Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 10 gru 2019, o 19:07


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2019, o 15:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 wrz 2015
Posty: 15
Pomógł: 0

Witam. Koledzy mam do Was prośbę o pomoc w rozwiązaniu mojego, dla Was pewnie błahego problemu. Dłubię sobie program, który mi zczytuje dane z pól label, takie jak temperatura. Chciałbym te dane zapisać w jakimś pliku tekstowym na dysku. Jest jakaś prosta instrukcja mogąca to wykonać? Przepraszam za te banalne pytanie, ale programowaniem zajmuje się czysto hobbystycznie. Wielkie dzięki za pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2019, o 15:18 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

wartość do zmiennej i:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Nie pamiętam czy potrzebna do tego jakaś biblioteka


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2019, o 20:13 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 wrz 2015
Posty: 15
Pomógł: 0

Bardzo dziękuję za pomoc, o coś takiego mi chodziło :) Taka mała rzecz, a cieszy :)

------------------------ [ Dodano po: wczoraj, o 20:13 ]

Witam ponownie, funkcja zapisu do pliku działa super, ale jest jeden problem. Do pliku chciałbym zapisywać temperaturę co godzinę, funkcja działa, ale nadpisuje poprzednio zapisany plik. Chciałbym zrobić coś takiego, aby w pliku tekstowym wartości odczytane były zapisywane jedna pod drugą w liniach. Obejrzałem poradniki Pana Mirka, i jest tam dużo o tworzeniu list, zapisu do pliku, tak jak kolega wyżej mi pomógł, ale mam problem z w/w funkcją.

------------------------ [ Dodano po: 19 sie 2019, o 20:13 ]

Ostatecznie zrobiłem to tak, że odczytuje aktualnie zapisany string dodaje do niego nowe wartości i zapisuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 sie 2019, o 20:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 76
Pomógł: 8

Witam najlepiej jak byś użył bazy danych sql ale rozumiem że jesteś początkujący. Pomysł z listą też jest dobry. Poczytaj poradniki i zacznij tworzyć, zawsze ktoś Ci pomoże na forum. Nie mam jakiegoś kodu żeby coś zapodać na start.

Pomysł z dopisywaniem danych do pliku też się sprawdzi. Wszystko zależy od twoich potrzeb. Ile chcesz zgromadzić pomiarów?, czy data i godzina odczytu jest potrzebna itd.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sie 2019, o 12:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 wrz 2015
Posty: 15
Pomógł: 0

Co godzinę zapisuje wartości odczytane z czterech czujników temperatury i zapisuje je do pliku tekstowego, wartości są oddzielone przecinkami co w łatwy sposób pozwala mi na obrobienie ich w Excelu.
Dzięki za dotychczasową pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 wrz 2019, o 14:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 556
Pomógł: 30

Witam!
Jeśli jeszcze potrzebujesz rozwiązania to tu jest poradnik. https://www.b4x.com/android/forum/threads/text-files.6690/#content.
Sam tez szukam rozwiązania zapisywania na kartę danych z czujników i chyba File.WriteList rozwiązuje ten problem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO