Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 cze 2026, o 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2014, o 18:37 
Użytkownik

Cześć, jeszcze kilka godzin temu, będąc pewnym swoich umiejętności, zaoferowaniem się wykonaniem dla nauczycielki fizyki pomocy naukowej.
Założenie miało być proste, diodka RGB, 3 potencjometry i zasilanie 3V z dwóch paluszków, jednak po pierwszych próbach puknąłem się w głowę i zrozumiałem, że sterowanie napięciem jasnością diody nie jest najlepszym pomysłem. Najlepiej byłoby to zrobić na jakimś małym mikrokontrolerze na PWM'ach, ale to znacznie zwiększyło by nakład finansowy, dlatego zwracam się do Was z pytaniem: czy mogę zrealizować ten mały projekt tanio i dobrze, niekoniecznie stosując tutaj techniki cyfrowe?
Liczę na waszą pomoc, pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2014, o 18:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Bez AVR można spróbować przez lm317 jako źródło prądowe, lub z kostka 555 jako PWM.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 18:49 
Użytkownik

Zdecydowanie lepiej sterować ją przy pomocy źródła prądowego a w Twoim przypadku trzech żródeł. 3 tranzystory dla każdej barwy i kilka rezystorów ale nie wiem czy takie rozwiązanie Cię zadowoli :)

PostNapisane: 20 maja 2014, o 18:57 
Użytkownik

A jakby sterować diodą bezpośrednio z 3 potencjometrów, najlepiej chyba wykładniczych, bo w sumie taka zwykła dioda RGB 5mm dużo prądu nie pobiera, więc potencjometry powinny wytrzymać.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 18:57 
Użytkownik

Wstępnie próbowałem na tranzystorach, jednak wydawało mi się, że dioda świeci sporo słabiej. Zastosowałem BC547 z rezystorami 200 Ohm na bazę (nie wiem czy dobrze, zrobiłem tak tylko na chwilę eksperymentalnie). Wiadomo, w klasie jest jasno, często też świeci słońce więc na znaczne straty jasności niezbyt mogę sobie pozwolić. Jutro jeszcze pożyczę od kolegi diodkę, przetestuję jednocześnie jedną na PWM i drugą na tranzystorach i zdam relację co i jak.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:14 
Użytkownik

Spróbuj z lustrem prądowym :) Obrazek

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

zaimponujesz pani i będzie 6 z fizyki aż miło :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:23 
Użytkownik

Podoba mi się te lustro prądowe, dziękuję! Powiedz mi jeszcze tylko, czy dało by się to zrobić na jakimś popularniejszym potencjometrze tj. 5/10k?

PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:31 
Użytkownik

A ja tylko dwie rzeczy dodam ;)
Jedna to taka, że te popupalarne diody 5mm słabo mieszają kolory. Lepiej jest zastosować nieco lepszą diodę, przy okazji większej mocy.
A druga to taka, że dobrze by było uwzględnić rożnice w sprawności diod różnych kolorów. I nieco skorygować prądy, tak by przy pełnym wysterowaniu wszystkich diod uzyskać prawdziwy kolor biały.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:32 
Użytkownik

lustro działa w ten sposób, że jaki prąd "puścisz" przez kolektor tranzystora T2 taki popłynie przez kolektor tranzystora T1. Wzór jest taki: I2=(Ucc-0,7)/R. Ucc u Ciebie = 3V. prąd diody założyłem od 1mA do 25mA. czyli R wyszło w przedziale od: (3V-0,7V)1mA=2,3k oma do: (3V-0,7V)/25mA=92 oma. Więc dałem rezystor 100 om i potencjometr 2k oma i wtedy R zmienia się w zakresie od 100 do 2,1 k oma czyli prąd diody od około 1mA do około 25mA. jak zmienisz potencjometr to już ten prąd sie zmieni :) musiałbyś zasilanie też wtedy zwiększyć :)

PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:40 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
A ja tylko dwie rzeczy dodam ;)
Jedna to taka, że te popupalarne diody 5mm słabo mieszają kolory. Lepiej jest zastosować nieco lepszą diodę, przy okazji większej mocy.
A druga to taka, że dobrze by było uwzględnić rożnice w sprawności diod różnych kolorów. I nieco skorygować prądy, tak by przy pełnym wysterowaniu wszystkich diod uzyskać prawdziwy kolor biały.

Co proponujesz w takim razie?
Jarecki napisał(a):
lustro działa w ten sposób, że jaki prąd "puścisz" przez kolektor tranzystora T2 taki popłynie przez kolektor tranzystora T1. Wzór jest taki: I2=(Ucc-0,7)/R. Ucc u Ciebie = 3V. prąd diody założyłem od 1mA do 25mA. czyli R wyszło w przedziale od: (3V-0,7V)1mA=2,3k oma do: (3V-0,7V)/25mA=92 oma. Więc dałem rezystor 100 om i potencjometr 2k oma i wtedy R zmienia się w zakresie od 100 do 2,1 k oma czyli prąd diody od około 1mA do około 25mA. jak zmienisz potencjometr to już ten prąd sie zmieni :) musiałbyś zasilanie też wtedy zwiększyć :)

Dziękuję ślicznie, wszystko jasne :)

PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:47 
Użytkownik

Proszę uprzejmie :D

PostNapisane: 20 maja 2014, o 21:07 
Użytkownik

Jak dasz to na potencjometrach to w sumie będzie dobrze. Po prostu w położeniu maksymalnym ten biały kolor może mieć jakąś dominantę. No ale zawsze można dopiąć doświadczalnie dobrane dodatkowe rezystory żeby to wyrównać.

Natomiast co do diody. Do najlepiej by było dać diodę np. 3x1W. W takiej diodzie przez każdy chip (każdy kolor) może płynąć prąd do 350 mA. Mieszanie kolorów jest w takich diodach bardzo dobre. No i też tego światła jest znacznie, znacznie więcej.
Np. U Mirka masz coś takiego:

http://sklep.atnel.pl/pl/p/LED-RGB-3W/49

Oczywiście są też większe diody:
Obrazek
Ta akurat jest 10W.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 22:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jarecki napisał(a):

No nie wiem czy zainponuje bo lustro prądowe nie zmienia wartości prądu więc przez potencjometr popłynie tyle samo prądu co przez diodę, zresztą jak sam to dodałeś tu
Jarecki napisał(a):
lustro działa w ten sposób, że jaki prąd "puścisz" przez kolektor tranzystora T2 taki popłynie przez kolektor tranzystora T1.

Więc skoro ten sam prąd popłynie przez diodę i gałąź potencjometr + rezystor to można by pominąć te tranzystory i do 3 wolt podłączyć rezystor + potencjometr + dioda.
W obu jednak przypadkach trzeba sprawdzić czy przez potencjometr, nie uszkadzając go można puścić 30 mA.
Jarecki napisał(a):
Wzór jest taki: I2=(Ucc-0,7)/R. Ucc u Ciebie = 3V.
Warto wiedzieć, że ten wzór to jest prawo Ohma.
ReaBooK napisał(a):
Powiedz mi jeszcze tylko, czy dało by się to zrobić na jakimś popularniejszym potencjometrze tj. 5/10k?

Osobiście jeśli ten potencjometr 5k jest jakiś większy czyli ma moc co najmniej 0,1W to wziął bym 2 paluszki połączylbym z dioda i potencjometrem ustawionym w połowie i amperomierz. Regulował bym nim prąd diody podejrzewam że 25mA rozłączył zmierzył wartość i taki lub większy rezystor bym wpiął dodatkowo, drugi raz ustawił bym najmniejsza interesująca mnie wartość prądu przy którym dioda nieświęci się już i też bym zmierzył rezystancje i taki potrzebny by był nowy potencjometr.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:51 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Natomiast co do diody. Do najlepiej by było dać diodę np. 3x1W. W takiej diodzie przez każdy chip (każdy kolor) może płynąć prąd do 350 mA. Mieszanie kolorów jest w takich diodach bardzo dobre. No i też tego światła jest znacznie, znacznie więcej.
Np. U Mirka masz coś takiego:

Ze względu na koszt i na pobór prądu (zasilanie z 2-4 paluszków) jest to raczej poza moim zasięgiem.

Wstępnie po testach na 3V i potencjometrze 5K liniowym, dodatkowym rezystorze 200, działa to fajnie, jednak nie wiem czy pewne zachowanie jest poprawne. Ogółem dioda reaguje na pełny zakres potencjometru, jednak gdy jest już blisko 8 mA nie jest zachowana liniowość, bo przy minimalnym obrocie dalej pobór z 8 mA zwiększa się do maksimum czyli ~19 mA. Tak ma być?

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:57 
Użytkownik

Tak, to jest normalne. Bo dioda, z założenia jest elementem nieliniowym. Poza tym nie wiem czy potencjometr jest liniowy, więc on ten efekt może jeszcze bardziej wzmacniać.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 16:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Potencjometry mają różną charakterystykę. Znaczy to, że w różny sposób przyrasta im rezystancja względem obrotu osi potencjometru. Istnieją 3 typy charakterystyki oznaczone literami „A”, „B” i „C”.
•Typ „A” to charakterystyka liniowa. Oznacza to, że wraz z obrotem równo przyrasta rezystancja.
•Typ „B” to charakterystyka logarytmiczna. Potencjometr taki zwiększa swoją rezystancję najpierw szybko, tak że w połowie obrotu osi ma jej już 90%, a potem przyrost rezystancji spada i przez następną połowę wzrasta o 10% resztę.
•Typ „C” to charakterystyka wykładnicza. Jest ona odwrotnością typu „B”. Rezystancja rośnie najpierw powoli, tak że w połowie obrotu osiąga 10% rezystancji. Potem rośnie szybko i w drugiej połowie wzrasta o 90% resztę.
Obrazek

a tu przykładowa charakterystyka diody.
Obrazek
Jak widać charakterystyka napięcie/prąd jak i prąd/jasność nie są liniowe.
Na podstawie powyższych charakterystyk aby regulacja potencjometrem była w miarę liniowa od potencjometr powinien w skrajnych położeniach mieć wartości prądu od 8 do 28 mA bo ta cześć tworzy w miarę prostą linie, a potencjometr powinien mieć charakterystykę odpowiednią do diody
Ale i tak podejrzewam że w ten sposób ciężko będzie uzyskać liniowo regulowana potencjometrem jasność diody.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 20:50 
Użytkownik

Przepraszam tutaj za mój niski poziom wiedzy, ale jestem dopiero na początkach elektroniki, a niektóre pojęcia niestety jest mi nieco ciężej zrozumieć.

Postanowiłem jeszcze raz spróbować uruchomić to na potencjometrze i jednym tranzystorze. Dając potencjometr 10k, 100 Ohm na bazę tranzystora, 100 Ohm na diodę udało mi się uzyskać regulację do max 2,05V, a prąd 9-10 mA, przy czym ładnie wszystko się wszystko skaluje i można płynnie regulować jasnością diody na całym zakresie potencjometru. Nie licząc nic próbowałem dawać 50 Ohm na bazę, 5k potencjometr jednak nie mogę uzyskać regulacji do 20 mA. Co mógłbym w tej sytuacji zrobić? Jak wcześniej napisałem, znając swoje umiejętności ( :lol: ) bredzę coś, ale kombinuje cały czas i nie może mi to dać spokoju.

Pewnie zostanę tutaj zbesztany za robienie tego, na czym nie mam pojęcia, ale co zrobię...

PostNapisane: 21 maja 2014, o 22:41 
Użytkownik

Zajrzyj do tego pordnika
http://www.youtube.com/watch?v=qOF0sey1-bM
i tego
http://www.youtube.com/watch?v=LFrHJhmKs-0

może Ci pomogą

PostNapisane: 21 maja 2014, o 22:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witaj,

mam dla Ciebie rozwiązanie.. chyba :lol:

tu masz schemacik:
Obrazek

a teraz jak to działa.

Układzik na schemacie powyżej to zwykły wtórnik emiterowy. Działa on tak że na obciążeniu emitera ( rezystor R1 + LED1 ) jest napięcie takie jak na bazie pomniejszone o spadek na przewodzącym złączu baza-emiter czyli około 0,6V. To znaczy że do układu rezystor + dioda podane jest napięcie 3V z baterii - 0,6V spadku Ube. Daje nam to napięcie około 2,4V. Jeżeli na Twojej diodzie przy przepływie przez nią prądu około 20mA odłoży się napięcie około 2,2V to na rezystorze odłoży się wtedy 0,2V. Z prawa Ohma (U=I*R) liczymy jaką on musi mieć wartość żeby przy przepływie przez niego prądu = 20mA odłożyło się na nim 0,2V. Pewnie się domyślasz że będzie musiał mieć małą wartość, i masz racje! :) Liczymy:

U=I*R, po przekształceniu => R=U/I = 0,2V/0,02A= 10 Ohm'ów.

"włala";p

własnie otrzymałeś płynną regulacje prądu diody od 0mA do 20mA. Układ testowałem przed chwilą na stykówce i wszystko pomierzyłem:) Testowałem dla diody czerwonej. Dla swoich RGB będziesz musiał 3 takie układziki zrobić;) Chyba że masz diodę ze wspólną anodą to wtedy taki sam układ tylko z tranzystorem PNP, dioda anodą do 3V a każda z katod przez rezystor 10 ohm na emiter tranzystora, kolektor tranzystora do masy i na bazę sygnał z potencjometru:)

Pozdrawiam:)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Dla zielonej i niebieskiej będziesz pewnie musiał dać mniejsze rezystory, pokombinuj:)

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Jakbyś miał jakieś pytania, pisz tu, na PW, gdzie chcesz:)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 maja 2014, o 05:50 
Użytkownik

Koniecznie przy wspólnej anodzie musi być PNP, jaki "najlepszy" model?

Edit: Biję się po głowie, przecież sterując w ten sposób jak to wcześniej robiłem, prąd płynął w odwrotnym kierunko E -> C. Zostaje więc pytanie jaki jest zamiennik BC547, ale PNP.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 08:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

BC557 jest odpowiednikiem BC547 z tym ze jest PNP:)

Możesz też dać diode anodą do plusa, katodą na kolektor, w obwód emitera wstawić taki rezystor żeby jego R=(Uzasilania - Udiody- 0,2V)/0,02, i masz równie piekną regulacje:) też przed chwila sprawdzałem:P sterowanie potencjometrem się nie zmieni:)

PostNapisane: 30 maja 2014, o 14:49 
Użytkownik

Cytuj:
Jarecki napisał(a):

No nie wiem czy zainponuje bo lustro prądowe nie zmienia wartości prądu więc przez potencjometr popłynie tyle samo prądu co przez diodę, zresztą jak sam to dodałeś tu
Jarecki napisał(a):
lustro działa w ten sposób, że jaki prąd "puścisz" przez kolektor tranzystora T2 taki popłynie przez kolektor tranzystora T1.

to widocznie czegoś nie doczytałem...możesz w takim razie wyjaśnić mi jak zmienia się wartość prądu takiego źródła prądowego?

PostNapisane: 1 cze 2014, o 16:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Działa dokładnie tak jak napisałeś, prąd odniesienia ustawia się przez dobranie rezystancji w obwodzie tranzystora T2 a lustro prądowe "powieli" ten prąd w obwodzie tranzystora T1. na marginesie to zadziała to teoretycznie gdyż powielony prąd będzie miał taka samą wartość jak prąd odniesienia gdy oba tranzystory będą takie same czyli ich wzmocnienie będzie identyczne i będą w tej samej temperaturze pracować.
Więc taki układ nie ma sensu do zasilania diody LED ten sam efekt uzyska się bez obu tranzystorów łącząc w jednym obwodzie rezystor, potencjometr i diodę LED.

PostNapisane: 1 cze 2014, o 17:26 
Użytkownik

Jakby co, to za sprawą pomocy użytkownika Nefarious zrobiłem projekt na pojedyńczych tranzystorach, który już oddałem i pomoc naukowa bardzo się spodobała.

PostNapisane: 1 cze 2014, o 18:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

ReaBooK napisał(a):
Jakby co, to za sprawą pomocy użytkownika Nefarious zrobiłem projekt na pojedyńczych tranzystorach, który już oddałem i pomoc naukowa bardzo się spodobała.

Cieszę się że pomogłem;)

Strefa czasowa: UTC + 1