Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 cze 2024, o 19:37


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2023, o 13:49 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 paź 2017
Posty: 16
Pomógł: 0

Dzień dobry. Ściągnąłem EClipsa zgodnie z najnowszą instrukcją. Migałem sobie diodami ale teraz chciałbym zrobić jakąś aplikację, która będzie w konsoli wyrzucała jakiś tekst. Do tego potrzebuje biblioteki iostream. Ścieżki mam ustawione tak jak w filmiku i nic dodatkowego. Kopiuje plik iostream.h z D:\MinGW\lib\gcc\mingw32\6.3.0\include\c++ do C:\Users\test1\Documents\MkClipse\AVR Toolchain\avr\include\avr i dalej nie może znaleźć mi tej biblioteki. Co robie źle ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2023, o 17:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27255
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

wirusssunited napisał(a):
Co robie źle ?

Niestety wszystko robisz źle od samego pomysłu - pewnie do tej pory programowałeś w C coś na PC i tam normalna była taka biblioteka - a w C embedded dla avr jej nie ma ... Owszem są sposoby żeby stworzyć strumienie i posługiwać się nimi wprost na avr ale to jest pomysł co najwyżej do testów i zabaw a nie do praktycznego programowania na tak małych prockach z uwagi na zżeranie ogromnych zasobów i stąd nie ma tego wprost. No a dodawanie jakiejś tam biblioteki z mingw do avr gcc to już totalnie zły pomysł - wymysł w zasadzie - to nie ma prawa zadziałać więc można powiedzieć że wszystko poszło dobrze i jak należy.

W embedded nie ma czegoś takiego jak konsola typowa bo co ma nią być? a no właśnie - owszem można skierować strumień jak pisałem ale najpierw to trzeba sobie oprogramować. Jak ?

hmmm jeśli myślisz że to da się tak wprost w 2-3 zdaniach opisać to hmmm się mylisz - polecam ci albo Bluebooka https://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html i na jego podstawie zacząć zabawę z UART/RS232 i wysyłaniem sobie danych na terminal ... albo dużo lepiej od Bluebooka w tym zakresie wychodzi Kurs C embedded - technik programowania na naszej akademii: https://akademia.atnel.pl/ w którym właśnie też zapoznaję krok po kroku studentów ze strumieniami w C i jak tego dotknąć w ogóle

A całkiem najprostszą implementację wysyłania czegoś przez UART znajdziesz oczywiście w każdej nocie PDF procka AVR który posiada UART - zawsze tam podają przykład funkcji typu UART_Send() za pomocą której będziesz mógł sobie coś wysyłać do terminala na PC przez właśnie RS232

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2023, o 14:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27255
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

ord napisał(a):

tylko po jaką choinkę bawić się na starcie nauki programowania strumieniami w C zamiast nauczyć się najpierw podstaw działania z UART'em i robić własne wysyłanie danych do terminala co ZAWSZE ale to ZAWSZE oszczędzi co najmniej 1-2KB pamięci flash

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO