Witam wszystkich!
Na starcie powiem, iż jestem bardzo szczęśliwy. Do tego stopnia szczęśliwy, że aż muszę się z Wami tym podzielić.
Procuję teraz nad pewnym programem, kto wie ten wie. Potrzebuję w nim udostępnić możliwość stworzenia własnej formatki.
Zmagałem się już kiedyś z tym problemem, ale to olałem bo znalazłem inne rozwiązanie tamtego problemu. Dziś jednak nie mogłem
się bez tego obejść. Konkretnie chodzi o serializacje Windowsowych kontrolek takich jak Button, ComboBox etc..
Bardzo długo szukałem jakiegoś rozwiązania w sieci zarówno naszej polskiej jak i zagranicznej. Nie spotkałem się jednak z żadnym konkretem
który by opisywał: TAK MASZ ZROBIĆ I BĘDZIE DOBRZE. Zatem będę pierwszy. Być może jest ktoś, kto takie rozwiązanie znalazł, jeśli tak
to poproszę
Lecimy, na początku stworzyłem sobie baaardzo prostą klasę
PropertyContainer.
Oto jej kod:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Pozwoliła mi ona na zapis podstawowych danych o właściwości.
Do serializacji naszych kontrolek będziemy musieli zaopatrzyć się w następujące biblioteki:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kod serializacji. Mam nadzieję, że ładnie opisany.
język csharp
Kod deserializacji:
język csharp
Następną rzeczą jaką się w tym zajmę, będzie serializacja Eventów kontrolek. Nie wiem czy mam dziś siły ale spróbuję.
Jeżeli mi się powiedzie, to chcecie?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników! Maciek