Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 15:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2016, o 13:14 
Nowy

Witam.
Czy ktoś z Was miał następujący problem?
1. Niestety już po wytrawieniu przypomniałem sobie, ze przyciski sterują masą (bo na co dzień programuje PLC a tam sterownie "jedynką") i w związku z tym musiałem zrobić dodatkowe zworki i poprzerywać niektóre ścieżki.
2. Po wlutowaniu wszystkiego mam problem z połączeniem się z mikrokontrolerem w układzie. Wyskakuje to okno które Pan Mirek pokazywał w poradniku "jak zacząć", z błedem RC=-1. Trzy przyczyny tego błędu to złe zasilanie, złe połączenie, zew. oscylator.
3. Mikrokontroler na płytce stykowej działa-MKavr Calculator go wykrywa i wygrywam normalnie program. Ustawiłem go na oscylator wew. 8Mhz.
4. Na płytce układu badałem ciągłość wszystkich połączenia(od pinu avr do złączą na programatorze) i też wszystko gra. Napięcia na mikrokontrolerze też są. Akutualnie mam już wylutowany stabilizator i buzzer bo myslalem, ze może przez to coś się dzieje, ale bez poprawy.

Czy może ma ktoś pomysł co może być nie tak? Bo nie ukrywam ze przepinanie co chwile AVRka jest trochę meczące.
[w załączniku wygląd PCB układu]
Pozdrawiam:)

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2016, o 13:17 
Moderator

Pokaż również schemat jak to jest zrobione

PostNapisane: 5 lis 2016, o 13:43 
Nowy

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 5 lis 2016, o 14:04 
Moderator

po schemacie widać, że zasilanie procka skopane - poczytaj sobie na prawdę to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

po drugie to wyświetlacz multipleksowany ? czy nie ? (ze wspólną anodą czy katodą ? )

zobacz też koniecznie to:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/12/av ... wolno.html

No a jeśli chodzi o projektowanie PCB to KONIECZNIE ale to KONIECZNIE mówię ci obejrzyj to:

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

PostNapisane: 5 lis 2016, o 15:44 
Nowy

Ok, poczytam. Dziwię się tylko, że na płytce bez żadnych kondensatorów łączę się i wgrywam, a w układzie nie. Co do wyświetlacza-ma wspólne anody i podłączone są na sztywno do VCC, a steruję oba cyframi na raz w przerwaniu.

Czy to oznacza, że programator ATBUSB-ASP jest tak czuły na zakłócenia, że nie połączy się jak jakieś będą?

PostNapisane: 5 lis 2016, o 15:49 
Użytkownik

Nie programator a uC

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 5 lis 2016, o 15:49 
Moderator

viper303 napisał(a):
Dziwię się tylko, że na płytce bez żadnych kondensatorów łączę się i wgrywam,

Tak - w ten sposób się dziwi często początkujący. Tyle że większość chce się uczyć i docierają do nich te informacje a inni tracą KUPĘ czasu i nerwów tłumacząc to sobie tak jak ty czyli ....

a mi tam to działa - więc nie rozumiem po co te kondensatory - no i tak nie rozumieją, nie chcą zrozumieć - aż kiedyś przychodzi czas, że i tak będą musieli zrozumieć - no ! .... ale każdy robi jak woli - nikt ci nie zabroni

Tylko ty przebijasz jeszcze tych początkujących - pisząc aż takie bzdury:
viper303 napisał(a):
Czy to oznacza, że programator ATBUSB-ASP jest tak czuły na zakłócenia, że nie połączy się jak jakieś będą?

Co pokazuje, że NAWET nie chciało ci się poczytać prostego artykułu o prawidłowym zasilaniu procka, z którego skorzystało już TYSIĄCE ludzi panie kolego - rób tak dalej

ja się wyłączam ;) może ktoś inny będzie miał cierpliwość

PostNapisane: 5 lis 2016, o 16:36 
Nowy

Panie Mirku, ja bardzo szanuję Pańską pracę, przeczytałem artykuły o zasilaniu i poprawię to co można. Tylko zauważam jedną wadę-bardzo dużo treści, a konkrety gdzieś poukrywane. Ja rozumiem, że może Pan ma taki styl, ale nie każdy ma kilkanaście godzin, żeby obejrzeć cały Pana kurs o projektowaniu Eagle, z czego konkretów(jak powinno się projektować) jest może 2,3 godziny, a reszta to opowieści o tym jak nie robić i wywody o laurkach.

Wracam do AVR po roku. Żeby sobie coś przypomnieć jak coś narysować musiałbym poświęcić kolejne kilka godzin, żeby znaleźć "te 2 min" w którejś części. Czasem, żeby coś robić poprawnie, trzeba zrozumieć dlaczego tak własnie robić, a czasem nauczyć się na własnych błędach. Niestety ostatnio, co raz częściej widzę w Pana wypowiedziach nutkę arogancji, a to przykre, bo sam rok temu wspomogłem Pana projekt i polecałem znajomych firmę ATNEL( i wiem, że cześć z nich również nabyła Pana produkty).

To nie jest moje narzekanie, tylko konstruktywna krytyka i owszem może Pan napisać, że mogę nie oglądać i nie czytać jak mi coś nie pasuje, ale może weźmie Pan chociaż trochę pod uwagę to co napisałem, bo wydaje mi się, że nie jest to tylko moja opinia. Pozdrawiam :)

PostNapisane: 5 lis 2016, o 16:55 
Moderator

viper303 napisał(a):
Tylko zauważam jedną wadę-bardzo dużo treści, a konkrety gdzieś poukrywane. Ja rozumiem, że może Pan ma taki styl, ale nie każdy ma kilkanaście godzin, żeby obejrzeć cały Pana kurs o projektowaniu Eagle, z czego konkretów(jak powinno się projektować) jest może 2,3 godziny, a reszta to opowieści o tym jak nie robić i wywody o laurkach.

Krytyk panie - to może być np dzieł sztuki, literatury, poezji, prozy itp

viper303 napisał(a):
To nie jest moje narzekanie, tylko konstruktywna krytyka

Ty natomiast masz mało wspólnego z krytyką - ty jesteś TYPOWY i nawet rzekłbym szczególny przypadek MALKONTENTA ;) .... Podsumowując - to nie żadna krytyka tylko twoje brednie które mnie mało ;) albo raczej w ogóle nie obchodzą

i mam gdzieś czy masz czas to oglądać czy nie .... kompletnie mnie to nie obchodzi. Wiem jedno piernicząc takie głupoty masz gdzieś szacunek do kogoś kto ci chce przekazać jakąś wiedzę. Jeśli cię nie stać czasowo to przynajmniej jak wspominałem nie piernicz takich farmazonów tylko zakasaj rękawy i weź się do roboty. Zamiast prezentować tu swoją dość bezczelną postawę roszczeniową. Sam nakręć krótsze i KONKRETNE poradniki - wtedy będziesz mógł ze mną porozmawiać na ten temat. A jeśli się okaże że są dużo lepsze od moich - czego tobie SZCZERZE życzę - to nawet będę je na tym forum polecał bo czemu nie ? ... o ile tylko będziesz w stanie się kulturalnie zachowywać.

viper303 napisał(a):
bo sam rok temu wspomogłem Pana projekt i polecałem znajomych firmę ATNEL

no tak - a to oznacza, że możesz WSZYSTKO - możesz np mnie obrażać
viper303 napisał(a):
żeby obejrzeć cały Pana kurs o projektowaniu Eagle, z czego konkretów(jak powinno się projektować) jest może 2,3 godziny, a reszta to opowieści o tym jak nie robić i wywody o laurkach.

i mówić zapewne za chwilę, że ty nie obrażasz ;) ... nie nie - to nie jest żadna nuta arogancji ... ależ skąd - o Boże! ... przepraszam jaśnie Pana za swoje nutki pomimo że ty nie dajesz nutki tylko trąbisz i to bzdury na cały regulator

Dodatkowo .... to że obrażasz mnie to pal pies ;) mnie czochrają malkontenci jak zeszłoroczny śnieg ;) .... ale takim pierniczeniem obrażasz tysiące widzów, którzy oglądają te poradniki z zaciekawieniem i piszą wręcz i na forach i do mnie w mailach a nawet dzwonią i twierdzą że dzięki nim mnóstwo się nauczyli. Że lepiej poświęcić te kilka godzin na moje ględzenie niż dziesiątki a nawet setki godzin albo i dni ... na wyszukiwanie skrawków informacji w internecie ....

Żebyś jeszcze miał odrobinę ambicji i kultury to byś przynajmniej nie pierniczył - tylko zawziął się sam , nauczył i pokazał jeszcze innym finalny efekt swojego dzieła - ale nie .... po co się samemu uczyć - tu cię boli .... lepiej wleźć na forum i pytać o MEGA PODSTAWY nie zadając sobie minimum trudu aby samemu poświęcić czasu .... ale jak to? Jaśnie PAN miałby poświęcać czas? .... ooooo nie ;) no niemożliwe .... jak to ??? .... Kardaś ma mu nagrać skrócone poradniki do kilku minut - żeby mu do głowy szybciej weszło

ŻENADA - i żałosne to co piszesz kolego

viper303 napisał(a):
bo wydaje mi się, że nie jest to tylko moja opinia.

Tak przyznaję ci rację - masz rację w 100% - WYDAJE CI CIĘ .... i zamiast się zasłaniać innymi spójrz na to co napisałem

swoją nutkę arogancji zostaw dla siebie w domu, i proszę cię nie kupuj broń boże moich produktów - po co? Żebyś później czuł że możesz tu wleźć i pierniczyć co ci ślina na język przyniesie ? - wg ciebie za to płaciłeś ?

żałosne

PostNapisane: 5 lis 2016, o 17:32 
Nowy

Poziom rozmowy to trochę jak z gimnazjum. Zwracam uwagę na pewne rzeczy, a Pan w ogóle nie przyjmuje nic do siebie i pewnie twierdzi, że robi najlepiej na świecie i nic już nie da się poprawić. Np mnie by bardzo pomogły w Pańskich filmach(np o Eagle), w rogu małym drukiem info o tym o czym Pan teraz konkretnie tłumaczy. Albo spis treści filmu, w których minutach co się znajduje, bo żeby np. sobie przypomnieć jak ustala się liczbę połączeń magistrali to trzeba przeczesywać film minuta po minucie.

I ja w żadnym momencie nie użyłem języka aroganckiego, ale chyba jest Pan jakiś przewrazliwiony na uwagi.

A chyba inaczej brzmi wypowiedz:
"(...)poczytaj sobie NA PRAWDĘ to(...)"
"MÓWIĘ CI obejrzyj to:"

a np:
"wg mnie bledy w zasilaniu-nie dales kondensatora. Poczytaj sobie art. o zasilaniu. Dodaj elektrolita przy uC i sprawdz."

Podsumowując - "szkoda szczempic ryja". Nie było rozmowy-temat do usunięcia.

PostNapisane: 5 lis 2016, o 18:40 
Moderator

viper303 napisał(a):
. Albo spis treści filmu, w których minutach co się znajduje, bo żeby np. sobie przypomnieć jak ustala się liczbę połączeń magistrali to trzeba przeczesywać film minuta po minucie.

Widać, że tobie się wiele rzeczy nie chce, i lenistwo aż tryska - ..... a wystarczyłoby się posłużyć takim programikiem jak

http://atnel.pl/atnel-video-player.html

no ale udzielnemu księciu trzeba to na tacy podać pod nosek - prawda ? Bo sam nie da rady .... oooo jej biedactwo

viper303 napisał(a):
"szkoda szczempic ryja".

ot poziom ;) ....

PostNapisane: 5 lis 2016, o 18:54 
Użytkownik

Panowie proszę o spokój ...
Toż to nie przystoi poniekąd cywilizowanym ludziom ... choć kolega zapewne nie należy do tego gatunku
gdyż nie przypominam sobie by człowieki miały ryja ...
ale naprawdę to nie ważne.

Przyszedł kolega po pomoc i pomoc uzyskał ... cuda kolega nie stworzył , a krytyka kolegę boli ...
i nie chciejstwo przemawia, czy to ładnie komuś coś wypominać jak to robi kolega ??
to tak nie działa że wszystko na tacy i się za kolegę zrobi ... radzę trochę pomyśleć
zanim się zacznie krzykaczyć ..... Jeśli styl kol mirka , koledze nie odpowiada sugeruję zmienić forum
na na inne ...

Dlatego też obu prosze o wyrozumiałość i powściągnięcie nerwów ...
PAX , PAX miedzy chrześcijany ....

PostNapisane: 5 lis 2016, o 18:57 
Moderator

SunRiver napisał(a):
Dlatego też obu prosze o wyrozumiałość i powściągnięcie nerwów ...
PAX , PAX miedzy chrześcijany ....

w sumie - racja ;)

PostNapisane: 6 lis 2016, o 00:31 
Użytkownik

viper303 napisał(a):
"wg mnie bledy w zasilaniu-nie dales kondensatora. Poczytaj sobie art. o zasilaniu. Dodaj elektrolita przy uC i sprawdz."

Według mnie to problemem jest/są poważne błędy w zasilaniu, a przede wszystkim ten dławik od gnd stabilizatora do nóżki nr22 uC.
Coś mi się wydaje, że to właśnie on powoduje odwrotny rezultat do zamierzonego. Zamiast niego wstaw tam po prostu zworkę i spróbuj na spokojnie jeszcze raz.
Dodatkowy kondensator ceramiczny 100nF blisko zasilania uC też nie zaszkodzi.
Przy podłączaniu programatora, warto pamiętać o podłączeniu gnd, a nie tylko sygnałów sck, miso, mosi i reset. ;)

PostNapisane: 6 lis 2016, o 10:04 
Nowy

Ten "dławik" to rezystor 0 Ohm:) Podłączałem wszystkie sygnały z programatora, w tym też VCC i GND...sprobuje cos jeszcze podokladać, albo zrobię nową płytkę. Dzięki.

PostNapisane: 6 lis 2016, o 11:00 
Użytkownik

Rezystor 0 ohm powiadasz? No dla mnie wczoraj to wyglądało jak dławik. ;)
Tak czy inaczej zastąp go zworką, kawałkiem drutu. Dolutuj kondensator 100nF przy uC.
Sprawdź jeszcze ten rezystor 10k na pinie reset uC. Przy wyjętym uC sprawdź czy jest napięcie na pinie nr1 w podstawce.
Sprawdź miernikiem połączenia pomiędzy uC i programatorem. Może coś tam jednak nie łączy?
Płytkę warto by było zrobić lepszą, ale i na tej powinno się udać zaprogramować.
Powodzenia ;)

Strefa czasowa: UTC + 1