Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 07:08 
Użytkownik

Witam,
Mam w domu pewne urządzenie które w sytuacjach niebezpiecznych załącza alarm. Problem w tym, że tym alarmem jest cichy buzzer, nie słychać go w całym domu. Chciałbym w miejsce buzzera wpiąć nadajnik od bezprzewodowego dzwonka, a odbiornik trzymać w domu.
Pomiędzy wyjścia buzzera a nadajnik dać jeszcze ne555, który by co 10 sekund załączał, dzwonek. Czy takie rozwiązanie będzie OK, nie spowoduje zaburzeń pracy urządzenia pierwotnego.? Można to zrobić w jakiś łatwiejszy sposób? Jestem początkujący stąd, moje pytania. Wszystkim z góry dziękuję za porady.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 kwi 2014, o 10:47 
Użytkownik

Tak właściwie to nie widzę jak na razie przeszkód. Ale powiedz mi, czy wszystkie z wymienionych urządzeń działają na jednakowe napięcie, czy są jakieś różnice (np. jedno na 5V a drugie na 9V)?

Postaram się Ci pomóc.
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 22 kwi 2014, o 11:14 
Użytkownik

Z buzzera, chyba idzie 5V jeszcze nie mierzyłem, ale zazwyczaj to chyba jest 5V, z tego też bym chciał zasilić NE555. Da się?
A nadajnik jest zasilany z baterii 12V. Wyjście buzzera poprzez NE555, chcę wpiąć w miejsce włącznika nadajnika.

PostNapisane: 22 kwi 2014, o 11:25 
Użytkownik

mat3usz napisał(a):
Z buzzera, chyba idzie 5V jeszcze nie mierzyłem, ale zazwyczaj to chyba jest 5V, z tego też bym chciał zasilić NE555. Da się?
A nadajnik jest zasilany z baterii 12V. Wyjście buzzera poprzez NE555, chcę wpiąć w miejsce włącznika nadajnika.

O ile nadajnik może być wyzwolony napięciem 5V, o tyle ma to szansę zadziałać :)
Możesz spróbować.

PostNapisane: 23 kwi 2014, o 12:55 
Użytkownik

Nadajnik jest wyzwalany z 12V, i ta bateria tam zostanie. Na pinach gdzie podłączony jest buzzer pojawia się 5V, gdy załączy się alarm, chcę usunąć buzzer, i te piny podłączyć(poprzez NE555) w miejsce włącznika od nadajnika, będzie to zamykało obwód. Spróbowałem tak zrobić z dzwonkiem domowym, i działa. Chyba nie powinno nic się stać temu pierwotnemu urządzeniu?

Czy dwa dzwonki, będą ze sobą kolidowały, jeszcze jeden będę miał przy drzwiach? Nie chciałbym aby jeden nadajnik załączał dwa odbiorniki, mają pracować niezależnie od siebie.

PostNapisane: 23 kwi 2014, o 14:33 
Użytkownik

mat3usz napisał(a):
Nadajnik jest wyzwalany z 12V, i ta bateria tam zostanie. Na pinach gdzie podłączony jest buzzer pojawia się 5V, gdy załączy się alarm, chcę usunąć buzzer, i te piny podłączyć(poprzez NE555) w miejsce włącznika od nadajnika, będzie to zamykało obwód. Spróbowałem tak zrobić z dzwonkiem domowym, i działa. Chyba nie powinno nic się stać temu pierwotnemu urządzeniu?

Czy dwa dzwonki, będą ze sobą kolidowały, jeszcze jeden będę miał przy drzwiach? Nie chciałbym aby jeden nadajnik załączał dwa odbiorniki, mają pracować niezależnie od siebie.

Wybacz, nie znam się na komunikacji bezprzewodowej, ale sądzę, że oba dzwonki powinny pracować niezależnie, o ile są one różnymi od siebie urządzeniami.

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 09:47 
Użytkownik

wstaw pomiędzy ne555 a nadajnik przekaźnik dobrej jakości na 5v, to będzie pewne odizolowanie napięć, tylko pamiętaj o diodzie zabezpieczającej przy przekaźniku. Jest to najprostszy sposób aby napięcie 12v nie popłynęło na elementy 5v.

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 11:46 
Użytkownik

A może być transoptor?

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 11:50 
Użytkownik

tak, jak najbardziej! daj znać z postępów.

Strefa czasowa: UTC + 1