Witam
walka z atmegą32 trwa ;] tym razem zaciąłem się na komunikacji pomiędzy atmegą a komputerem

Odpaliłem przykład z płyty dvd dołączonej do książki
sprzęt:
- laptop win8
- przejściówka usb-com na prolific 2303 druga do testu na chipie ch340 - na dwóch te same objawy
- atmega32 na płytce stykowej
- zasilana z programatora USBASP 5V - BYŁA JUŻ PRÓBA ZASILANIA Z DRUGIEGO LAPTOPA
ustawienia:
- częstotliwość atmegi 8MHz
- 8000000 ustawione w eclipsie
- w pliku mkuart wpis jest #define UART_BAUD 9600 // tu definiujemy interesującą nas prędkość
- ustawienia w menedżer urządzeń mam też 9600
przejściówki sprawdzane przez zwarcie tx z rx do tego program rs232 tester - wysyłam liczbę 33 i od razu otrzymuje odpowiedź 33 - więc myślę że przejściówki są sprawne;]
kod programu
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
w putty wyskakuje takie coś:
,ňÍÍÍí=ý=-=ÍÓŁěěSÝ˝=óʞě,,ňĹÍÍí=ý=-3ÍÓŁäě[Ý˝=óŹşě$$ňÍĹÍĺ=ý=%1ĹÓŁěäSĽÝ˝=ű¤˛ä,,úĹÍĹí=ý=-'ÍŰĽŁää[Ý˝=űşä$$úĹÍĺ=ý=%%ĹŰĽŁää[ĽÝ˝=űşä$$úĹĹĹĺ=ý=%#ĹŰĽŁää[ĽÝ˝=űşä$$úĹĹő=ý=%!ĹŰľłääKľÍ˝=ű
¤şä44úĹĹő=ý=5ĹŰľłôôKľÍ˝ű
´şô4ú
ĹËľłôôKÍëUÓtô+ŐmÝű ĹĹĹő=ý=5
ÔÚôĘú
ĺĺĺőý+żĺëUSôô+Őí]űÔÚtĘú
eĺĺő!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
ż!9żaYyy}gż
żëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
ż!9żaYyy}gż
żëUStôŤőm]!9żaYyy}gż
żĺëUĘŤőmWÚ=ŁQĘ9
ey^
potem zmieniłem kod na prosty przykład z książki:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
mała litera "a" y=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy=Oy
duża litera "A"
_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=_y=
cyfra "1"
y=gy=gy=gy=gy=gy=gy=gy=gy=gy=gy=gy
cyfra "2"
łŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢłŢł
cyfra "3"
y=fy=fy=fy=fy=fy=fy=
******************mała edycja drugiego kodu ;] ************************
ustawienia w putty identyczne jak w windowsie - nie pomaga zmiana prędkości ani w dół ani w górę