Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lip 2026, o 04:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2014, o 15:48 

Tu masz praktycznie wszystko czego potrzebujesz http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

Zrobisz zgodnie z poradnikiem, nie powinieneś mieć większych problemów, a nawet jak gdzieś napotkasz problem, pytaj tutaj.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lut 2014, o 15:53 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

To sobie zapisuj co mówi i będziesz miał wypunktowane ;-)

PostNapisane: 22 lut 2014, o 16:03 

ATMega88 możesz śmiało, albo ATmega8, w sumie to nie ma aż tak wielkiego znaczenia.
Na początek trzymaj się poradnika, potem będzie czas na free ride.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 16:17 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Allegro, eBay, sklepy lokalne lub https://dl.dropboxusercontent.com/u/64842703/elekt/sklepy.htm

Możesz wybierać :lol:

PostNapisane: 22 lut 2014, o 20:53 
Użytkownik

Ja jak zaczynałem to kupiłem sobie:

08 x Dioda LED 5mm czerwona dyfuzyjna
03 x Dioda LED 5mm RGB, wsp. anoda
01 x Gniazdo DC φ5.5x2.5mm do druku, plastik
01 x Kon. ceramiczny 100nF/50V r.2.54
01 x Kon. elektrolityczny 100uF/16V 5x11 105C
01 x Kon. elektrolityczny 100uF/25V 6x12 105C
02 x Kon. elektrolityczny 470uF/50V 13x21 105C
01 x Kon. elektrolityczny 47uF/25V 5x11 105C
01 x Kwarc 12.00MHz - HC49US
01 x Mikrokontroler AVR, DIP28 (teraz najlepiej brać ATMega88)
01 x Prototypowa płytka stykowa 830 pól
01 x Rezystor 100R 5% 0.25W
01 x Rezystor 10k 5% 0.25W
01 x Rezystor 1k 5% 0.25W
01 x Rezystor 2.2k 5% 0.25W
01 x Rezystor 220R 5% 0.25W
01 x Rezystor 3.3k 5% 0.25W
01 x Rezystor 330R 5% 0.25W
01 x Rezystor 4.7k 5% 0.25W
01 x Rezystor 470R 5% 0.25W
01 x Rezystor 47k 5% 0.25W
01 x Stabilizator 5V, TO-220
01 x Tact Switch 6x6mm, h=5.0mm
02 x Wtyk goldpin 1x40 prosty
01 x Wyświetlacz LCD 2x16 znaków
01 x Wyświetlacz 7-seg. podw. 14mm wsp.katoda

No i osobno programator USBasp i kable połączeniowe. Rezystory i kondensatory kupowałem te popularniejsze, ale zawsze można kupić gotowy zestaw wszystkich wartości.
Nie mówię, że ta lista jest dobra, ale mi na początek wystarczyło. Diodami pomigasz, coś wyświetlisz. Możesz też kupić jakiś buzzer żeby było ciekawiej i potencjometr do nauki ADC. Jak fundusze Cię puszczą to zamiast stabilizatora 5V kup sobie przetworniczkę Atnela.
Oczywiście rezystory czy przyciski nie kupowałem 1 sztuki tylko 1 komplet czyli przeważnie 10 sztuk :) Rzeczy z listy znajdziesz w każdym sklepie elektronicznym (ja polecam lispol). Programator, kable czy przetworniczka np. w sklepie Atnela.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 21:37 
Użytkownik

Jak zależy Ci, aby było tanio to wiele elementów możesz wylutować ze starej elektroniki. Poszukaj w domu lub popytaj rodzinę lub znajomych, czy nie mają jakiś niepotrzebnych starych urządzeń.
Ja tak wiele pozyskałem rezystorów, kondensatorów, tranzystorów, itd. często można spotkać wiele ciekawych układów, które można potem wykorzystać do zabawy z mikrokontrolerem.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 21:57 
Użytkownik

ja kiedyś kupiłem cały szereg rezystorów i polecam takie rozwiązanie, bo zawsze coś brakowało - płaciłem z 3 lata temu około 18zł na allegro, było ich chyba 50szt od każdej wartości. Warto mieć takie coś przy sobie + więcej tych co się więcej zużywa

PostNapisane: 22 lut 2014, o 22:03 
Użytkownik

Dreg napisał(a):
@matty24
I ile zapłaciłeś tak orientacyjnie?

wejdź na stronę lispol'a dodawaj kolejno elementy z listy
i będzie Ci na bieżąco przeliczać ile zapłacisz.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 22:05 
Użytkownik

Tu masz dosyć dobry zestaw rezystorów http://botland.com.pl/zestawy-rezystoro ... 0-szt.html
Jeśli chodzi o propozycję kamila7417 to osobiście jej nie polecam. Można trafić na wadliwy element albo uszkodzić go podczas wlutowywania. Szkoda nerwów na zabawę z wlutowywaniem. Jeśli głównie myślisz o programowaniu to naprawdę szkoda czasu na bawienie się na stykówce, lepiej zainwestować w ATB i mieć wszystko w 100% poprawne hardwarowo.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 22:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Polecę parę kwarców o różnych częstotliwościach- niebawem będziesz wiedział dlaczego, no i podstawka do nich ;)

PostNapisane: 22 lut 2014, o 22:48 
Użytkownik

Za te elementy wyjdzie pewnie koło 60 zł plus programator najtańszy na allegro kolo 20 zł i przewody też pewnie koło 10-20zł.
Sensory w zależności jakie będziesz chciał to od paru złotych za te najprostsze.
Co do budzika to są gotowe moduły RTC. Najtaniej na ebay ale trzeba parę tygodni czekać na przesyłkę. Również na ebay za kilka dolarów możesz znaleźć gotowe moduły różnych sensorów z wyprowadzeniami. Podłączasz to już do płytki stykowej i nie bawisz się w lutowanie. Na początek jak znalazł.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 23:33 
Użytkownik

Przewody połączeniowe możesz zastąpić zwykłym drutem np telefonicznym. Pamiętaj jednak, że może powodować problemy ponieważ może się okazać, że jak źle przygotujesz taki kabel że może nie kontaktować.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 14:39 

Jeżeli nie chcesz na początek szukać przez 3dni czemu ci nie programuje procesora, to jednak polecam ci sprawdzony programator.

Na początek niestety musisz wydać troszkę więcej, by potem nie pluć sobie w brodę i nie dostać siwych włosów szukając dlaczego coś nie działa.

Jeżeli ktoś ci poleca programator za 20zł, to niech potem udziela ci wsparcia do niego. Sorry ale taka prawda, kupisz szrot za 20-30zł (bo jeszcze przesyłka) i zostajesz sam. 99% "sprzedawców" wypina się na klientów.
W dodatku, jeżeli nie masz kompletnie nic, ani części ani wiedzy, no to niestety musisz poświęcić większą ilość gotówki by zacząć.
Nie ma półśrodków albo coś robisz dobrze albo wcale, na początek nie potrzebujesz nie wiadomo jakiego zestawu rezystorów, czy tranzystorów.
Wystarczy ci procesor, stykówka, kabelki i dobry sprawdzony programator.
Następnie parę diod LED, rezystory jakieś do tego, kilka sztuk starczy na początek.
Potem zobaczysz co będziesz chciał robić i możesz uzupełniać swój magazyn o kolejne podzespoły.
Na początku nie ma co się rzucać na jakieś zestawy elementów bo 80% z nich i tak nie wykorzystasz.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 15:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak kwarc to kilka różnych i na pewno takie co "lubią" USART czyli 11,0592 18,432 i takie maksymalne jak 20mhz, 24mhz jak zechcesz przetaktować. I zastanów się nad Atmega8, na nią dużo jest przykładów nawet Mirka poradniki o ADC są na Atmedze8. Natomiast jak przykłady z bluebooka to Atmega32.
Brakuje jeszcze chyba jakiegoś wyświetlacza. Czy to LCD2x16 może jakiś 8segment led lub od nokii 3310.
Nie wiem czy pomyślałeś o zasilaniu. dobrze by było mieć i dostęp do 5V i 3,3V.
Odnośnie programatora Atnel, są dwa :) jeden to ATB-USBASP, drugi to ATB-USB-RS232 która i programuje i jest przejściówką rs232.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 15:34 
Użytkownik

Pomiędzy AT8 i 88 praktycznie nie ma ale już (możliwe że są małe ale ja o nich nie wiem :) )
AT32 jest i to duża (np. inne nazwy rejestrów, inne timery)

PostNapisane: 23 lut 2014, o 15:41 

Dreg napisał(a):
No ale w programatorze jest już zasilanie, czy coś pomieszałem?
BTW. jest różnica w pisaniu programu na ATmega 8/88, czy 32?

Najlepiej otwórz sobie PDFy tych układów i sam porównaj, najlepiej się tak uczy, na początek może nie będziesz za wiele z tego wiedział, ale da ci to solidne podstawy.
Kwarc lepiej 1159200 to taki standard i w sumie na tym chwilowo możesz skończyć.
Jeżeli chcesz się pobawić silniczkami w późniejszym czasie, to dobrze zainwestować w shielda arduino, ale to później, jak opanujesz te podstawy.
Uruchom miganie diodą, kup parę przycisków, napisz kilkanaście programów różnie obsługujących proste rzeczy. Następnie możesz przejść krok dalej, na sterowanie silnikami itp.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 15:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Szkoda że się zarejestrowałeś po 10 lutym bo mógłbyś zacząć od ATB-GLS, gdzie już jest programator na pokładzie.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 16:00 
Użytkownik

Podpinając programator USBasp możesz zasilacz uC własnie z programatora.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 16:40 

Możesz również wykorzystać zasilacz z uszkodzonego routera, albo ładowarkę USB, która jest w nowszych telefonach, gdyż masz tam stabilne 5V.

PostNapisane: 23 lut 2014, o 17:00 
Użytkownik

Ja sobie zrobiłem dość wydajny pod względem A zasilacz 5V i 12V ze starego zasilacza ATX.

Obrazek
Obrazek

wg. porad z tego linka: http://majsterkowo.pl/zasilacz-warsztatowy-ze-starego-zasilacza-atx/

A żeby np. zminimalizować koszty i ustrzec się przed błędami połaczeń stykówki to na początek bym zalecał zrobienie sobie prostej PCB z samymi PINami procesora a stykówkę uzywał jako uzupełnienie na diody, guziki itp.
Ja na początku do nauki zrobiłem sobie coś takiego:
ObrazekObrazek

PostNapisane: 23 lut 2014, o 19:47 
Użytkownik

Najprościej od bloga Mirka

http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html

Obejrzeć te wszystkie początkowe filmy, o filtracji zasilania o podłączaniu procesora oraz kurs Eagle.

Potem Google, YouTube powpisuj sobie trawienie PCB, wytrawianie płytki, termotransfer PCB itp. pooglądaj zdjęcia i poszukaj poradników jak zrobić PCB w warunkach domowych np.:

http://www.ensyst.pl/szablon/files/METODA_ZELAZKOWA.pdf
http://mdiy.pl/pcb-termotransfer-przygotowanie/

Sporo masz tego naprawdę i nie jest to trudne.

PostNapisane: 7 mar 2014, o 22:53 
Użytkownik

Najtaniej (co wcale nie znaczy najlepiej) to zasilacz komputerowy dowolna moc i producent byle ATX- nie musisz go nawet uruchamiać do nauki jedynie podłączyć do zasilania - na fioletowym przewodzie masz +5V standby i prąd 1-2,5A wiec ponad 10 razy więcej niż potrzebujesz na początek, W zasilacze od telefonów się nie baw bo nigdy nie wiadomo co się trafi po za tym maja tragiczne parametry zazwyczaj, od innych urządzeń często znowu trafiają się na napięcie przemienne.
Kup sobie ze 2 płytki stykowe na początek i zestaw przewodów, przewody możesz zrobić sam ale nie ze skrętki komputerowej jak wszedzie pisza tylko z normalnego przewodu lutując na końcu goldpiny i zakładając koszulkę termokurczliwa. Ja goldpiny brałem ze starych dysków twardych.
Programator możesz kupić albo jeżeli umiesz lutować i masz starego PC z COM to proponuje wykonać programator PONYSER - koszt około 3.5zł za elektronikę i trochę elementów z demobilu jak wtyczka i przewód
http://www.electroons.com/electroons/programmers.html
ja używam takiej wersji jak na stronie i jestem bardzo zadowolony z tego programatora. Co ciekawe ten programator działa również przez przejściówkę USB-RS232 ale 2Kb wsadu programuje wtenczas około 7 minut(tak to nie pomyłka) bo normalnie zajmuje mu to około 12s.
Stare urządzenia elektroniczne to kopalnia elementów elektronicznych wszelkiej maści, zwłaszcza drukarki, radia, faksy. Wprawdzie na początku wykorzystasz niewielka ilość tak zdobytych skarbów ale doświadczenia w demontowaniu i rozlutowywaniu łącznie z poparzonymi palcami nic ci nie zastąpi.. Podobnie jak czytania not aplikacyjnych od tego co wydłubałeś ;)
Procesor na początek proponuje kupić stara sprawdzona atmege 8 - jak coś podłączysz nie tak to ma mała strata i krótki zal. Zanim zaczniesz się bawić to wydrukuj i powieś nad biurkiem dużą kartkę z opisem wyprowadzeń - na początku wiele razy uratuje ci tyłek i zaoszczędzi $ , podobnie zanim podasz zasilanie sprawdż2 razy albo lepiej jeżeli jest taka mozliwość niech ktoś inny to posprawdza

PostNapisane: 17 maja 2014, o 20:05 
Użytkownik

Witam

Dreg napisał(a):
http://allegro.pl/zestaw-startowy-atmel-plytka-stykowa-atmega8-i4176961483.html Można kupować? Za 55 jest z atmega32.

Nie ATmega32 tylko ATmega8. Na Twoim miejscu sam bym sobie skompletował zestaw do nauki bo ten jest taki sobie. Na przykład po co Ci DS18B20 jak nie masz na czym obrazować wyniku pomiaru.

Pozdrawiam:
Elektronik

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 19:52 
Użytkownik

@Intre Masz gdzieś jeszcze schematy płytek do tych PCB? Wstaw jeśli możesz. Przydadzą się innym nowicjuszom.

Z góry dziękuję :)

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 20:05 
Użytkownik

Shiro napisał(a):
@Intre Masz gdzieś jeszcze schematy płytek do tych PCB? Wstaw jeśli możesz. Przydadzą się innym nowicjuszom.

heh to są płytki z czasów jak jeszcze nie wiedziałem co to Eagle i schemat, a już w ogóle że się ścieżek nie prowadzi pod kątem prostym rysowałem to metodą laurkową typu corel :) cud myślę że to działa ale na publikacje w necie się nie nadaje - pokazałem je jako przykład/inspiracje co można sobie zrobic i myślę że każdy średnio zorientowany początkujący po kursie Mirka z Eagla taka płytkę z samymi pinami sam machnie od ręki.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 10:06 
Nowy

Dorzuce 5 groszy co do elementów. Poszukaj na ebay, jak Ci się nie spieszy. Tutaj przesyłka do polski darmowa, koszt? 30zł a masz 1200 rezystorów. Warto, na pewno.

Tutaj link:
http://www.ebay.com/itm/360685773735?ss ... 1438.l2649 :)

Btw, polecam przejrzeć też inne przedmioty tego handlarza, sporo tanich elementów, trza brać jak free shipping to poland, jest :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Intre napisał(a):
Ja na początku do nauki zrobiłem sobie coś takiego:
ObrazekObrazek

Brawo za pomysł! Bardzo fajne!
Nie miałeś potem problemu, bez tego? W sensie, nie zapominałeś po czasie gdzie co wpiąć? :)
Choć zawsze można na ścieżki zajrzeć i się dojdzie acz... na płytce stykowej zawsze się to utrwali te prawidłowe nawyki :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 10:19 
Użytkownik

A jeżeli jesteś z Wrocławia lub kupujesz dużo to tu rezystory masz jeszcze taniej
http://andpol.com.pl/

Strefa czasowa: UTC + 1