Tak - zauważyłem tą bibliotekę - jeśli to będzie działać z tą biblioteką to po prostu wstawię ją do mojego projektu. Nie musi to być koniecznie biblioteka "Network"
Przejrzałem tą bibliotekę "ICOSPhone" i z tego co piszą to najprostszy sposób na włączenie/wyłączenie adaptera WiFi jest taki:
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Powalczę z tym dziś wieczorem
------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 11:53 ]Udało mi się rozwiązać mój problem tak na 95 % i jestem bardzo zadowolony. Z forum B4A pobrałem bibliotekę ICOSPhone napisaną przez Giuseppe Salvi. W pobieranym pliku gdyby ktoś chciał znajdują się też jego inne biblioteki jak np.
Mnie interesowała tylko biblioteka ICOSPhone wiec zarówno jej plik .jar oraz .xml dodałem do folderu z bibliotekami B4A. Od razu zaznaczę, że przy późniejszej próbie kompilacji programu wywalało mi błąd w pliku ICOSPhone.xml (nie udawało się rozpoznać znaku "-" w zwrocie "perrmission-group". Zauważyłem, że inne podobne wpisy w tym pliku zamiast myślnika miały podkreślnik dlatego też edytowałem ten plik w notatniku zamieniając myślnik na podkreślnik w powyższym zwrocie i teraz wszystko kompiluje się i działa poprawnie.
No a teraz może przedstawię jak w kilku krokach sprawdzać na starcie swojej aplikacji czy adapter WiFi jest włączony czy nie.
1) Oczywiście dodajemy naszą bibliotekę do projektu
2) Następnie w Sub Globals:
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
3) kolejny krok to inicjalizacja oraz sprawdzenie na starcie czy adapter wifi jest włączony czy nie? ( przykładowe obrazki również można pobrać z wpisu na forum B4A - link poniżej)
https://www.b4x.com/android/forum/threa ... ary.16257/Tam właśnie poza samą biblioteką, którą przynajmniej u mnie należało przerobić plik xml jak wspomniałem powyżej znajduje się też do pobrania przykładowy projekt w B4A o nazwie "ICOSPhone.zip"
W tym pliku znajdują się przykładowe obrazki pokazujące czy WiFi jest włączone czy nie. Wystarczy je wstawić do swojego folderu z programem np. do folderu grafika, a następnie nie zapomnieć ich dodać do Projektu za pomocą FilesManager.
język vb
To chyba tyle
Wszystko działa fajnie a napisałem, ze udało mi się zrealizować moje cele w 95 %, ponieważ w tym momencie na starcie aplikacji zawsze pojawia się komunikat o treści, że WiFi jest włączone i czy może chciałbym je wyłączyć lub, że WiFi jest wyłączone i czy chciałbym je włączyć. Jak wiadomo chciałbym, żeby komunikat pojawiał się tylko i wyłącznie w tym drugim przypadku ale na razie nie wiem jak tego dokonać
Tak czy inaczej wszystko już na prawdę fajnie działa.
edit ...
Teraz już wszystko działa w 100% jak należy. Wymyśliłem to w ten sposób że sprawdzanie stanu WiFi dokonuję tylko przy pierwszej próbie połączenia z urządzeniem. Jeśli odłączę się od urządzenia to jeżeli będę próbował podłączyć się po raz drugi to komunikat się nie pokaże. Jeszcze raz dziękuję za pomoc w tym temacie i nakierowanie na odpowiednią bibliotekę