Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 maja 2026, o 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2014, o 17:56 
Użytkownik

Witam :)

Jako , ze z elektroniki analogowej calkowita ze mnie "noga" wrzucam pytanie o zrobienie sciemnianiacza. O ile uzywajac ATMEGA328P @ 16 MHz przy preskalerze na 1 :) nie ma problemu z wygenerowaniem PWM to sterowanie 12V robi sie juz trudniejsze :)

Schemat dosc pogladowo-laurkowy wyglada tak :

Obrazek

12V trafia ze zrodla zasilania do przetworniczki / ktora daje mi 5V dla uC. Wyjsciem PWM poprzez rezystor 1k chcialem sterowac przykladowo BC337 krotka tasme LED 12V ktora biorac pod uwage swoja dlugosc pobiera okolo 200mA .

Plan byl taki ze np ustawiam sobie wypelnienie na 150 (0-255) i tak sobie swieci moja tasma :) ale jesli sie nie myle to zrobilem sobie boost-up :) ?! i dostaje na wyjsciu teraz np 16,5V :)

AD1 . Gdyby ktos mogl mnie nakierowac czy taki dimmer w ktorym mozna sobie zostawic 0-255 wypelnienia jest mozliwy ?
AD2. Co powinno mnie zainteresowac zeby znalezc rozwiazanie ? jakies specjalne uC ? :)

Z gory dzieki za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2014, o 18:36 
Użytkownik

Witam
W.g mnie schemat na swój sposób :) jest poprawny.
Nie bardzo rozumiem Twoje obawy o te 16V. Po podaniu na bazę tranzystora napięcia >0V7 tranzystor się otworzy i LED'y świecą gdy mniejsze - nie świecą ... a PWM jak to PWM będziesz widział tylko średnią tych błysków.
RafPe napisał(a):
...jakies specjalne uC ?

od ATtiny wzwyż ;)

Pozdr.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 18:56 
Użytkownik

Hey :)

Maly update :) to nie bylo 16V - ta sytuacja mnie sie stala jak kombinowalem z uzyciem optotranzystora a pozniej mosfeta etc :) ehhh

Tutaj nie swieca mi ledy pelna moca kiedy daje im 255 na wypelnienie. jak podlacze samo 12V to naturalnie daja czadu. a Tak swieca jakby na pol gwizkda :/ Masy mam polaczone jakby co

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 19:53 
Użytkownik

... a jaką masz ustawioną częstotliwość.
Jeśli to nie "komercja" to może szczypta kodu ;) ?
Oto moje wypociny do LED'ów:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Proponuję zbadać obydwa " moduły " osobno; najpierw uC z podpiętym LED'em ( oczywiście przez rezystor ) oraz klucz tranzystorowy z taśmą LED podając na bazę ( też przez rezystor ) napięcie stałe - chodzi o to czy się otwiera. Nawiasem mówiąc ja do LED'ów dawałem IRF'a i działa normalnie.

Pozdr.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 20:24 
Użytkownik

Moze za duzy rezystor na bazie. Najlepiej bys zrobił wstawiając tam mosfeta logic level z rezystorem około 40-80 om i sprawa była by rozwiązana.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 20:51 
Użytkownik

Hej!

To nie komercja :) to raczej prezentos dla "pierworodnego" od mojego przyjaciela :) poprosil czy nie daloby sie zrobic wlasnie tasmy do sciemniania - uzywjac jednego przycisku :)

Wiec oto kod

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jesli chodzi o uzywanie MOSFET'ow to czy nie trzeba wtedy dwoch rezystorow ? Jeden do bramki a drugi miedzy bramka a GND zeby go rozladowac ? No i z tego co czytalem dochodza tam czestotliwosci MOSFETow ? Ale to juz elektronika ktora na chwile obecna mnie przerasta :)

Na chwile obecna wyglada to w ten sposob , ze rozswietla sie tak jak powinno. Natomiast nigdy nie jest wylaczone ... zawsze lekko sie swieci :) i to wlasnie mnie drazni :) bo nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje :/

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 21:11 
Użytkownik

Witam
"zjedź" częstotliwością PWM'a do takiej widzialnej i zwróć uwagę, czy dioda się żarzy czy mruga przy min. świecenia.
Co do drugiego rezystora bramka/GND - w tym moim "oczopsuju" nie dawałem i działało, z tym że jednego IRF'a musiałem podmienić bo tak jak w Twoim przypadku jeden kanał cały czas się lekko ( nawet b. lekko ) żażył; tyle ze w tym przypadku wina była po stronie tranzystora bo taki sam efekt był przy zwarciu bramki do GND. W.g mnie przy takich częstotliwościach nie jest konieczny, ale jest to moje "wydaje mi się"

Pozdr.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 21:56 
Użytkownik

Hey!

kicajek napisał(a):
"zjedź" częstotliwością PWM'a do takiej widzialnej i zwróć uwagę, czy dioda się żarzy czy mruga przy min. świecenia.

Wiec ustawilem preskaler na 1024 oraz CKDIV przez MkAVRcalc i diody mrugaja. Wiec teraz pytanie - co mi to mowi jesli mrugaja ? ze caly czas mam otwarty tranzystor tylko nie pelna moca ?

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 22:00 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
...co mi to mowi jesli mrugaja?

...że tranzystor jest OK ( w moim przypadku jak pisałem wyżej cały czas się zażyły przy min PWM ) tylko programowo nie "gasisz" całkowicie PWM'a ( ja niestety nie jestem w stanie pomóc :oops: )
...a może coś da odwrócenie działania PWM'a w tym rejestrze:
język c

Pozdr.

Ostatnio edytowano 15 wrz 2014, o 22:11 przez kicajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 22:08 
Użytkownik

Spoko !

Dzieki za podpowiedz! Wlasnie zrobilem to programowo. Powolalem sobie zmienna uint8_t timer_on jako flage i korzystam z tego w ten sposob

język c

ciekawy jestem czy bedzie ktos w stanie dorzucic swojej wiedzy dlaczego tak sie dzieje. No i np pytanie do Ciebie bo moze akurat wiesz ... a jak np uzyje dedykowanego scalaka ws2801 albo ws2803 czyli przez 5V bede chcial sterowac 12V co wtedy :O

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 22:19 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
ciekawy jestem czy bedzie ktos w stanie dorzucic swojej wiedzy dlaczego tak sie dzieje

gdzieś tu na forum obiło mi się o oczy :) , że dając
język c

nie ma pełnego zera tylko zawsze na początku występuje szpileczka, dlatego któryś z kolegów zaproponował "odwrócenie" wypełnienia w tym rejestrze i to rozwiązało problem.
Jeśli coś namieszałem to przepraszam; nie te lata i nie ta godzina :P
RafPe napisał(a):
a jak np uzyje dedykowanego scalaka ws2801 albo ws2803 czyli przez 5V bede chcial sterowac 12V co wtedy :O

...prawdopodobnie nic, bo dalej uC będzie wypluwał szpileczki a scalaczek posłusznie prześle dalej.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 22:31 
Użytkownik

kicajek napisał(a):
...prawdopodobnie nic, bo dalej uC będzie wypluwał szpileczki a scalaczek posłusznie prześle dalej.

tutaj mam nadzieje na cos innego :) ten scalak to dedykowany PWM driver sterowany przez SPI :) wiec mam ogromniasta nadzieje ,ze tych szpileczek nie bedzie :D i to jest tam jakos rozwiazane.

Ale
kicajek napisał(a):
nie ta godzina
wiec pewnie przetestuje jutro.

Dzieki za info!

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 03:05 
Moderator

Cytuj:
Na chwile obecna wyglada to w ten sposob , ze rozswietla sie tak jak powinno. Natomiast nigdy nie jest wylaczone ... zawsze lekko sie swieci :) i to wlasnie mnie drazni :) bo nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje :/

"glitches" ;) to cie powinno zainteresowac ... masz to wlasnie opisane w BB .. w rozdziale o pwm ... tylko pewnie umknelo co? ... Dokladnie o to chodzi. A wystarczy tylko odwrocic faze pwm bitami COMxn

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 07:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
" ... masz to wlasnie opisane w BB ... wystarczy tylko odwrocic faze pwm bitami COMxn

wiedziałem, że gdzieś to widziałem :lol:

Pozdr.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 08:22 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
masz to wlasnie opisane w BB .. w rozdziale o pwm ... tylko pewnie umknelo co?

umknelo troszke ;) powodem jest to , ze najczesciej trawie BB/GB bez ATB i czasem dopiero jak w praktyce robie warsztaty lub staram sie stworzyc cos swojego to wtedy wracam 3/4 razy do roznych rozdzialow :)

Musialbym sobie AVG zakladki robic do BB / GB :)

Strefa czasowa: UTC + 1