o 21:59 
Użytkownik

Jeśli to silnik szczotkowy (jak np. w wiertarce ręcznej 230v) to bez problemu fazowo nim pojeździsz. Do bramy spokojnie wystarczyło by nawet 2-3 poziomy prędkości z czego najwolniejszy to 50% mocy. Skrzydłem trzeba jednak szarpnąć, a jeśli będzie od zera narastać to początkowo silnik zamiast sie kręcić będzie Ci tylko buczał co na pewno na dobre mu nie wyjdzie.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 08:25 
Użytkownik

oczywiście chodziło mi o Neutral, a nie Potential Earth :D
na szybko schemat robiłem i musiały wyjść kwiatki..

jak triak się uszkodzi i dostanie zwarcie, to po prostu będę miał cały czas 100% siły... jeśli dobrze mi się wydaje

ryba84 napisał(a):
Ja bym jednak na Twoim miejscu na jeden silnik dał po jednym triaku i optotriaku, a sterowanie nimi zrobił wspólne

a jak konkretnie miałoby to wyglądać?

muszę mieć osobne sterowania każdego odczepu każdego silnika, żeby móc regulować wyprzedzenie fazowe skrzydeł przy otwieraniu i zamykaniu

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

wiadomo, że falownik byłby lepszy, ale w większości sterowników do bram (pomijając sterowniki przemysłowe do pracy ciągłej, bo tam albo jest falownik, albo silniki są w ogóle na 24VDC), które posiadają na pokładzie regulację siły, na płytce siedzi triak...

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 09:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A czy ten Twój silnik nie jest przypadkiem silnikiem jednofazowym ( w sumie to dwófazowym bo takowy posiada fazę pomocniczą) z kondensatorem? Jeżeli tak to sterowanie fazowe raczej odpada. Mogą sie tam różne dzikie harce dziać.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 20:03 
Użytkownik

Nie jestem specem od silników elektrycznych :)

Poproszę o jakieś wskazówki jak go wyróżnić spośród szerokiej gamy silników, a powiem, jaki to silnik :D

W tej chwili nic poza tym, co pokazuje schemat, powiedzieć nie mogę: podłącza się go jednym (wspólnym) przewodem do jednego z biegunów zasilania 230 V AC, z drugiej strony są dwa odczepy, a między nimi kondensator; podłączenie jednego z tych odczepów do drugiego z biegunów zasilania powoduje obroty w prawo, a drugiego z odczepów - w lewo. :D

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 20:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jest to w takim razie silnik indukcyjny, klatkowy, jednofazowy. Na stojanie takiego silnika nawiniete sa dwa uzwojenia. Jedno, uzwojenie główne, łączy się bezpośrednio do przewodu fazowego i neutralnego. Drugie uzwojenie to uzwojenie pomocnicze. Gdyby nie było kondensatora który połączony jest w szereg z tym uzwojeniem to po włączeniu do sieci silnik taki by się sfajczyl. Kondensator powoduje przesunięcie w fazie pradow w obu uzwojeniach (podstawy elektrotechniki). Po takim zabiegu jak dołączenie do uzwojenia pomocniczego kondensatora przesunięte względem siebie prądy w uzwojeniach wytwarzają w stojanie wirujace pole magnetyczne. Pole to wytwarza wirowe prądy w pretach klatki wirnika a siły elektrodynamiczne załatwiają cala robotę i obracają wirnik czyli tym samym wal ;-) a teraz trochę praktyki. Sterowac prędkością takiego silnika możesz za pomoca falownika w niewielkich granicach (+-30% od wartości prędkości nominalnej). Sterowanie takiego silnika poprzez regulacje fazowa jest mozliwe ale może być różnie. Harmoniczne poucinanej sinusoidy moga narobić balaganu. Silnik może a to przyspieszać, a to zwalniać ale moze tez dzialac dobrze, jednakze dla silnikow powyzej kilkuset watow nie polecam takiego rozwiązania. Lepiej dać 3 stopnie regulacji predkosci (obnizenie napiecia na silniku kondensatorem w szereg) zalaczane przekaznikami.

Co do teorii jescze. Zmiana przewodu fazowego z neutralnym powoduje zmianę kierunku wirowania pola wytwarzanego przez stojan a tym samym walu silnika.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 21:19 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
...Zmiana przewodu fazowego z neutralnym powoduje zmianę kierunku wirowania pola wytwarzanego przez stojan a tym samym walu silnika.

Czy aby na pewno :shock: ??

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 21:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przepraszam za gafe. Chodzili mi o zamianę końcówek uzwojenia pomocniczego.

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 21:36 
Użytkownik

Teraz jest ok ;)

PostNapisane: 4 wrz 2014, o 22:41 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Sterowac prędkością takiego silnika możesz za pomoca

Mnie chodzi o sterowanie siłą, nie prędkością... Chyba że to jest tak, że jedno wpływa na drugie :P

Nefarious19 napisał(a):
jednakze dla silnikow powyzej kilkuset watow nie polecam takiego rozwiązania

Standardowe siłowniki do bram posiadają silniki max. 500W

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 08:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeżeli zmniejszysz wartosc średnia za okres napięcia dostarczanego do silnika to tym samym zmniejszysz dostarczana do niego moc. Jezeli zmniejszysz moc dostarczana to przy zalozeniu ze moment obciazenia jest stały zmniejszy się prędkość obrotowa silnika. Im bardziej będziesz zmniejszal napiecie tym bardziej silnik będzie zwalnial az w koncu dojdzie do tego ze silnik utknie (stanie w miejscu). Regulować prędkość takiego silnika można w rozny sposób np. tak jak już pisałem czestotliwoscia napiecia zasilajacego ale niestety w niewielkim stopniu, gdyż impedancja pojemnosci i indukcyjnosci zależy od częstotliwości. Można też dać w szereg z silnikiem jakaś impedancje na której odlozy się cześć napięcia zasilajacego. Jeszcze innym rozwiązywaniem byłaby budowa falownika o zmiennej amplitudzie napięcia wyjsciowego.

PostNapisane: 15 gru 2014, o 13:30 
Użytkownik

Witam. Czy autor tematu zrobił jakieś postępy?

PostNapisane: 11 sty 2015, o 19:08 
Użytkownik

Tak. Faktycznie zastosowane sterowanie fazowe z bluebooka reguluje siłę silnika. Tylko że można je stosować do pewnych granic (ponad pięćdziesięcioprocentowy współczynnik wypełnienia). Poniżej granicy silnik zaczyna charczeć.

PostNapisane: 11 sty 2015, o 19:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja może troszkę dorzucę coś do tematu. Wykładowca na maszynach elektrycznych przy omawianiu silników jednofazowych pokazał nam kiedyś taki układ:

Obrazek

Mostki prostownicze muszą być z diod schotkiego, czyli szybkich. Mosfety też muszą mieć wysokie napięcia dren źródło i odpowiednie drivery. Mosfetami trzeba sterować naprzemian żeby piki z indukcyjności silnika nie popaliły półprzewodników. nie widziałem takiego układu w praktyce i jestem ciekaw czy by zadziałał. Na mosfety podaje się zwykły PWM. Tutaj przykładowe, poglądowe przebiegi i schemat poglądowy:

Obrazek

Co myślicie o czymś takim? Ponoć jest to o wiele lepszy sposób regulacji obrotów takiego silnika. Gość chyba nie ściemnia bo jest profesorem ale kto go tam wie ;)

Strefa czasowa: UTC + 1