Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 21:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 gru 2016, o 07:49 
Użytkownik

Witam.

Zanim uruchomię zakupiony niedawno BTM222 chciałem się dopytać, czy żeby zasilić moduł np . 5 V muszę uprzednio zewrzeć zworką odpowiednie wejścia 1-2?
Niby tutaj jest napisane o wyborze napięcia pracy http://atnel.pl/bluetooth-atb-btm-222.html ale czy zwarcie tych wejść zworką jest warunkiem koniecznym do uruchomienia modułu? Zdziwiłem się że jest potrzeba takiej konfiguracji. Czy może moduł Atnel w domyśle pracuje na 5 V i nie trzeba niczego zwierać zworką? Może zawracam głowę takimi pytaniem ale zabawka nie należy do tanich i nie chce niczego rozwalić.

Drugie pytanie: Czy istnieje możliwość aby ten moduł bluetooth swobodnie wyszukał i połączył się z wyszukanym adresem MAC telefonu? Na blogu Pana Mirka jest napisane o trybie Master II http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html ale przy łączeniu z innymi modułami bluetooth. Pytam bo wcześniej używałem HC05 i zawsze gdy chciałem się w ten sposób połączyć z telefonem za pomocą komend AT to połączenie przez chwile istniało a potem zostało zrywane i moduł zwracał komunikat ERROR. Myślałem że to problem z modułem, że coś jest popsute ale później przeczytałem gdzieś że telefony odrzucają takie nieautoryzowane połączenia, ale czy da się to jakoś obejść i czy jest tak we wszystkich telefonach i ze wszystkimi modułami?

Chciałem zbudować coś takiego jak zamek drzwiowy otwierany przez automatyczne połączenie bluetooth z przypisanym konkretnym adresem MAC dlatego zależy mi na dobrej współpracy tego trybu MASTER II z telefonem. A być może istnieje inny sposób na zrealizowanie tego pomysłu?

Kiedyś zrobiłem podobny zamek na Arduino tylko że tutaj zasada opierała się na wyszukiwanie stringu w potaci adresu MAC i w przypadku pokrycia otworzenie zamka (elektrozaczepu). Nie działało to idealnie ponieważ czasami mimo że wyszukany został właściwy adres MAC to w następnej turze wyszukania mógł w pierwszej kolejności zostać wyszukany inny adres przez co zamek się zamykał (bo stringi się nie pokrywały) a w kolejnej turze wyszukany został już np. poprawny adres MAC więc zamek się otwierał. Doprowadzało to do tego że czasami kilka razy pod rząd zamek się zamykał albo otwierał mimo że telefon z moim adresem MAC był ciągle w pobliżu. Zamieszczę kod z Arduino. Tym razem chciałbym to zrobić na mikrokontrolerze i żeby to działało porządnie.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2016, o 09:54 
Użytkownik

Po prostu obejrzyj zworke SMD (która jest zwarta) domyślnie z tego co pamiętam Atnel Air przychodzi że zlutowana zworka tak by można było podłączyć pod 5V

PostNapisane: 24 gru 2016, o 10:57 
Moderator

pewnie że domyślnie moduł działa od razu na 5V

PostNapisane: 24 gru 2016, o 11:12 
Użytkownik

Ok, dziękuję:) A jakby się Pan odniósł do mojego drugiego pytania?

PostNapisane: 24 gru 2016, o 11:47 
Użytkownik

https://www.youtube.com/watch?v=kMv_o5WI5dg&feature=player_embedded#t=1788

atr0 modem musi być w trybie master
atd=123412123456 czyli przypisanie adresu mac urządzenia z którym chcemy się łączyć (dla adresu mac 1234-12-123456)
ato0 czyli ustawienie automatycznego połączenia
ate0 czyli wyłączenie echa
atq1 czyli wyłączenie Result Codes

Czy zadziała z telefonem? Warto sprawdzić! ;)

PostNapisane: 24 gru 2016, o 12:07 
Użytkownik

Ok, dzięki serdeczne:) Na razie to mam taki problem że jak podłącze moduł przez przejściówkę USB/RS232 to myszka mi nie działa ani touchpad w laptopie, ani klawiatura... Kiedy np. odtwarzam muzyke to kiedy podłącze moduł przez tą przejściówkę to dźwięk się zawiesza. Znak że cały komputer się wiesza wtedy. Jak to naprawić?

Przejściówka to rozwiazanie oparte na układzie FTDI [... bez reklam proszę i to złych przejściówek - mirekk36 ]

Na innym komputerze z kolei nie ma paraliżu jak na laptopie. Ale gdy podłącze moduł przez przejściówkę to pojawia się chmurka że nie rozpoznano urządzenia i że wystąpiła jakaś awaria. System: Windows 7. Czy wygląda na to że przejściówka jest zepsuta?

Dodam jeszcze że niebieska dioda nie miga z tak dużą częstotliwością przy podłączeniu do PC jak na filmikach Pana Mirka. Nie wiem czy to może mieć znaczenie...

PostNapisane: 24 gru 2016, o 14:07 
Moderator

Cytuj:
Przejściówka to rozwiazanie oparte na układzie FTDI

Na innym komputerze z kolei nie ma paraliżu jak na laptopie. Ale gdy podłącze moduł przez przejściówkę to pojawia się chmurka że nie rozpoznano urządzenia i że wystąpiła jakaś awaria. System: Windows 7. Czy wygląda na to że przejściówka jest zepsuta?

na przyszłość polecam ci zainwestować w porządną przejściówkę

http://atnel.pl/atb-usb-rs232.html

bo niestety ktoś kto projektował twoją przejściówkę - przykro to mówić - ale nie ma kompletnie pojęcia o tym jak działa układ FT232 i jedna z konfiguracji może prowadzić do poważnych problemów łącznie z jego uszkodzeniem fizycznym. Ja nie twierdzę, że twoja przejściówka się uszkodziła albo jest już zepsuta - nie mam pojęcia i nie będę dyskutował tutaj na ten temat ... Szkoda jednak, że takie produkty pojawiają się na rynku - bo mają na pokładzie FT232R czyli niby dobry scalak - no ale ... i to można okrutnie skopać poprzez niewiedzę i samą konstrukcję ... a jest EWIDENTNY BABOL

Strefa czasowa: UTC + 1