Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2014, o 14:08 
Użytkownik

Witam!
Mam stare radio Diory- Sonatina. Niestety odbiornik nie działa. Żarówka podświetlająca skalę działa, rozjaśnia się gdy lampy się rozgrzewają. Gdy lampy się rozgrzewają w odbiorniku słychać trzaski, dopiero po czasie ustają. Na wszystkich zakresach odbiornik milczy. Tylko lekko buczy i szumi.

Za pomoc z góry dziękuje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lis 2014, o 15:01 
Użytkownik

tu masz Kolego schemat
Obrazek

to, że Ci trzeszczy jak lampy się grzeją to wina kondensatorów tzw. kartoflaków - tu jest problem bo jak powymieniasz to już nie jest oryginał
jak lampy się grzeją to masz większy pobór prądu i dlatego podświetlenie skali przygasa
Niestety to radio ma dwa zakresy fal krótkich - konieczna zewnętrzna antena była, fale średnie i długie więc do odbioru tylko Warszawa I

Masz schemat więc miernik w łapę i do roboty - może któraś z lamp jest zatkana? różne dziwne usterki się pojawiają
dobrze, że słychać szum bo to znaczy, że trafo głośnikowe jest ok. a to ważne

powodzenia

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lis 2014, o 15:39 
Użytkownik

A czy te kondensatory kartoflakii to te zalane po końcach smołą?

PostNapisane: 10 lis 2014, o 15:42 
Użytkownik

smołą i takim białym syfem
generalnie to wymień wszystkie oprócz powietrznych i posprawdzaj napięcia na lampach

PostNapisane: 10 lis 2014, o 15:49 
Użytkownik

Mam jeden kondensator szklany(po końcach smoła) który jest jedną końcówką podpięty do diody a drugą końcówką wisi w powietrzu. Jego wartość to 5100pF. Na schemacie nie ma wartości elementów.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Znalazłem gdzie był przylutowany, lut odpadł od podstawki lampy.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:19 
Użytkownik

matiwegr napisał(a):
Jego wartość to 5100pF. Na schemacie nie ma wartości elementów.(...) Znalazłem gdzie był przylutowany, lut odpadł od podstawki lampy.

Kolego matiwegr chwali Ci się, że reanimujesz stare radioodbiorniki. 8-)
Znalazłem takie coś... Nie wiem, może się przyda. Ja tam na schematach radiowych nie znam się prawie wcale (prędzej mój Wujek), ale wątpię żeby miał do wszystkiego schematy. Gdyby była jakaś trudna sprawa to mogę go zapytać. Kiedyś jak próbowałem i miałem podobny problem (też schematy pozbawione wartości elementów, a jakże) to dał mi taką radę, żebym próbnikiem (dźwiękowym, albo nawet żarówka+zasilanie 3v) sprawdził ścieżki, gdzie prowadzą, no i niestety - samemu rozpracował, gdzie ten element na schemacie był. Gdyby było więcej czasu to zająłbym się dalej schematami radiowymi, ale jakoś bliżej mi do elektroniki cyfrowej.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:26 
Użytkownik

A co to za kondensatory które mają trzy wyprowadzenia. Mają one wartość 0,02uF(20nF). Czy to jest kondensator z ekranem? Czy mogę podłączyć zwykły, ale bez ekranu.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:41 
Użytkownik

matiwegr napisał(a):
A co to za kondensatory które mają trzy wyprowadzenia. Mają one wartość 0,02uF(20nF). Czy to jest kondensator z ekranem? Czy mogę podłączyć zwykły, ale bez ekranu.

Cześć! Pytałem się o te kondensatory Wujka. To ponoć jest tak, że może być takie coś: dwa kondensatory w jednej obudowie. Wtedy obudowa tego podwójnego kondensatora jest przykręcana (lub jakoś tam wciskana) do chassis jako masa, a dwa wyprowadzenia to sygnał na każdy z poszczególnych kondensatorów.

Jak patrzę na to radio to mi dech w piersi zapiera... ech... :shock: Działanie lamp elektronowych... Normalnie fizyka jądrowa w czystej postaci. ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:50 
Użytkownik

Znalazłem na schemacie, że te kondensatory to są z ekranem, który jest podłączony do masy.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 16:54 
Użytkownik

matiwegr napisał(a):
Znalazłem na schemacie, że te kondensatory to są z ekranem, który jest podłączony do masy.

W takim razie są to dwa kondensatory w jednej obudowie. Przypomniało mi się, że Wujek mówił coś jeszcze, że powinno być to jakoś oznaczone na obudowie np. 2x[wartość]. Te wystające końcówki to plusy kondensatorów i tyle. Nie ma znaczenie który jest który, bo oba powinny mieć tą samą wartość.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 10 lis 2014, o 17:06 
Użytkownik

Te kondensatory sprzęgają wyjście odbiornika z wzmacniaczem. Dodatkowo końcówki są owinięte kablem, który jest podłączony do masy(ekran).

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Wymieniłem kondensatory i trzaski zniknęły, czyli jest pierwszy sukces.

------------------------ [ Dodano po: 21 minutach ]

Jest sukces!!! :o Radio ożyło na falach krótkich, ale pięknie odbiera.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 17:36 
Użytkownik

matiwegr napisał(a):
Te kondensatory sprzęgają wyjście odbiornika z wzmacniaczem. Dodatkowo końcówki są owinięte kablem, który jest podłączony do masy(ekran).(...)
Jest sukces!!! :o Radio ożyło na falach średnich, ale pięknie odbiera.

Super! :) Gratulacje! :) Jeszcze taka sprawa, ale pewnie jak już się za takie sprawy zabrałeś to wiesz, że te napięcia i natężenia prądu, które "lecą" sobie pomiędzy elementami, to nie są takie wartości "w kij dmuchał". Wujek nie raz ostrzegał mnie, żebym uważał przy majstrowaniu z wysokimi wartościami napięć i natężeń prądu (i częstotliwości, ale to jeszcze co innego), albo... przeniosę się do krainy wiecznych DX'ów ;) -także takie sprawy jak BHP to w tych sytuacjach podstawa. ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 10 lis 2014, o 17:49 
Użytkownik

Do zabawy z takim odbiornikiem przydałby się transformator separacyjny. Na razie mam jedną zasadę, gdy jest podłączony nie dotykam, żadnych elementów metalowych, oraz wtyczka tak ustawiona w gniazdku, aby faza czasem nie była na masie. Jeszcze muszę sobie poradzić z tym, że dosyć cicho odbiera. Może lampy do wymiany.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 19:04 
Użytkownik

j23 napisał(a):
Te wystające końcówki to plusy kondensatorów i tyle.

Tu bym uważnie się przyjrzał czy końcówki kondensatora mają jakieś oznaczenia. Bo np. we wzmacniaczach Unitry występują podwójne kondensatory na zasilaniu, w których obudowa to masa, jedna końcówka to plus zasilania a druga - minus zasilania. Bo przeważnie wzmacniacze są zasilane napięciem symetrycznym.

Kiedyś też myślałem, że obydwie końcówki są "plusowe". Po podłączeniu do zasilacza kondensator pobierał dość spory prąd. Dobrze, że szybko się zorientowałem bo skończyło by się to fajerwerkami.

Nie wiem jak jest w tym radiu ale radził bym dobrze sprawdzić gdzie ten kondensator jest podłączony.

PostNapisane: 10 lis 2014, o 19:12 

Idź tym tropem:
1. http://elportal.pl/radio-retro/ - dużo artykułów na temat ożywiania starych odbiorników
2. http://elportal.pl/kacik-lampowy/
3. mnóstwo praktycznych informacji tutaj http://www.trioda.com/forum

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

ale uważaj to strasznie wciągające jest ;)

PostNapisane: 10 lis 2014, o 22:52 
Użytkownik

cześć
cieszę się, że zagrało
te kondki z trzema końcówkami to w Twoim wypadku normalne kondensatory bez polaryzacji często stosowane w odbiornikach polskiej produkcji z lat powojennych

co do BHP to pisałem o autotransformatorze - możesz regulować napięcie na wyjściu i dodatkowo masz galwaniczną separację od sieci

stare schematy tak mają, że nie ma wartości wszystkich elementów

gra cicho - sprawdź napięcia na lampie mocy jak są ok. to trzeba poszukać nowej lampy
mnie to strasznie kręci taka zabawa ze starymi radiami a jak jeszcze usłyszysz pierwsze dźwięki to....... miganie diodą się nie umywa ;)

PostNapisane: 10 lis 2014, o 23:59 
Użytkownik

Schemat Sonatiny jest bardzo podobny do Pionierka U. Dzięki niemu może rozpracujesz większość elementów w swojej perełce
Twój kondek 5100pF, to ten na uzwojeniu pierwotnym transformatoka głosnikowego.
Dobrze jak byś dysponował generatorem. Dzięki niemu można szybko zlokalizować w którym torze tkwi usterka.

Schemat Pionierka
Obrazek

PostNapisane: 11 lis 2014, o 20:45 
Użytkownik

Teraz proszę o pomoc w zestrojeniu tego radyjka. Wymieniłem wszystkie kondensatory "smołowe" i elektrolity. Trzaski ustały. Jednak radio jest rozstrojone. Powinno odbierać jedynkę na falach długich nawet bez anteny, a w głośniku cisza. Nawet przy 2 metrach anteny w głośniku ledwo co słychać jedynkę. Tak samo jest z falami krótkimi i średnimi. Wzmacniacz audio działa dobrze, podłączałem generator do testów. Czy strojenie zaczynamy od p.cz.? Czy filtry p.cz. to te dwa kubki na chassis?

PostNapisane: 11 lis 2014, o 20:56 
Użytkownik

matiwegr napisał(a):
Teraz proszę o pomoc w zestrojeniu tego radyjka. Wymieniłem wszystkie kondensatory "smołowe" i elektrolity. Trzaski ustały. Jednak radio jest rozstrojone. Powinno odbierać jedynkę na falach długich nawet bez anteny, a w głośniku cisza. Nawet przy 2 metrach anteny w głośniku ledwo co słychać jedynkę. Tak samo jest z falami krótkimi i średnimi. Wzmacniacz audio działa dobrze, podłączałem generator do testów. Czy strojenie zaczynamy od p.cz.? Czy filtry p.cz. to te dwa kubki na chassis?

Z tego co mi wiadomo, to należy kierować się od obwodów anteny - ale lepiej jakby głos zabrali bardziej doświadczeni. Tylko ostrożnie matiwegr! Zaczekaj aż wypowiedzą się inni Koledzy.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 11 lis 2014, o 21:00 
Użytkownik

Ja wyczytałem, że należy ustawić najsłabszą stację i kręcąc filtrami p.cz. ustawić jak najgłośniejszy odbiór.

PostNapisane: 11 lis 2014, o 21:52 
Użytkownik

Tak ,nastepny krok to tor p.cz. Zanim jednak zaczniesz kręcić,sprawdź czy filtry mają całe uzwojenia. Czy czasem myszka nie była tam wcześniej :) Tak tak, żywa myszka :)

PostNapisane: 12 lis 2014, o 09:49 
Użytkownik

cześć

kolega "średni" ma rację myszy to zmora starych radyjek :lol:
ale jeżeli stację można wstroić to cewki są ok.
z kręceniem filtrami to bardzo ostrożnie bo razem ze wzmocnieniem sygnału wzmocnisz szumy więc trzeba będzie stroić też pułapki - daj znać jak wyszło

PostNapisane: 12 lis 2014, o 09:57 

Mimo wszystko kręcenie filtrami bym zostawił na samiutki koniec. Absolutnie nie zalecam kręcenia, bo bez wobulatora i doświadczenia w strojeniu filtrów p.cz możesz więcej napsuć.

Sprawdź lampę w obwodzie wzmocnienia antenowego, zamień UCH21 miejscami. Aczkolwiek obie mogą mieć małą emisje przez co sygnał będzie słaby.
Najlepiej zrobić jakiś mały prosty generator z modulacją AM i wtedy sprawdzić.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 lis 2014, o 16:25 
Użytkownik

A czy w filtrach p.cz. mogę wymienić kondensatory?

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Zamieniłem miejscami UCH21 i odbiór jest dużo lepszy. Już nawet słychać jedynkę, ledwo ale nawet bez anteny. Na 70cm kawałku drutu odbiór jest dobry, nawet dosyć głośny, przy maksymalnej sile głosu.

PostNapisane: 12 lis 2014, o 17:31 

matiwegr napisał(a):
Zamieniłem miejscami UCH21 i odbiór jest dużo lepszy. Już nawet słychać jedynkę, ledwo ale nawet bez anteny. Na 70cm kawałku drutu odbiór jest dobry, nawet dosyć głośny, przy maksymalnej sile głosu.

Bingo.

Zapamiętaj raz na całe życie, nie grzebiesz w p.cz, w.cz jak dokładnie nie wiesz co robisz. Wszelkie cewki są strojone do pojemności zastanych.

PostNapisane: 12 lis 2014, o 17:32 
Użytkownik

I chyba zostawię tak jak jest. Teraz gra bardzo ładnie, a to można bardzo szybko zepsuć kręcąc rdzeniami.

PostNapisane: 12 lis 2014, o 17:44 

matiwegr napisał(a):
a to można bardzo szybko zepsuć kręcąc rdzeniami

Niestety, wszelkie porady w stylu, pokręć rdzeniem to najgorsze możliwe co można zrobić!!!

Strefa czasowa: UTC + 1