Witam serdecznie,
Zakupiłem swego czasu programator w sklepie Botland (
http://botland.com.pl/programatory/2014-programator-avr-zgodny-usbasp-isp-tasma-idc-rozne-kolory.html),
jak i sam mikrokontroler AVR wspomniany w tytule jako, że swoją przygodę z programowaniem tych urządzeń dopiero zaczynam.
Prześledziłem już wiele możliwych poradników p. Mirosława i wciąż nie potrafię porozumieć się ze sprzętem, dyspouję również mkAVRkalkulatorem jednakże mimo iż wielokrotnie upewniałem się, czy
styki podłączone są prawidłowo, czy
nie ma żadnych zwarć, czy
wszystko zainstalowane jest prawidłowo (zgodnie z poradnikiem), wciąż otrzymuję "target doesn't answer ", "initialization failed, rc=-1".
Rozumiem, iż problem ten nie powinien raczej występować, w przypadku tak bogatej dokumentacji z waszej strony, jednakże nie jestem w stanie dłużej szukać pomysłów na rozwiązanie problemu na własną rękę.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły i podpowiedzi.
Nie mam możliwości wrzucenia w tej chwili zdjęcia układu, lecz mimo iż nie dysponuje takimi krótkimi kabelkami jak ma p. Mirosław w poradniku, to nie używam żandych skrętek, lecz kupnych przewodów, nie ma tu żadnych "laurek" ani potworów wywołujących zwarcia.
Pozdrawiam.