MiS napisał(a):
Takie zachowanie dyskwalifikuje moduł do poważnych zastosowań gdyż konieczne jest rozłączenie zasilania po transmisji danych.
Sorki, kolega się nie obrazi ale w ten sposób podchodząc do rozwiązywania problemów, choć w zasadzie to co kolega opisał to żadne tam rozwiązywanie problemu tylko jego obchodzenie szerokim łukiem a nawet gorzej - bo nie obchodzenie tylko w ogóle wysnuwanie wniosków z kosmosu
poważnie ....
Jeśli dla ciebie to że zamykasz terminal a moduł się nie rozłącza to wina modułu
.... to ja jestem krasnoludek
Używasz:
1. albo KOCIEGO terminala, który nie potrafi się prawidłowo rozłączyć z wirtualnym portem com
2. albo spapranych driverów do dongla (przejściówki) USB/Bluetooth
3. albo spapranej przejściówki USB/Bluetooth
ALBO - w ogóle coś masz źle poinstalowane w kompie bo to o czym piszesz to TYLKO I WYŁĄCZNIE wina po stronie kompa ....
oczywiście jest jakaś tam tysięczna promila że mogę się mylić (tak nieskromnie powiem) ale też tak się składa że na modułach BTM-222 zęby zjadłem więc wiem co mówię ....
mogę się mylić bo owszem można założyć, że raz na 1000 modułów albo i raz na 10000 modułów mógłby się zdarzyć jakiś jeden w tak dziwny sposób uszkodzony ... ok - ale żeby zaraz pisać, że wszystkie moduły tak mają ?
sorki ale to kompletny nonsens
mógłbyś tak napisać gdybyś:
1. przetestował co najmniej KILKA - chociażby 2-3 takie moduły i z różnej dostawy i wszystkie by się tak zachowywały
2. gdybyś w ogóle przeprowadził coś TAK MEGA PROSTEGO jak test na innym kompie i inym windowsie - szczególnie na jakimś nowszym chociażby Win8.x a najlepiej Win10 gdzie nie trzeba instalować specyficznych driverów producenta do Bluetootha i wszystko śmiga na driverach microsofta wbudowanych w windows
Ba! nawet na maszynie wirtualnej można to sprawdzić
ale najlepiej na innym kompie i porównać
Na zakończenie powiem, że zmorą wielu programistów początkujących, którzy piszą swój soft do komunikacji przez RS232 bywa właśnie taki koci efekt
że np nagła przerwa w komunikacji (np wyłączenie zasilania BTM'a albo np rozłączenie kabla z układem FT232 czy inną przejściówką tego typu ale kablową) powoduje to, że im się np aplikacja wiesza albo nie może się już połączyć o trzeba ją wyłączać a czasem nawet kompa restartować
ale jak mówię to jest zmora - bo da radę to robić normalnie ....
MiS napisał(a):
Czy istnieje jakiś sposób automatycznego rozłączania połączenia?
OCZYWIŚCIE - jeśli aplikacja jest poprawnie napisana (zaznaczam poprawnie) to jej zamknięcie ZAWSZE MUSI spowodować prawidłowe zamknięcie portu COM. Jeśli aplikacja tego nie zrobi - to wirtualny COM będzie przez jakiś czas wisiał zajęty i Quniec panie kochany.