Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 14:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2015, o 00:42 
Użytkownik

Czyli jak atmega8 i android przez bluetooth z sobą wesoło gaworzyli...
Chciałbym wam zaprezentować mój sposób napisania aplikacji na androida 2.3.6 (bo taki mam na moim testowym telefonie) do komunikowania się (w dwie strony) z mikroprocesorem atmega8 za pomocą bluetooth ATB-BTM-222.
No to tyle wstępu, a teraz przygotujemy sobie środowisko Eclipse dla androida, ale również dla języka avr C.
Po pierwsze potrzeba zainstalować javę ja mam zainstalowane środowisko JDK na przykład stąd http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html, no i AVR Toolchain dla języka C.
Następnie ściągamy:
"SDK Tools Only" - installer_r24.0.2-windows.exe http://dl.google.com/android/installer_r24.0.2-windows.exe
"ADT Plugin" - ADT-23.0.4.zip https://dl.google.com/android/ADT-23.0.4.zip
"Eclipse IDE for C/C++ Developers" - Windows 32 Bit https://www.eclipse.org/downloads/
Teraz instalujemy:
Powinniśmy prędzej przeznaczyć jakiś wspólny folder dla instalacji.
1. installer_r24.0.2-windows.exe - domyślna standardowa instalacja (powinien wykryć zainstalowaną javę). Po instalacji uruchomi się SDK Manager w celu ściągnięcia paczek, ja dorzuciłem jeszcze paczki na androida 2.3.3
Obrazek oraz Obrazek
2. Eclipse IDE for C/C++ Developers(eclipse-cpp-luna-SR1a-win32.zip) - standardowe rozpakowanie paczki, wybranie katalogu worksapce i uruchomienie eclipse.
3. "ADT Plugin" - ADT-23.0.4.zip - nie rozpakowywać!, ma być plik typu zip. Po uruchomieniu eclipsa klikamy na górnej belce eclipsa na Help->Install New Software.... Ukarze się okno, a w nim klikamy na klawisz Add... póżniej na Archive... i tu podazujemy scieżkę do ADT-23.0.4.zip Obrazek. Za ptaszkować Developer Tools i kliknąć Next> drugie Next> zaakceptować licencje i kliknąć na klawisz Finish Obrazek zacznie się instalacja. Po chwili wyskoczy okno z Security Warning i tu klikamy OK.
Po restarcie eclipsa może się zgłosić SDK Manager w celu aktualizacji paczek androida - tu każdy wybiera co chce. Ten menager jest też w windows7 Start -> Wszystkie programy -> Android SDK Tools -> SDK Manager.
Potem klikamy na górnej belce na Windows->Preferences Obrazek i pokazujemy ścieżkę do naszego SDK (klawisz Browse... zatwierdzamy klawiszwm Apply póżniej OK) Obrazek Następnie klikamy na Windows->ShowView->Other... Obrazek i w okienku wybieramy LogCat(deprecated) i klikamy na OK Obrazek.
Przyszedł czas na instalację avr czyli pluginu "de.innot.avreclipse.p2repository-2.4.2.zip" bardzo podobnie do instalacji pluginy "ADT Plugin" - ADT-23.0.4.zip" dlatego nie będe się tu rozpisywał. Teraz możemy odpalić pierwszą aplikacje na androida klikamy w polu(po prawej stronie eclipsa) Project Explorer->New->Other... Obrazek i w nowym oknie wybieramy Android Apllication Project Obrazek i włączy się instalator aplikacji androida. Ale o tym to już w następnej części.
A tak wygląda środowisko eclipse dla androida i języka avr C (oba programy kompilują i działają) Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2015, o 14:43 
Użytkownik

Witam.

Temat bardzo ciekawy dla mnie. Tym bardziej, że ostatnio zainteresowałem się pisaniem apek pod Androida w Eclipse. Dla kogoś kto nie miał styczności z Javą konfiguracja Bluetooth w Androidzie może odstraszać. Dlatego z ogromną niecierpliwością czekam na kolejne części poradnika.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości :)
Jacek

PostNapisane: 28 lut 2015, o 02:22 
Użytkownik

Druga część już jest, a materiału do prezentacji jest mnóstwo dlatego muszę się ograniczać do minimum. Po prostu pisanie poradnika pochłania duuużo czau.

Piotr

PostNapisane: 28 lut 2015, o 14:40 
Użytkownik

Dobra robota !
Fajnie zapowiada się ten poradnik z niecierpliwością czekam na kolejne części.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1