Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 sty 2021, o 06:17


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 paź 2020, o 19:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 maja 2020
Posty: 19
Pomógł: 0

Cześć,

Jak rozwiązujecie problem rozsypywania się obiektów (edit, label, itp) w zależności od konfiguracji DPI Windowsa i różnych jego wersji?
Jak uruchamiam u siebie to rozmieszczenie elementów jest OK, a jak u innych to potrafią być lekko porozsuwane.

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 paź 2020, o 20:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26084
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 991

dopiero w najnowszej wersji Delphi 10.4 coś w tym zakresie wprowadzili zdaje się - trzeba obejrzeć stosowne poradniki wideo z kanału embarcadero

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 paź 2020, o 21:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 maja 2020
Posty: 19
Pomógł: 0

A we wcześniejszych wersjach (mam 10.3) próbowaliście jakoś obejść ten problem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 paź 2020, o 23:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26084
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 991

przy zmianie skalowania fontów itp - jak dasz więcej niż 100% domyślnie dla monitora - to zapomnij, jak mówię dopiero coś ruszyło w 10.4 ale jeszcze sam nie sprawdzałem

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2020, o 17:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 maja 2020
Posty: 19
Pomógł: 0

Trochę to dziwne, że nikomu dotychczas to nie przeszkadzało.
Tak na chłopski rozum, to jeśli wprowadzają to w wersji 10.4, to tą samą zasadę można wprowadzić w starszych wersjach, tylko trzeba na piechotę dodać do własnego kodu.

A może jednak ktoś zna sposób na ustabilizowanie położenia komponentów?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 paź 2020, o 18:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2301
Pomógł: 111

Z tego co pamiętam to był jakiś pdf do tego ale nie wiem czy to działało.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO