Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2017, o 09:13 
Użytkownik

Witajcie drodzy przyjaciele. Aktualnie na tapecie mam dwa moduły BTM 222 na płytce Atnel Air ver 4.0+ (fioletowa). NA płyteczce jest antenka w formie ścieżki. Ogólnie moduły działają świetnie. Jeden jako Master ze skonfigurowanym automatycznym połączeniem z drugim modułem Slave. Chciałem te dwa moduły wykorzystać jako powiadomienie z alarmu w piwnicy. NO i ciężka sprawa bo chociaż teoretyczny zasięg w otwartej przestrzeni to 100m to okazuje się że cztery warstwy zbrojonego betonu (mieszkanie na 3 piętrze) to zdecydowanie za dużo. Za żadne skarby nie chcą się połączyć. I tu własnie moje pytanie....na płytce jest pad podpisany jako ANT....więc czy jest możliwośc i czy w ogóle da to jakieś efekty jeżeli w tym miejscu znajdzie się kilka centymetrów drucika? Słyszałem tez o magicznej komendzie ATI2, która to niby umożliwia zmianę parametrów kocówki mocy, ale u mnie zwraca błąd (ERROR w terminalu)...ATI1 działa normalnie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 cze 2017, o 10:12 
Moderator

fysiek napisał(a):
to okazuje się że cztery warstwy zbrojonego betonu (mieszkanie na 3 piętrze) to zdecydowanie za dużo

Matko jedyna ;) .... a kolega sądził że da radę tak ? ;) no to śmiałe marzenia kolega posiada

fysiek napisał(a):
Słyszałem tez o magicznej komendzie ATI2,

Po prostu magia ;) ... sorki no troszkę żartuję sobie ale żeby liczyć na transmisję przez stropy ? na 3 piętro ... a teraz jeszcze jakieś magiczne komendy ;) ...

fysiek napisał(a):
ATI2, która to niby umożliwia zmianę parametrów kocówki mocy, ale u mnie zwraca błąd (ERROR w terminalu)...ATI1 działa normalnie.

Panie kochany litości please ;) ... komendy ATIx niczego nigdy nie ustawiają i nie zmieniają, to są komendy informacyjne. AT I(nfo) ... a numerki pozwalają zwracać różne dane na temat modułów które obsługują komendy AT

Na koniec - proszę zrozumieć co oznaczają STANDARDY. Akurat BTM-222 działa w standardzie Class1 (czyli zasięg MAX do 100m) i nie więcej. I nie ma tu żadnych ale to żadnych możliwości jakichś regulacji mocy nadawczych ;) no to to już pomysły lekko jakby z kosmosu.

Moduły w których można regulować mocą ale nie mające NIC WSPÓLNEGO z Bluetooth to np wszelkiej maści RFMxxx firmy HopeRf, no może nie wszystkie ale sporo z nich ma takie możliwości. Tyle że też mają ograniczenia co do zasięgu ... a jedyne gdzie można powalczyć antenami to całkowicie otwarta przestrzeń.

PostNapisane: 12 cze 2017, o 12:29 
Użytkownik

Kolego fysiek, ja swego czasu robiłem linka na dwóch takich modułach:
Obrazek
Problemem było tylko to że trzeba było zmienić gniazda na tych modułach na takie które umożliwiały przykręcenie antenek od wifi. U mnie podobny problem jak u ciebie w ten sposób rozwiązałem i sprawdził się doskonale. Ale strop stropowi nie równy i musiałbyś przeprowadzić odpowiednie eksperymenty. Jeśli na płytce od Atnela jest pad pod antenę to tam trzeba będzie się pod lutować z gniazdem.

PostNapisane: 12 cze 2017, o 12:54 
Moderator

Ja bym poszedł bardziej w jakieś moduły WIFI - ale to taka luźna uwaga

PostNapisane: 12 cze 2017, o 13:54 
Użytkownik

...lub GSM, bo zasięg jest...tylko ,ze jak na tą chwile to dla mnie zbyt wysokie progi. Cóż, trzeba pokornie ćwiczyć i uczyć się dalej a jak na razie zostaja tylko wytężony słuch czy echo syreny po klatce nie niesie wieczorowa porą :) Dziękuję za wszystkie cenne uwagi :)

mirekk36 napisał(a):
fysiek napisał(a):
to okazuje się że cztery warstwy zbrojonego betonu (mieszkanie na 3 piętrze) to zdecydowanie za dużo

Matko jedyna ;) .... a kolega sądził że da radę tak ? ;) no to śmiałe marzenia kolega posiada

Miałem nadzieję, że jakimś cudem....W sumie gdyby płyty stropowe były wykonane tą samą metodą co ściany, czyli z przewagą pustych worków po cemencie to miało by to szanse działać.

Strefa czasowa: UTC + 1