Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 mar 2026, o 15:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lis 2014, o 10:56 

Cześć,
chciałbym zrobić program, który tworzy wykres rezystancji danego przewodu w oparciu o odczyt z czujnika temperatury.

Jakie kroki bym musiał wykonać i jakich programów użyć do tworzenia tego? Powiedzmy, że wiem jak z użyciem Atmegi i czujnika temperatury wyświetlać wyniki na LCD. Tutaj jednak wyniki musiałby być przekazywane do komputera (najlepiej w czasie rzeczywistym). Wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

Jak już wyniki dotrą do komputera to teraz pytanie jakiego programu użyć do stworzenia wykresu rezystancji? Moje programowanie niestety nie wychodziło poza konsole, więc nie mam pojęcia jak zrobić coś graficznie.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję!

-------------------------------------------------
Póki co polecono mi komunikację przez port COM, przesył danych miałaby zapewniać program napisany w C#
http://www.codeproject.com/Articles/678 ... -Beginners
-------------------------------------------------

Tak naprawdę starczy na początek wyświetlanie się wyników temperatury w takiej aplikacji w prostym okienku, potem można kombinować z wykresem wartości.

Zna ktoś może jakieś tutoriale, które mogą być przydatne?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2014, o 11:48 
Użytkownik

masterxab napisał(a):
Cześć,

Cześć
masterxab napisał(a):
chciałbym zrobić program, który tworzy wykres rezystancji danego przewodu w oparciu o odczyt z czujnika temperatury.

Jakie kroki bym musiał wykonać i jakich programów użyć do tworzenia tego? Powiedzmy, że wiem jak z użyciem Atmegi i czujnika temperatury wyświetlać wyniki na LCD. Tutaj jednak wyniki musiałby być przekazywane do komputera (najlepiej w czasie rzeczywistym). Wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

Masz kilka możliwości. Możesz to zrobić UARTem i potem obrabiać otrzymane dane i wyświetlać
Możesz to także zrobić przez dedykowany port jeśli Twoja atmega ma na końcu nazwy U (oznacza to USB). Albo możesz to zrobić programowym uSB takim jak V-USB ( http://www.perrectum.info/index.php/pro ... a-atmega-8 )
masterxab napisał(a):
Jak już wyniki dotrą do komputera to teraz pytanie jakiego programu użyć do stworzenia wykresu rezystancji? Moje programowanie niestety nie wychodziło poza konsole, więc nie mam pojęcia jak zrobić coś graficznie.

Tak naprawdę starczy na początek wyświetlanie się wyników temperatury w takiej aplikacji w prostym okienku, potem można kombinować z wykresem wartości.

Zna ktoś może jakieś tutoriale, które mogą być przydatne?

Na tutoriale możesz popatrzeć tutaj
http://4programmers.net/
Bardzo fajnie opisane. Możesz pobawić się w C, C#, C++, Delphi, Java. Ale pamiętaj, że napisanie takiego programu wymaga znajomości podstaw jakiegokolwiek programowania
W ostateczności możesz zapisywać dane do pliku tekstowego i obrabiać je przy pomocy EXCELA czy innego arkusza kalkulacyjnego

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 lis 2014, o 12:45 
Użytkownik

Inna możliwość tworzenia wykresów z uniknięciem pisania aplikacji na PC to wykorzystanie np. programu RealTerm, który wykonuje zrzuty tego co odbierze na porcie COM do plików. Tworzysz plik .csv a z atmegi przez uart wysyłasz wiadomość np. w formie: "22-11-214 12:40; -24.5;\r\n". Później taki plik otwierasz w excelu i dwoma kliknięciami masz wykres.

Ten sposób to tylko tak na start, o ograniczeniach chyba nie trzeba wspominać. Oczywiście zachęcam do nauki wspomnianego języka C#. On ma do siebie to przez swoją łatwość w nauce, że wciąga niesamowicie. Zacznij od prostych rzeczy i dodawaj kolejne klocki. Natrafisz na problem -> pytaj, chętnie pomogę tak jak zapewne i inni.
Powodzenia.

Strefa czasowa: UTC + 1