ATNEL tech-forum
https://forum.atnel.pl/

Brak biblioteki iosteram i tp.
https://forum.atnel.pl/topic24579.html
Strona 1 z 1

Autor:  wirusssunited [ 6 lis 2023, o 13:49 ]
Tytuł:  Brak biblioteki iosteram i tp.

Dzień dobry. Ściągnąłem EClipsa zgodnie z najnowszą instrukcją. Migałem sobie diodami ale teraz chciałbym zrobić jakąś aplikację, która będzie w konsoli wyrzucała jakiś tekst. Do tego potrzebuje biblioteki iostream. Ścieżki mam ustawione tak jak w filmiku i nic dodatkowego. Kopiuje plik iostream.h z D:\MinGW\lib\gcc\mingw32\6.3.0\include\c++ do C:\Users\test1\Documents\MkClipse\AVR Toolchain\avr\include\avr i dalej nie może znaleźć mi tej biblioteki. Co robie źle ?

Autor:  mirekk36 [ 6 lis 2023, o 17:06 ]
Tytuł:  Re: Brak biblioteki iosteram i tp.

wirusssunited napisał(a):
Co robie źle ?

Niestety wszystko robisz źle od samego pomysłu - pewnie do tej pory programowałeś w C coś na PC i tam normalna była taka biblioteka - a w C embedded dla avr jej nie ma ... Owszem są sposoby żeby stworzyć strumienie i posługiwać się nimi wprost na avr ale to jest pomysł co najwyżej do testów i zabaw a nie do praktycznego programowania na tak małych prockach z uwagi na zżeranie ogromnych zasobów i stąd nie ma tego wprost. No a dodawanie jakiejś tam biblioteki z mingw do avr gcc to już totalnie zły pomysł - wymysł w zasadzie - to nie ma prawa zadziałać więc można powiedzieć że wszystko poszło dobrze i jak należy.

W embedded nie ma czegoś takiego jak konsola typowa bo co ma nią być? a no właśnie - owszem można skierować strumień jak pisałem ale najpierw to trzeba sobie oprogramować. Jak ?

hmmm jeśli myślisz że to da się tak wprost w 2-3 zdaniach opisać to hmmm się mylisz - polecam ci albo Bluebooka https://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html i na jego podstawie zacząć zabawę z UART/RS232 i wysyłaniem sobie danych na terminal ... albo dużo lepiej od Bluebooka w tym zakresie wychodzi Kurs C embedded - technik programowania na naszej akademii: https://akademia.atnel.pl/ w którym właśnie też zapoznaję krok po kroku studentów ze strumieniami w C i jak tego dotknąć w ogóle

A całkiem najprostszą implementację wysyłania czegoś przez UART znajdziesz oczywiście w każdej nocie PDF procka AVR który posiada UART - zawsze tam podają przykład funkcji typu UART_Send() za pomocą której będziesz mógł sobie coś wysyłać do terminala na PC przez właśnie RS232

Autor:  ord [ 7 lis 2023, o 06:12 ]
Tytuł:  Re: Brak biblioteki iosteram i tp.

Strumienie w avrlibc: https://www.nongnu.org/avr-libc/user-ma ... stdio.html

Autor:  mirekk36 [ 7 lis 2023, o 14:40 ]
Tytuł:  Re: Brak biblioteki iosteram i tp.

ord napisał(a):

tylko po jaką choinkę bawić się na starcie nauki programowania strumieniami w C zamiast nauczyć się najpierw podstaw działania z UART'em i robić własne wysyłanie danych do terminala co ZAWSZE ale to ZAWSZE oszczędzi co najmniej 1-2KB pamięci flash

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/