Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 cze 2026, o 12:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 cze 2014, o 17:54 
Użytkownik

Witam!

Mam jeszcze jeden problem ;)
Otóż stworzyłem taki programik:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Program powinien działać w następujący sposób: przycisk 1 (KEY1) dodaje do zmiennej PRESS po 1 na klik i zapalają się kolejno diody LED. Natomiast na przycisku 2 (KEY2) ma nastąpić odjęcie po jednej diodzie LED na przycisk. Czyli krótko mówiąc; jeden przycisk dodaje, a drugi odejmuje diody LED.
Problem polega na tym, że można tylko dodawać diody LED, program nie odejmuje diody LED. Jak w zmiennej int wpiszę, press=4; to znowu działa tylko przycisk 2, który odejmuje - na początku świecą się wszystkie diody LED i po kolei mogę je gasić, ale znowu nie mogę dodawać.
Kod robię według kilku poradników i według tego co jest tam napisane powinno wszystko działać. Z tym, że w poradnikach nie ma uwzględnionych przycisków, tylko dodawanie i odejmowanie w kodzie.

Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 cze 2014, o 17:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A po jasną anielkę :D po co to?

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 3 cze 2014, o 18:16 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
A po jasną anielkę :D po co to?

Cytat Mirka z bloga http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html
Cytuj:
W powyższym kodzie, dziwnym może wydawać się ten _delay_ms(10), ale tak jak w opisie okazuje się, że wprowadziłem po prostu sztuczne opóźnienie po załączeniu podciągania programowego, bo czas narastania stanu wysokiego był tak powolny, że szybciej zadziałał pierwszy IF i po starcie programu, okazywało się, że klawisz jest prawie zawsze wciśnięty. Gdy dodamy byle jakie opóźnienie albo zewnętrzny rezystor np 4,7K to można zapomnieć o tym _delay'u ;)

Spróbuj zrobić tak
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 cze 2014, o 18:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Cytat Mirka z bloga http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html
Cytuj:
W powyższym kodzie, dziwnym może wydawać się ten _delay_ms(10), ale tak jak w opisie okazuje się, że wprowadziłem po prostu sztuczne opóźnienie po załączeniu podciągania programowego, bo czas narastania stanu wysokiego był tak powolny, że szybciej zadziałał pierwszy IF i po starcie programu, okazywało się, że klawisz jest prawie zawsze wciśnięty. Gdy dodamy byle jakie opóźnienie albo zewnętrzny rezystor np 4,7K to można zapomnieć o tym _delay'u

Obsługi klawiszy uczyłem się z BB a tam tego delay'a nie ma

PostNapisane: 3 cze 2014, o 18:37 
Użytkownik

język c

PORTB|=LED ale nawet jak odejmiesz wartośc portu zostaje, czyli zrób PORTB = LED; i PORTB=LED1; PORTB=LED2;

PostNapisane: 3 cze 2014, o 19:39 
Użytkownik

Kodzik od jacekk232 działa prawidłowo. Próbowałem też od Człowiek_Zlew ale ten szaleje, zapalają się od razy 3 diody.
A jeszcze mam pytanie. Istnieje jakiś sposób, aby nie wykraczać poza zakres? tzn. gdy świecą mi się wszystkie diody LED i kliknę na przycisk to dalej dodaje i później muszę odjąć to dwoma klikami i powrócić. To samo jest, jeśli świeci się jedna dioda LED i kliknę na odejmujący. Chodzi o to, aby np. max to były 3 kliki i dalej nie zliczało.

Dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc!
Pozdrawiam!

PostNapisane: 3 cze 2014, o 19:44 
Użytkownik

język c

Dla przypadku z odejmowaniem postąp analogicznie.

PostNapisane: 3 cze 2014, o 19:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Natchhniony przez uwage kolegi jacekk232 popełniłem niniejszy program na podstawie kodu do obsługi klawiszy z bloga.
klawiszem jeden dodaje się ilość zapalonych diod, klawiszem 2 odejmuje. Zabezpieczenie które chciałeś żeby nie zliczał więcej ni mniej a tylko tyle ile diod jest jest dodane. programy napisany si sprawdzony na ATmedze8. Działa super. oto kod:

język c

Diody podłączone mam katodami ale wystarczy że przy makrach je ustawisz tak jakbyś miał anodami i zanegujesz tyldą (~)

PostNapisane: 4 cze 2014, o 17:49 
Użytkownik

Kombinowałem z tym ograniczeniem naliczania jak słoń pod górę, a to było takie proste :P
Muszę zmienić podejście do języka C, bo widzę, że lubię komplikować sobie życie ;)

Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam!

PostNapisane: 4 cze 2014, o 18:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ds3 napisał(a):
Muszę zmienić podejście do języka C, bo widzę, że lubię komplikować sobie życie

Ja sam jestem bardzo początkujący i jeśli Ci mogę coś doradzić to powiem jedno. Najdzie Cie ochota żeby spróbować jakoś inaczej pomigać diodami? Migaj. Chcesz zrobić woltomierz? Rób. Chcesz coś innego? działaj. Język C nie jest wcale taki straszny jak go malują. Wystarczy logicznie myśleć i kombinować. Trzeba też mistrzów podpatrywać jak np Pan Mirek czy inni wyjadacze na forum :) wszystko przyjdzie z czasem :) ja też mam czasem problemy żeby coś pojąć ale trzeba próbować aż się uda :)

Strefa czasowa: UTC + 1