Ponieważ dzisiaj mam dzień niechęci do prawie wszystkiego
, a także jeden z kolegów po ostatnim poradniku Sun-a pytał się jak obsłużyć pliki txt to postanowiłem coś napisać w tym temacie
Otóż okazuje się że obsługa takich plików jest naprawdę niczym nadzwyczajnym, wręcz można powiedzieć że wręcz nie ma o czym pisać takie to proste :0
Dlatego tym razem nie będzie żadnego dołączonego projektu bo po prostu nie ma co dołączać.
Do obsługi plików z powodzeniem możemy użyć dwóch klas o nazwach StreamWriter i StreamReader, które znajdują się w przestrzeni nazw System.IO
No dobra do rzeczy.
Otwieramy VS nowy projekt Windows From Application i na dzień dobry podłączamy sobie wspomnianą przestrzeń nazw
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
następnie tworzymy dwie metody pod Metodą Form1
Jedną nazwiemy zapisz a drugą odczytaj.
W pierwszej umieszczamy następujący kod
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A w drugiej
język csharp
Jak już udała się nam ta trudna sztuka, to przechodzimy do projektowania formularza i umieszczamy 5 przycisków na formie.
Dla przycisku tworzymy zdarzenie click we wnętrzu którego umieszczamy wywołanie do naszej metody zapisz w postaci
język csharp
analogicznie postępujemy z kolejnymi trzema przyciskami (oczywiście zmieniając odpowiednio cyferkę dla każdego przycisku
)
I w ten magiczny sposób mamy już możliwość zapisu do pliku informacji o tym który przycisk został wciśnięty
Czas zając się odczytem.
Ponieważ nie bardzo chciało mi się kombinować nad jakimś wymyślnym sposobem prezentacji danych użyłem do tego popularnego debugera który się zwie MessageBox
który jest uruchamiany za pomocą przycisku nr 1 do którego jest podpięte zdarzenie click o zawartości
język csharp
I w sumie to by było na tyle ... Jak widzicie więcej zajęło mi opisanie co należy zrobić niż napisanie samej procedury obsługi zapisu i odczytu pliku.
Oczywiście jest to najprostsza obsługa jaka może być, nie ma tutaj obsługi błędów i paru innych rzeczy, ale przecież nie to było przedmiotem naszego opisu
Dodatkowo gorąco polecam do głębszego zapoznania się ze StreamWriter i StreamReader ponieważ to co tutaj jest opisane to tylko mały ułamek ich możliwości
Miłego używania
P.S. Achhh żeby było jasne , w tym co przedstawiłem jest bardzo Malutki bug żeby nie było wam za łatwo. Wprawne oko wychwyci go natychmiast
I ponieważ zmieniłem zdanie to załączam skompilowany programik żebyście mogli zobaczyć jak działa
Załącznik:
pliki_txt.zip