Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 17:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sie 2014, o 21:31 
Nowy

Witam serdecznie!
Na wstępię zaznaczę to mój pierwszy post, pierwsze logowanie. Przeszukałem forum, acz podobnego tematu nie znalazłem, choć może wzrok mnie mylić. Gdyby temat był poruszony, gdziekolwiek, byłbym wdzięczny za prowadzenie w temat.

Mianowicie, chodzi mi o podstawową rzecz. Gubię się w klasyfikacji pewnych rzeczy.
1. AVR, AMR, PIC są to rodziny mikrokontrolerów... W jaki sposób one się dzielą?
2. Arduino do czego służy? W/g wikipedii jest to płytka oparta na 8-bitowym mikrokontrolerze, czyli programator? Jeżeli źle rozumiem proszę mnie poprawić. Jeżeli mam mikrokontroler ATmegaX to mogę go podłączyć do takiego arduino i zaprogramować? W takim razie programatory USPASP to jest to samo co arduino?

Z góry będę wdzięczny za rozjaśnienie tak podstatowych kwestii! Niestety należę do osób, które muszą dojść do wszystkiego, pokolei bo dalej się gubię i w głowię robi się pętliczek a nie konkretne wiadomości.

Pozdrawiam
Mariusz! :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sie 2014, o 22:05 
Nowy

Cytuj:
1. AVR, AMR, PIC są to rodziny mikrokontrolerów... W jaki sposób one się dzielą?

Najprościej ujmując są to mikrokontrolery od różnych producentów. Różnią się architekturą, peryferiami i co dla Ciebie ważne programowaniem. Dlatego na początku musisz zdecydować się na jedne z nich - będzie łatwiej.

Najpopularniejsze wśród polskich hobbystów są AVRy, później ARMy. PICy popularne są w innych krajach.
Pierwsze z nich (AVR) to w podstawowych wersjach układy 8-bitowe. ARMy są już bardziej skomplikowane, jedne z popularniejszych to STMy.

Cytuj:
2. Arduino do czego służy? W/g wikipedii jest to płytka oparta na 8-bitowym mikrokontrolerze, czyli programator? Jeżeli źle rozumiem proszę mnie poprawić. Jeżeli mam mikrokontroler ATmegaX to mogę go podłączyć do takiego arduino i zaprogramować? W takim razie programatory USPASP to jest to samo co arduino?

Arduino to platforma hardwerowo-softwerowa oparta w najpopularniejszym wariancie o AVR ATmega8. Jest to gotowa płytka zbudowana według określonego standardu, następnie można do niej łatwo dobierać dodatkowe akcesoria. Co ważniejsze siła Arduino tkwi w kompilatorze i nieco innym jeżyku programowania - dużo łatwiejszym dla początkujących. Arduino może zostać wgrane na dowolny kompatybilny układ nie tylko "oryginalne" płytki Arduino.

Autor postu otrzymał pochwałę

RFM12B – #1 – Czyli wstęp do komunikacji radiowej

PostNapisane: 13 sie 2014, o 22:45 
Moderator

Majek napisał(a):
Arduino do czego służy? W/g wikipedii jest to płytka oparta na 8-bitowym mikrokontrolerze, czyli programator?

Koniecznie kolega obejrzy przynajmniej kilka pierwszych minut tego poradnika:

w których wyjaśniam pokrótce co to arduino ... a dalszą część poradnika - to już można obejrzeć jeśli się chce uśmiechnąć troszkę ;)

PostNapisane: 15 sie 2014, o 16:39 
Użytkownik

A ja napiszę troszkę inaczej. Musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie co Ciebie interesuje?

Jesli nie wiesz czy mikrokontrolery Ciebie wciagna, to kup Arduino i korzystaj z gotowcow z netu, żeby poznać ich możliwości.
Jeśli jestes przekonany, ze Cie wciagna to kup zestaw ATB firmy Atnel i koniecznie Bluebooka, dzięki któremu nauczysz sie porządnego i zoptymalizowanego programowania.
Odradzam procesory 32bit lub ARM na początek, bo nie bedziesz mial motywacji i potrzeb zeby pisac zoptymalizowane programy.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 26 sie 2014, o 07:58 
Nowy

Przepraszam za dłuższą nieobecność, troszeczkę "zagotowałem" się z robieniem płytek na żelazko. I ogólnie pojętym lutowaniem.
A więc, dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniło mi się wiele.
Reasumując, Arduino, może posłużyć mi jako tzw, gotowiec. Podłączam, korzystam z gotowych programów i działa.
Jeżeli chodzi o naukę programowania, samej konstrukcji pisanych programów, wtedy USB-ASP i po woli do celu.
Jak pisze kolega niżej:
micky napisał(a):
Jesli nie wiesz czy mikrokontrolery Ciebie wciagna, to kup Arduino i korzystaj z gotowcow z netu, żeby poznać ich możliwości.
Jeśli jestes przekonany, ze Cie wciagna to kup zestaw ATB firmy Atnel i koniecznie Bluebooka, dzięki któremu nauczysz sie porządnego i zoptymalizowanego programowania.

Więc będę podążał tą drogą, żmudną ale z pewnością w ten sposób będę mógł pozwolić sobie na zaspokajanie mnie nurtujących pytań. Nie lubię korzystać z gotowców- wtedy zbyt wiele pytań a za mało odpowiedzi.
Dzięki :)

mirekk36 napisał(a):
w których wyjaśniam pokrótce co to arduino ... a dalszą część poradnika - to już można obejrzeć jeśli się chce uśmiechnąć troszkę

Oglądałem, oglądałem. Dziękuję, filmik faktycznie poprawia nastrój! :)

Treker napisał(a):
Najprościej ujmując są to mikrokontrolery od różnych producentów. Różnią się architekturą, peryferiami i co dla Ciebie ważne programowaniem. Dlatego na początku musisz zdecydować się na jedne z nich - będzie łatwiej.

Myślę, że najprościej na początek będzie gdy zacznę od AVR-ów. Dużo osób się nimi zajmuję więc gdy będę miał problem, zawsze ktoś pomoże. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Dziękuję za rozjaśnienie sprawy.
Po "grzaniu" żelazka i lutowaniu, teraz będę mógł zagłębić się w sekrety tej tajemnej sztuki programowania. I oczywiście częściej udzielać się na forum.

Pozdrawiam,
Mariusz.

PostNapisane: 26 sie 2014, o 10:01 
Nowy

mokrowski napisał(a):
Bez względu na to czy kupujesz zestaw czy nie, ściągnij dokumentację i ją przestudiuj. Tak do Arduino jak i do ATB. W tym drugim przypadku szczególnie przydatne są erraty i informacje o zmianach w wersjach

Erraty od ATB? Czyli spis błędów zestawu? Z tym, że jakich błędów?
O ile informacje o zmianach rozumiem, faktycznie przydatna rzecz, to do tych erratów nie wiem za bardzo jak się ustosunkować...
A co do dokumentacji, jeżeli mam USB-ASP home made to skąd posiłkować się dokumntacją?

Prawda, zgadzam się z tą osobą w stu procentach, oczywiście puki nie wchodzimy w kwestie praw autosrkich, heh :)

PostNapisane: 26 sie 2014, o 13:23 
Nowy

A no, jasne. Gdyby tylko google wiedziało jeszcze, czego ja chce szukać. :)
Jak wcześniej napisałem, nie bardzo wiedziałem jak się do tego ustosunkować.

Puki co czuję się troszeczkę jak dziecko we mgle. Natłok nowych słów, które człowiek pierwszy raz słyszy, dużo, na prawdę sporo informacji któe trzeba przyswoić i o ile sprawia mi to wielką frajdę, tak ogarnięcie tego wszystkiego wymaga trochę czasu. Dopiero wkraczam w świat cyfrowy i samych mikrokontrolerów. I o ile elektronika jako tako jest mi znana tak same pojęcia związane z mikrokontrolerami jeszcze nie, a można powiedzieć, że dopiero tego tematu "liznąłem".
Ale ze spokojem i powoli, mam taką nadzieję, nauczę się tego i wszystko będzie dla mnie chociażby o ciut bardziej zrozumiałe i nie będę musiał zadawać głupich pytań :)

Dzięki za wiadomości : )

Strefa czasowa: UTC + 1