Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2013, o 10:56 
Nowy

Cześć wszystkim.
Dzięki poradnikom na youtube trafiłem na to forum i postanowiłem się Was poradzić. Mam pewien problem, niekoniecznie związany z AVR, ale ogólnie z elektroniką. Jest tutaj dużo fachowców, którzy mam nadzieję mi pomogą.

Studiuję elektronikę i korzystając z wakacji chciałbym sobie przypomnieć podstawy. Dlatego też szukam jakiegoś kompendium o elektronice. Coś tam kiedyś już umiałem więc nie musi być dla totalnych laików. Intersują mnie w sumie 3 tematy:
1) Podstawowe elementy (tranzystor, triak) i układy (wzmacniacze napięcia, mocy, różnicowe). Wiem, że mogę szukać w internecie, ale nie pamiętam wszystkiego co przerabiałem kiedyś i nie wiem co może być ważne a co nie.
2) Mikrokontrolery lecz nie chodzi o programowanie w C tylko ogólna zasada działania. Co to jest i do czego służy stos, rejestry itp. Programowaliśmy kiedyś w asemblerze jednak wtedy słabo to rozumiałem. Wiem, że są różne rozkazy dla różnych uC więc bardziej chodzi mi o ogólne zasady działania.
3) Cyfrówka - ale tutaj wolałbym jakiś poradnik w internecie, bo zależy mi na operacjach logicznych, tablicach prawdy itp. Do bramek, przerzutników itp. mam materiały. Nie kończyłem technikum dlatego nie rozumiałem o co chodziło w rysowaniu tych tablic. Jest w internecie dużo teorii, ale wolałbym żeby były pokazane jakieś przykłady. Może jakiś podręcznik z technikum to zawierał?

W internecie polecają Elektronikę dla bystrzaków, ale niektórzy piszą, że dla studentów jest bezwartościowa. Miał ktoś do czynienia z tą pozycję? Polecacie, czy nie?
Na aukcjach można też znaleźć Elektronikę łatwiejszą niż myślisz - warto ją nabyć?

Mam nadzieję, że pomożecie mi coś wybrać. Jeśli ktoś z Was studiuje elektronikę to byłbym wdzięczny za informacje co jeszcze warto powtórzyć. Co się może przydać?
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 9 wrz 2013, o 17:24 przez toretto, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sie 2013, o 11:01 

toretto napisał(a):
W internecie polecają Elektronikę dla bystrzaków, ale niektórzy piszą, że dla studentów jest bezwartościowa. Miał ktoś do czynienia z tą pozycję? Polecacie, czy nie?

"Sztuka elektroniki" wydaje sie ze moze być w sam raz.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 sie 2013, o 11:05 
Użytkownik

jeżeli chodzi o elektronikę (podstawowe elementy) to zdecydowanie polecam książkę "sztuka elektroniki", natomiast książkę o elektronice cyfrowej, to poszukaj "układy cyfrowe" Wojciech Głockiego, dostaniesz ją w antykwariacie, gdyz jest po podręcznik w technikum

PostNapisane: 6 sie 2013, o 12:54 
Użytkownik

Ja ze swojej strony polecam całą serię "Elektronika Łatwiejsza Niż Przypuszczasz".

PostNapisane: 6 sie 2013, o 13:58 
Użytkownik

Witaj
Co do pkt. 3 to zdecydowanie polecam starą ale nadal aktualną książkę Stanisława Gardynika - Mikrokomputer CA80 - część 3 MIK03.

Łopatologicznie wręcz wyjaśnione podstawy, nauka czytania i pisania samodzielnie tabel prawdy czy wykresów czasowych. No i cena konkurencyjna. I nie ma się co przejmować, że książka dotyczy układów TTL serii 74, te rzeczy i nabyte tam umiejętności są ponadczasowe.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 sie 2013, o 21:52 
Nowy

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Jutro wybiorę się do antykwariatów w poszukiwaniu pozycji do pkt 3.
Co do pkt 1 to mam teraz dylemat. Może przy okazji uda mi się kupić EŁNM a jak nie to zaryzykuję i zamówię Sztukę Elektroniki.
A czy do pkt 2 mógłby mi ktoś coś doradzić?

PostNapisane: 7 sie 2013, o 06:01 

Nie masz co ryzykować, Sztuka Elektroniki to w zasadzie niezbędnik, to jak by yehowa nie miał biblii na półce ;).
Bardzo fajnymi artykułami są cykle Piotra Góreckiego Z EdW, Ośla łączka i Elektronika dla informatyków, naprawdę szczerze polecam.
Jeszcze był cykl Tranzystor, oraz o wzmacniaczach operacyjnych.

PostNapisane: 7 sie 2013, o 06:20 

Moze masz równiez biblioteke techniczna w pobliżu to warto tam sprawdzić - nic nie kosztuje :) , a porównasz ewentualnie sobie różne pozycje jakie tam będą.

Strefa czasowa: UTC + 1