Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 kwi 2026, o 16:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2014, o 02:34 
Nowy

Witam.
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jeżeli pomyliłem się to z góry przepraszam.

Jestem w trakcie robienia projektu(na uczelnię), muszę zrobić sterownik sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu .
Sterowanie światłami jest zrobione na Atmedze16, wolnych zostało mi pięć pinów. Jednak muszę dołożyć do tego rtc oraz ustawianie godziny przejścia w tryb nocny i dzienny pracy sygnalizacji i ustawienie zegara na aktualną godzinę.

Moim zdaniem najprostszym rozwiązaniem jest dołożenie drugi mikrokontrolera, który pozwoliłaby mi obsłużyć zegar czasu rzeczywistego,wyświetlacz i klawiaturę i informował Atmegę sterującą sygnalizacją czy jest tryb nocny czy nie.

Chciałbym się dowiedzieć, czy takie rozwiązanie problemu jest w ogóle możliwe i poprawne, czy jednak nie mogę tak zrobić i muszę szukać innego rozwiązania.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 gru 2014, o 02:48 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Trochę ci za dużo wyszło tych pinów na diody. Jakby tak dobrze przemyśleć to można by kilka sygnalizatorów połączyć równolegle parami co pozwoliłoby zmniejszyć liczbę użytych pinów.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 02:56 
Nowy

Tak tak, ledy można. Jednak nie byłem pewny, czy łączenie parami tranzystorów i przekaźników ma sens, dlatego nie ryzykowałem.
Jeżeli połączę to co mogę parami, to urwę 3 piny w sumie, także też nie bardzo mnie ustawia.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 09:14 
Użytkownik

Zastosuj rejestry przesuwne polaczone w kaskade i za pomoca 3 pinow bedziesz mial mozliwosc sterowania bardzo duza iloscia wyjsc. Jedyny wymog to taki ze bedziesz musial obliczac "liczbe" jaka wsuniesz do rejestru tzw stany sygnalizacji. Robilem swego czasu identyczny projekt i wlasnie w taki sposob go zrealizowalem :)

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Likwidator napisał(a):
Zastosuj rejestry przesuwne polaczone w kaskade i za pomoca 3 pinow bedziesz mial mozliwosc sterowania bardzo duza iloscia wyjsc. Jedyny wymog to taki ze bedziesz musial obliczac "liczbe" jaka wsuniesz do rejestru tzw stany sygnalizacji. Robilem swego czasu identyczny projekt i wlasnie w taki sposob go zrealizowalem :)

Dokładnie kolega ma 200% racji i wówczas wystarczy nawet uC z mniejszą ilością pinów.
Tu jedna uwaga - musisz na prawdę 1000 razy przetestować stany sygnalizacji, bo kolizja zielonych zarówno dla pieszych jak i samochodów na jednej jezdni to niestety gotowa tragedia. Dodatkowo przewidziałbym sytuacje awaryjne, ale tu nie wiem jak to jest realizowane, aby w przypadku zawieszenia programu lub jakiegokolwiek innego problemu wszędzie wystawiło czerwone. Sam kiedyś doświadczyłem takiej sytuacji na skrzyżowaniu w Gdańsku Wrzeszczu i wtedy faktycznie stwierdziłem, że w przypadkach awaryjnych lepiej jak wszyscy dostaną czerwone niż ma być jakiś "stan nieustalony" :).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:19 
Użytkownik

cześć

tak jak napisał Kol. Likwidator
każdy 74HC595 ma osiem wyjść - Tobie potrzeba 12 dla pojazdów i 16 dla pieszych, ale wskazania się dublują więc 6 dla pojazdów i 8 dla pieszych tak, że za pomocą dwóch rejestrów masz załatwione wszystko oczywiście bez osobnej sygnalizacji do skrętu i załatwiasz sprawę za pomocą sprzętowego SPI, czasy liczysz przy pomocy timerów w M16 masz trzy, a pozostałe piny masz wolne :)

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:25 
Użytkownik

Dla typowego skrzyżowania (2 drogi) potrzebujesz 9 lini do sterowania diodami sygnalizatorów, zostaje więc "całe stado"wolnych pinów w procesorze. Poza tym piszesz o przekaźnikach... zamieść proszę jakiś schemat Twojego "dzieła" bo ciekawi mnie po co tam przekaźniki.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

woycek napisał(a):
Dla typowego skrzyżowania (2 drogi) potrzebujesz 9 lini do sterowania diodami sygnalizatorów, zostaje więc "całe stado"wolnych pinów w procesorze. Poza tym piszesz o przekaźnikach... zamieść proszę jakiś schemat Twojego "dzieła" bo ciekawi mnie po co tam przekaźniki.

Wiesz jeśli nie ma to być tylko model, ale prawdziwe skrzyżowanie to może być potrzebne sterowanie 230V.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 11:00 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
woycek napisał(a):

Wiesz jeśli nie ma to być tylko model, ale prawdziwe skrzyżowanie to może być potrzebne sterowanie 230V.

--
Grzegorz...

Oczywiście masz rację, ale o tym autor tematu nic nie napisał...a zadaniem naszym nie jest wróżenie z fusów czy kart tarota :D , lecz pomoc w problemach związanych z ogólnie pojętą techniką...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 11:02 
Użytkownik

Może zamiast przekaźników triaki? :)

PostNapisane: 28 gru 2014, o 13:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

woycek napisał(a):
Oczywiście masz rację, ale o tym autor tematu nic nie napisał...a zadaniem naszym nie jest wróżenie z fusów czy kart tarota :D , lecz pomoc w problemach związanych z ogólnie pojętą techniką...

No wiesz ja z pierwszego postu raczej wywnioskowałem, że niekoniecznie to model w skali mikro, a raczej model "do wykorzystania".

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Waszek napisał(a):
Może zamiast przekaźników triaki? :)

Kwestia doboru elementów wykonawczych leży w gestii projektanta, ale masz trochę racji, że w tego typu "newralgicznych" zastosowaniach przekaźniki mogą być niezbyt dobrym rozwiązaniem - należy pamiętać, że tu może chodzić o ludzkie życie.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

matuszczyk93 napisał(a):
Chciałbym się dowiedzieć, czy takie rozwiązanie problemu jest w ogóle możliwe i poprawne, czy jednak nie mogę tak zrobić i muszę szukać innego rozwiązania.

Możliwe na pewno, a czy poprawne - hmm tu bym się zastanowił na kosztem końcowym i pewnością współdziałania obu uC (dwa programy to 4 razy więcej problemów ;)).
Raczej polecam rejestry przesuwne opisane wcześniej.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 15:43 
Nowy

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Panowie !
Rozważę opcję rejestrów i zastąpienie przekaźników triakami.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 16:21 
Użytkownik

Wiesz, no przekaźniki mogą się powypalac, jeżeli będą płynęły duże prądy i będą "cykaly" ileś tam razy dziennie, triaki będą bezpieczniejsze ;)

PostNapisane: 2 sty 2015, o 09:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Niveasoft napisał(a):
Na dwóch pinach procesora odpalasz magistralę I2C i podłączasz urządzenia peryferyjne takie jak LCD i zegar czasu RTC... a nawet expandery portów jeśli trzeba. Nie wiadomo tylko jak Twoja Mega16 "stoi" z miejscem na program....jednak
W urządzeniach o szczególnym znaczeniu dla bezpieczeństwa stosuje się rozwiązania dwuprocesorowe po to by jeden pilnował drugiego. Nowe sterowniki przepustnic samochodowych mają po dwa mikrokontrolery. Nikt nie chce powtórki gdy Toyoty same się rozpędzały.

Odnośnie użycia dwóch uC piszesz jednak o innej sytuacji, bo tam działają niezależnie i nadzorują siebie nawzajem.
Tu kolega pisał o współpracy między nimi. Oczywiście, że jest to możliwe i stosowane w niektórych rozwiązaniach, ale może nastręczać większych problemów z uruchomieniem i dokładnym testowaniem układu.

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1