Witam
Postanowiłem opublikować mój program na androida 2.3.6(samsung GT-I9000) do komunikacji z mikroprocesorem przez port szeregowy (w androidzie to SPP a w mikroprocesorze to UART). Jak by coś było nie jasne w moim programie to pytać. Program składa się z dwóch "ekranów – aktywności". Pierwszy ekran służy do włączenia i wyszukania bluetooth'ów, a drugi ekran do komunikacji z procesorem. Jest on bardzo prosty graficznie i każdy może sobe go przerobić. Program jest ustawiony na połączenia typy SPP dlatego próba sparowania z bluetooth'em nie bedącym w tym trybie będzie odrzucana. Sam dopiero poznaje i uczę się programować androida od sierpnia 2014 prawie całkowicie z internetu, a do tego nie znam angielskiego, ale uwielbiam programować.
Poniżej zamieszczam kod(źródełko aplikacji) starałem sie wstawiać dużo opisów każdego pliku *.java . Żeby przesłać cały program musiałem go nieco "przyciąć" bo całość po rozpakowaniu waży 5,58 MB (bajtów: 5 861 018) , a po odchudzeniu i spakowaniu waży 991 KB (bajtów: 1 015 129). Eclips po zaimportowaniu powinien go odbudować do wagi pierwotnej. W eclipsie po lewej stronie w dużej zakładce
Package Explorer powinien być katalog
appcompat_v7 , ten katalog tworzy sam program Eclipse po pierwszym stworzeniu jakiegoś projektu np. android .2.3.3 kompilowany kompilatorem androida 5.0.1 (jest to biblioteka do kompilacji wstecznej – po prostu musi tam być)
Do połączenia telefonu z kompilatorem używam kabla USB z możliwością transmisji danych. W komputerze man zainstalowane sterowniki z Samsunga do podłączenia telefonu. W telefonie w
Ustawienia->Aplikacje->Dla programistów->Debugowanie USB (zaptaszkowane)
Kilka zrzutów ekranowych jak zaimportować program do Eclipse:
W zakładce
Package Explorer kliknąć PPM(prawy przycisk myszy) w dowolnym miejscu
Tu nacisnąć klawisz
Bronswe... (pokazać ścieżkę do naszego programu androida). Zaptaszkować
Copy projects into workspace i kliknąć klawisz
Finish A oto jak kompilować:
pokaże się okno z naszym telefonem testowym i to zatwierdzamy klawiszem
OK Tak wygląda zrzut z telefonu: