Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lut 2026, o 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2014, o 00:46 
Użytkownik

UWAGA!!! temat dla cierpliwych :D
Problem był już poruszany na elektrodzie lecz w moim przypadku przetwornik dziwnie się zachowuje i to pewnie znowu jakiś głupi błąd amatora ;/. Do rzeczy, chodzi o to , że chciałbym mierzyć poziom baterii 9V zasilającej procesor atmega 328P(poprzez stabilizator 7805) za pomocą wewnętrznego przetwornika ADC wbudowanego w mikroprocesor. Do tego celu użyłem dzielnika napięciowego oraz wewnętrznego źródła odniesienia 1.1 V. Ale coś czuje, że zrobiłem jakiegoś babola w połączeniu i dosłownie niewielkie przekręcenie potencjometru rzędu 10mV(napięcia podawanego na ADC) powoduje zmiane koloru świecącej diody sygnalizacyjnej(są dwie: czerwona - napięcie niższe od napięcia 0.85 V(ADC<790) i dioda zielona napięcie wyższe od 0.85V(ADC>790)), a według ustawień nie powinno tak być i tutaj pojawia się seria pytań :
- czy taki sposób pomiaru baterii jest prawidłowy(rys.1)
- czy mogę mieć w tym czasie uruchomiony zewnętrzny przetwornik przez SPI( bo mam)
- czy wewnętrzne źródło odniesienia 1.1V będzie stabilne przy spadku napięcia zasilającego mikroprocesor do 3,3 V( bo przy tym napięciu ten mikroprocesor według noty pracuje prawidłowo)
-czy ilość włączonych funkcji w tym mikrokontrolerze( u mnie to jest: UART, zewnętrzny przetwornik, wewnętrzny przetwornik, przerwanie od timera oraz przerwania związane z buforem cyklicznym) ma wpływ na prace całego układu
Pisze to wszystko ponieważ chciałbym być pewien, że nie zrobie kolejnego głupiego błędy przy nowym mikroprocesorze. Dodam, że sprawdzałem uP, na którym pracuje wyłącznie na wewnętrznym ADC i zachowuje się podobnie, natomiast program sprawdzałem również na Attiny26 i działą prawidłowo, dlatego chyba Atmega328P do wymiany. Poniżej zamieszczam schemat układu(rys.1)
Obrazek
Rys.1

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2014, o 19:46 
Użytkownik

Dlaczego 7805 uważasz za pomyłkę przy zasilaniu bateryjnym tak z ciekawości zapytam ?
Jeżeli chodzi o moduły sprzętowe to dzięki, chciałem się po prostu upewnić, że mikroprocesor będzie działał w ten sposób prawidłowo.
Poniżej wrzucam kod programu:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 1 gru 2014, o 20:03 

Oglądał kolega datasheet z 7805? widział kolega ile prądu zużywa sam 7805 ? po to by w ogóle zadziałać ?.

Jeżeli zasilasz z baterii wielkości akumulatora żelowego gdzie jest Ah dużo, wtedy te 5-8mA nie robi różnicy, ale dla małej bateryjki to już będzie strzał w stopę, a nawet w kolano. Nie mówiąc już o tym, że stabilizatory liniowe nie lodrop są bardzo mało efektywne, gdyż 7805 potrzebuje różnicy minimum 2V we/wy by działać prawidłowo.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 gru 2014, o 20:09 
Użytkownik

Ok przyjmuje to :), jeżeli chodzi o szczegóły to się nie wpatrywałem(a powinienem), a jak widać mają ogromne znaczenie w przypadku mojego projektu, dzięki wielkie za ta oczywistą rade i należy mi się solidny kopniak w tyłek, jeszcze raz dzięki !

PostNapisane: 1 gru 2014, o 21:46 
Użytkownik

A co do problemu to dalej nie rozwiązany...

PostNapisane: 1 gru 2014, o 22:47 
Użytkownik

To prawda w schemacie się pomyliłem(ale to tylko w schemacie), to tylko dlatego, że na tym miejscu w atmedze 328P jest ADC5 i stąd ta moja pomyłka, ale tak to wszystko mam podłączone dobrze, jeszcze raz sory za ten bład

PostNapisane: 2 gru 2014, o 08:34 
Użytkownik

Proponuję dołożyć 2 szybkie diody przełączające przy zasilaniu bateryjnym i sieciowym.
Obrazek

PostNapisane: 2 gru 2014, o 15:38 
Użytkownik

LA72 w tym projekcie bedę stosował wyłącznie zasilanie bateryjne, ale dzięki

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

squeez: na schemacie głównym dodałem potencjometr(w taki sposób sprawdzałem czy pomiar działa)(rys.1), natomiast w tym zdaniu "przekręcenie potencjometru rzędu 10mV(napięcia podawanego na ADC) powoduje zmiane koloru świecącej diody" miałem namyśli ogólnie zachowanie się przetwornika ADC przy podstawowym podłączeniu(rys.2)
Obrazek
Rys.1
Obrazek
Rys.2

PostNapisane: 2 gru 2014, o 17:34 
Użytkownik

Zacząłem już testować na innych mikroprocesorach: na Attiny 26 działa, na Atmega32 też działa, na Atmega664PA też, a na Atmedze 328P to co się dzieje to jest cyrk. Raz wysyła skaczące liczby(do terminala), raz tylkko liczbe 255 przy maksymalnym ustawieniu potencjometru, raz 64 później 128 no jazda na maxa! Już nie wiem czy ja źle rejestry poustawiałem, ale wydaje mi się że dobrze bo kiedyś testowałem na tych ustawieniach i to działało na tym procku, a nawet nie tak dawno, a teraz nie wiadomo czemu nagle kod przestał działać na wszystkich atmegach 328P-PU i to juz testowałem na trzech. Nie rozumiem dlaczego tak nagle przestało działać ADC na tych prockach..., a może kupiłem jakieś podróby procesorów już sam nie wiem ...?

PostNapisane: 2 gru 2014, o 22:04 
Użytkownik

męczyłem go i męczyłem aż w końcu się poddał i zaczął działać prawidłowo, oto kod :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ten kod to oczywiście kod testowy

Strefa czasowa: UTC + 1