Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 maja 2024, o 06:06


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2024, o 23:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2014
Posty: 233
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 11

Witam

Dla Atmega328P program wygenerował mi wsad większy od 512B. Gdzie można w tym programie ustawić boot start adres? Ustawia mi go na 3F00 (7E00 w bajtach) i w pliku hex wychodzi poza pamięć mikrokontrolera (8000 i 8010). Znalazłem, gdzie ustawiało się to w 2-ujce, w wersji trzeciej nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Andrzej

_________________
Mr. Nobody



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2024, o 10:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 313
Lokalizacja: Czerwionka-Leszczyny
Pomógł: 22

W programie kliknij w przycisk, który zaznaczyłem strzałką. Tam masz podpowiedź.

Obrazek

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2024, o 11:16 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2014
Posty: 233
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 11

Nie o to mi chodziło, ale dziękuję za odpowiedź.
Nie potrafię ustawić boot start adres do kompilacji, tak aby program wygenerował mi bootloadera od innego adresu niż 3F00. Od tego adresu mam do dyspozycji tylko 256 słów, a wygenerowany bootloader (z dodatkową opcją mrugania diodą) zajmuje więcej.
Dlatego chciałbym zmienić boot start adres na 3E00 (512 słów), wówczas bootloader się zmieści, ale nie potrafię tego ustawić do kompilacji. Gdy podglądam plik HEX to widzę, że startuje on od 3F00 (7E00 w bajtach), a kończy się na 8000 i 8010 w bajtach, czyli poza pamięcią ATMEGA328P.

_________________
Mr. Nobody



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2024, o 14:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

APAP75 napisał(a):
Nie potrafię ustawić boot start adres do kompilacji,

Bo nie da się tego zrobić w obecnej wersji MkBootloadera czyli wybrać adresu startu. Musisz zrezygnować z tej migającej diody niestety

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2024, o 00:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2014
Posty: 233
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 11

ok. Dziękuję za odpowiedź.

_________________
Mr. Nobody



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2024, o 18:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 302
Pomógł: 32

U mnie jest mniej niż 500 b.
Z diodą jest to 504 bajty, czyli poniżej 256 słów

Obrazek

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sty 2024, o 18:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1149
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 93

Naprawdę potrzebujesz RS485, pin aktywacji bootloadera i jeszcze diodę? Wszystko, co jest dostępne?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2024, o 18:17 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 8
Pomógł: 0

Witam zakupiłem ostatnio program MKbootloader 3 byłem pewny że reklamy są tylko w wersji demo :o :o :o :evil: niestety wyskakujący moduł Atnel ESP-01m4 zaczyna mnie irytować... :ugeek: fajnie by było jak by przy następnej aktualizacji była opcja wyłącz reklamy.
Pasek górny też by mógł być normalny a nie prześwitujący bo trzeba trafiać w literki aby przesunąć okno. A jedyne co lubię prześwitujące to koronkowe majteczki u laski :lol: no ale o gustach się nie rozmawia.

Panowie czy działa wam aktualizacja na windows 7 ? bo u mnie pisze ze nie może połączyć się z serwerem. Na win10 łączy się bez problemu.
I co to jest za czas na dole paska ? jeśli to czas wgrywania wsadów to coś mi nie tak przelicza dodaje jakby czasy wczytywania, też tak macie ? (mam tak na win7 i win10 )

Szkoda że autor programu nie udostępnił go w j.polskim jak by to miłe było dla rodaków! :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2024, o 21:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

neo_84 napisał(a):
Witam zakupiłem ostatnio program MKbootloader 3 byłem pewny że reklamy są tylko w wersji demo :o :o :o :evil: niestety wyskakujący moduł Atnel ESP-01m4 zaczyna mnie irytować... :ugeek: fajnie by było jak by przy następnej aktualizacji była opcja wyłącz reklamy.
Pasek górny też by mógł być normalny a nie prześwitujący bo trzeba trafiać w literki aby przesunąć okno. A jedyne co lubię prześwitujące to koronkowe majteczki u laski :lol: no ale o gustach się nie rozmawia.

Panowie czy działa wam aktualizacja na windows 7 ? bo u mnie pisze ze nie może połączyć się z serwerem. Na win10 łączy się bez problemu.
I co to jest za czas na dole paska ? jeśli to czas wgrywania wsadów to coś mi nie tak przelicza dodaje jakby czasy wczytywania, też tak macie ? (mam tak na win7 i win10 )

Szkoda że autor programu nie udostępnił go w j.polskim jak by to miłe było dla rodaków! :(

O Boże! no co za autor jakiś ... ja rozumiem, że ten program o którym piszesz kosztuje co najmniej 15 tys zł - że masz co do niego aż takie wymagania ... normalnie panie - ja nie wiem co to się na tym świecie dzieje, że ludzie biorą za program 15 tys zł i jeszcze takie rzeczy wyprawiają - i na dodatek nawet nie po polsku dla rodaków - no zgroza panie ! ... powiało zgrozą

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lut 2024, o 16:16 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 8
Pomógł: 0

Panie Mirosławie spokojnie to nie jest żaden atak ja wyraziłem tylko swoja opinie. Fakt program nie kosztuje dużo ale może wartało by go dopracować i podnieść cenę ? Nie dziwi mnie to gdy kupuje sprzęt lub program od obco krajowca i nie jest w j.p , po prostu sprzedający ma to w nosie czy będzie towar sprzedawany na polski rynek czy nie. Mikołaj Rej pisał że Polacy nie gęsi i swój język maja... ale to było dawno temu :D teraz to bardziej osły które nie chcą się angielskiego uczyć, ale chyba teraz bardziej na czasie niemiecki … :D

Jeśli chodzi o reklamy, chyba nikt by nie chciał przy uruchamianiu Windowsa reklam typu „kup tam jakiś program Microsoft” notabene Windows tez nie kosztuje 15 tys .

Reklamę ESP już widziałem z 100 razy no ale może po paru latach uruchamiania bootloadera może w końcu pewnego dnia wstanę i powiem muszę kupić ESP 01m4 to moja szansa na przeżycie .

Podsumowując, podstawowe funkcje programu działają Bardzo dobrze i dla tego go kupiłem.
Reszta to tylko moje sugestie w końcu zaktualizować program mogę na win10 bo tam działa. Pasek wczytywania ? A co mi tam ze pisze 52 minuty jak w rzeczywistości wczytuje ok 1 s gorzej by było jak by działało na odwrót.

A na reklamy mogę zawsze sobie kupić relanium . (A wystarczy tylko dodać „ptaszka” pokazuj reklamy lub nie ).

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
A sorry miało być . Best regards and I wish you success



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2024, o 20:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
APAP75 napisał(a):
Nie potrafię ustawić boot start adres do kompilacji,

Bo nie da się tego zrobić w obecnej wersji MkBootloadera czyli wybrać adresu startu. Musisz zrezygnować z tej migającej diody niestety


Dlatego systematycznie wykonuję migawki plików żeby mieć wsteczne wersje. Dla mnie póki co jedną z ważniejszych jest wersja 3.0.30 m.in dlatego że można wybrać adres startu.

Hitem i tak pozostaje wersja 2.0.0 build 11 gdzie dostępne są kody źródłowe i można swobodnie dopasować bootloader do swoich potrzeb - używam zwłaszcza w projektach z wyświetlaczami led i wtedy mogę w trakcie ładowania wsadu coś tam wyświetlać - niby nic ale efekty cieszą oko

Nie pomogłem prawda? no trudno... :roll:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 kwi 2024, o 06:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Maureli napisał(a):
Dla mnie póki co jedną z ważniejszych jest wersja 3.0.30 m.in dlatego że można wybrać adres startu.

Ja aż sam nie pamiętam co to była za opcja ;) pokaż screena proszę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2024, o 08:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

proszę bardzo ;)

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2024, o 09:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Maureli napisał(a):
proszę bardzo ;)

No dobra to aż z ciekawości zapytam, kiedy i jak korzystasz z tej opcji ? bo gdy robię to automatycznie w nowszych wersjach programu to zawsze wybierany jest najwyższy możliwy adres ... a skoro przestawiasz ten adres to po co? żeby był niższy ? ale w jakim celu?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2024, o 15:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

Korzystam z tej opcji dlatego, ponieważ tego wymaga wersja MkBootloadera 3.0.30.

Dlaczego nie korzystam z najnowszej wersji 3.0.50? Bo tu coś nie działa...

Dokładnie o tym samym pisał APAP75 na samej górze.

Podaje przykład:
1. Generuje bootloader z opcją kasowania pamięci w przypadku błędu przy wgrywaniu oraz miganie diodą - chcę tak i koniec!
Obrazek

2. W podsumowaniu widzę że bootloader ma 528 bajtów:
Obrazek

3. Ustawiam odpowiednie fusebity - na początek wybieram najmniejszy możliwy obszar dla bootloadera czyli 512 words:
Obrazek

4. Przy próbie wgrania bootloadera do procka otrzymuje błąd:
Obrazek

Dokładnie taki sam bootloader (te same parametry czyli kasowania błędów i miganie diodą) daje się wygenerować starszą wersją MkBootloadera i tam wszystko śmiga...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 maja 2024, o 20:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No tak jak się nie mieści BLS to fakt - nie pomyślałem o tym - hmmm może rzeczywiście przywrócić tę opcję ;) zobaczymy

Maureli napisał(a):
daje się wygenerować starszą wersją MkBootloadera i tam wszystko śmiga...

Bo się i kod BLS'a w wyniku poprawek rozrósł co nieco panie kochany

------------------------ [ Dodano po: 29 minutach ]

właśnie zaczynam dodawać znowu tę opcję zmiany adresu ;)

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

teraz ptaszek Advanced option nie będzie zapamiętywany po starcie, a jego włączenie wyłączy widok opcji UART a pojawią się te Advanced ;) i odwrotnie jak się wyłączy ptaszka to znowu pojawią się opcje UART

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2024, o 08:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo serdecznie dziękuję!!! :D ;)

swoją drogą dziwię się że niewielu z nas to zauważyło, chyba naprawdę wszyscy się na esp przerzucili... ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2024, o 10:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No to właśnie ukazała się aktualizacja 3.0.51 i teraz TAK wygląda ramka z ustawieniami Advanced ;)

Obrazek

sprawdzone, powinno działać ale czekam ew na wasze testy czy to śmiga w praktyce u wszystkich a nie że tylko u mnie

przy okazji jak widać pod polem manualnego adresu bajtowego ładnie się przelicza ta wartość na Word address jak z MkAvrCalculatora żeby było łatwiej i żeby nie popełnić błędu

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Teraz można sobie zaznaczyć WSZYSTKIE opcje i fiuczery i jeśli wyjdzie wsad większy niż 256 słów (512 bajtów) to spokojnie można sobie obniżyć adres startowy jeśli nasz wsad na to pozwala bo jest mniejszy ;) - POWODZENIA!

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2024, o 18:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
... powinno działać ale czekam ew na wasze testy czy to śmiga w praktyce u wszystkich a nie że tylko u mnie

przy okazji jak widać pod polem manualnego adresu bajtowego ładnie się przelicza ta wartość na Word address jak z MkAvrCalculatora żeby było łatwiej i żeby nie popełnić błędu


Potwierdzam - u mnie działa - wersję 3.0.51 dodaję do moich ulubionych 8-)

Przy okazji zwrócę uwagę na jeden szczegół który, na samym początku zabawy z własnymi bootloaderami, dał mi srogo popalić.
Mianowice chodzi o adres BooStart do wpisania w MkBootloader, a który UWAGA należy sobie samemu manualnie wyliczyć 8-)

Podaje przykład:
Tworzę własny bootloader dla Atmega 168p i po kompilacji ma on 528 bajtów czyli nie zmieści się w bootsektorze o najmniejszym rozmiarze 256 słów (512 bajtów) a więc należy wybrać rozmiar większy czyli 512 słów (1024 bajty).

MkBootloader wstępnie ustawia adres BootStart (w zależności o typu procka) ale dla najmniejszego możliwego bootsektora - w przypadku Atmega 168p będzie to adres 0x3E00 - tak wstępnie ustawiony adres przy próbie wgrania bootloadera to avr'ka napewno się nie uda - wyskoczy błąd że wsad jest za duży.

Dla powyższego przykładu prawidłowy adres BootStart to oczywiście 0x3C00.

Jak prawidłowo obliczyć adres BootSart? To proste od najwyższego adresu pamięci 0x4000 (w tym przypadku dla atmega 168p) należy odjąć wielkość wybranego bootsektora czyli wartość 0x400 (wyrażoną w bajtach a nie w słowach) i otrzymamy adres startu 0x3C00.

Mirku jeszcze raz dzięki za modyfikacje ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2024, o 13:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Maureli napisał(a):
Mianowice chodzi o adres BooStart do wpisania w MkBootloader, a który UWAGA należy sobie samemu manualnie wyliczyć

To brzmi groźnie "wyliczyć" ;) wcale nie trzeba wyliczać - wystarczy zajrzeć do MkAvrCalculatora i przemnożyć przez 2 ... ale hmmm to już jest historia - odkąd jest najnowsza wersja programu 3.0.52 w której można wprowadzać adres zarówno jako BYTE ADDRESS ale też jako WORD ADDRDESS ;) Więc już nawet nic nie trzeba mnożyć, dzielić - siamo się robi wystarczy w MkAvrCalculatora spisać WORD ADDRESS

Obrazek

a MkBootloaderek najnowszy ? proszę oto jaka teraz wygoda z tymi adresami :)

Obrazek

tylko po ręcznym wpisaniu w polu Word Addr: trzeba albo kliknąć myszką przycisk "set" albo klawisz ENTER to wtedy odpowiednio ustawi się wartość wyższego pola Byte Addr:

i jak teraz ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2024, o 17:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Maureli napisał(a):
Mianowice chodzi o adres BooStart do wpisania w MkBootloader, a który UWAGA należy sobie samemu manualnie wyliczyć

To brzmi groźnie "wyliczyć" ;)


Może i brzmi groźnie ale niestety TRZEBA wyliczyć ;)

Konkretnie chodzi o ten adres:
Obrazek

Jest on ustawiany domyślnie na najmniejszy możliwy bootsektor dla wybranego AVR'a, w przypadku kiedy bootloader nie mieści się w najmniejszym bootsektorze to należy zmienić ten adres i... trzeba go wyliczyć 8-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2024, o 19:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27238
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Maureli napisał(a):
trzeba go wyliczyć

No nie trzeba - wystarczy wpisać z MkAvrCalculatora - rozumiesz? w pole Word addr:

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Naprawdę tego nie widzisz ? ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 maja 2024, o 20:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2012
Posty: 106
Pomógł: 0

aaa dobra już ok :D

jak to mówią przyzwyczajenie drugą naturą - ja to robiłem inaczej ale faktycznie tak będzie prościej - no i nie trzeba liczyć ;)

dzięki!!!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO