Witam mam otóż taki problem do rozwiązania i potrzebowałbym waszej porady wskazówki i pomocy.
A mianowicie projektuje sobie prosty sterownik pośredniczący w załączeniu urządzenia samochodowego.
W sterowniku sygnały sterujące będą w zakresie 0 (masa) do 12V, zasilanie sterownika (atmega) 5V.
Układ sterowany jest impulsem masy podanym na wejście procka (wcześniej prawdopodobnie stan wysoki czyli np 12V - muszę jeszcze obadać), natomiast na wyjściu sterując będzie podobnie (wł/wył) urządzenia również musi być podany sygnał masy lub rozłączony.
Rozrysowałem sobie (dla procka) takie proste konfiguracje sygnału wejściowego (sterujący)
P.S> nabadźgane wartości elementów na razie nie mają znaczenia jest to tylko stworzone na szybkiego zobrazowanie mego rozwiązania problemu.

Przy czym zakładam, że urządzenie musi być niezawodne tzn, załączenie wyjścia sterownika tylko w wypadku pojawienia się sygnału (lub impulsu masy na wejściu układu sterownika) dlatego pin portu procka na wejściu podciągnąłem pod vcc (5-12)V aby zawsze był w stanie wysokim. Nie może się zdarzyć sytuacja na samoistne załączenie wyjścia przez choćby jakieś zakłócenie (również zwis procka).
Dla sygnału wyjściowego sterującego jeszcze nie nic nie rozrysowałem ale zapewne mógłbym wykorzystać układ tranzystora mosfet P, z tym że urządzenie tylko pośredniczy w załączeniu więc na wyjściu nie będzie dużego obciążenia.
Więc chciałbym to wykonać prosto oraz niezawodnie (liczę na waszą podpowiedź jak to zorganizować).
Dlatego prosiłbym was o luknięcie na moje propozycje (sygnał wejściowy sterownika) wszelkie sugestie oraz wątpliwości mile widziane.
aha..
Jeśli ma ktoś jakieś ciekawe linki do poczytania na temat sterowania masą w układach mikroprocesorowych z praktycznymi przykładami (schemat - opis) chętnie poczytam (google wybija tylko opisy centralek alarmowych samochodowych z wykorzystaniem przekaźników to mnie nie interesuje che ominąć przekaźniki. Ale jakieś ciekawe przykłady z wykorzystaniem procka to już bida)
Po cichu liczę na sąsiada z Opola On wie o kogo chodzi hyhy :> zawsze ma jakieś ciekawe asy w rękawie ;] zwłaszcza że zna się w branży i motoryzacyjnej

.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc.