Dzień dobry
Po przerwie spowodowanej innymi obowiązkami - i obniżeniem przez to priorytetu samego projektu, który i tak się nie przyda w zimie - piszę ponownie z prośbą o sprawdzenie schematu automatycznego systemu podlewania. Od poprzedniego postu wprowadziłem szereg poprawek (inne podłączenie tranzystorów pracujących z zaworami i pompą, przejście z pcf8574 na 74hc595, dołożenie przetwornicy) oraz przystosowałem schemat pod projekt płytki drukowanej. Przetestowałem też działanie układu i teraz powoli planuję zacząć projektowanie PCB. Przed tym jednak prosiłbym o informację, co ewentualnie poprawić, usprawnić itp.
Informacje na temat schematu:W bloku zasilania znajduje się uproszczone oznaczenie modułu zasilającego opartego na układzie LM2596. Napięcie wyjściowe tego modułu ustawianie jest za pomocą potencjometru. Na tę potrzebę zdecydowałem się zastosować proste zworki, za pomocą którym upewnię się, że napięcie wyjściowe jest w porządku. Teoretycznie powinno się to ustawić jeden raz i powinno działać, w praktyce pozwoli to na przestawienie napięcia wyjściowego bez wyciągania modułu zasilającego z płytki.
W bloku graficznym podłączyłem nieco inaczej diody prostownicze oraz elementy filtrujące. Zrobiłem to na podstawie przeprowadzonych testów - przy tym podłączeniu problem z pojawiającymi się na ekranie poziomymi paskami jest znikomy. Jeśli jest na to jakiś inny sposób, prosiłbym o podpowiedź.
EDIT: W bloku zasilania dodałem tranzystor IRF530, który stanowi proste zabezpieczenie przed złym podłączeniem zasilacza. Padło na ten tranzystor, ponieważ posiadam jeden taki a jego parametry są i tak dużo ponad to, co potrzebuję.
W bloku UART doszedł dodatkowy pin z GND, żeby było prościej doprowadzić ją do Arduino.
Pozdrawiam,
oppCześć pierwsza:

Cześć druga:
EDIT: ponieważ prace są w toku, dołożyłem parę rzeczy, które przeoczyłem (brak podziału na masy, brak zabezpieczenia przed złym podłączeniem zasilacza) i zrobiłem update schematu