Zakupiłem płytkę z modułem BTM-222 i mam problem z prawidłowym przesyłaniem do niej danych. Jeżeli chodzi o sparowanie z komputerem lub telefonem to odbywa się bez problemu. Do podłączenia RS232 używałem dwóch przejściówek: jedna z USB na chipie Prolific, druga na ExpressCard z chipem Moschip. W obu przypadkach problem jest identyczny. Gdy BTM jest w trybie oczekiwania (miga niebieska dioda) i próbuję przesłać przez RS232 komendy AT, moduł odpowiada jakimiś śmieciami, np na zapytanie ATE? odpowiada literami WVX. Na różnego rodzaju komendy odpowiada albo tego typu śmieciami lub wcale, przy czym dla każdego z zapytań odpowiedź się nie zmienia w czasie. Również kiedy podłączę się przez bluetooth do modułu i z drugiej strony przez RS232, to transmisja wygląda podobnie. To co wpiszę z jednej strony, po drugiej pojawia się jako jakiś szyfr lub wcale. Dzieje się tak w obu kierunkach i przy każdej możliwej prędkości transmisji, także przy pomyślnej 19200. Sprawdziłem też czy moduł przynajmniej rozumie moje komendy AT poprzez próbę zmiany kodu PIN, ale bezskutecznie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
|