Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 08:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2020, o 21:54 
Nowy

Witam, mam problem z wgraniem wsadu do Attiny 13, a jak chcę napisać proste miganie diodą lub dioda z klawiszem (z blue-booka) to wyświetla mi że pamięć zajęta w 270% lub podobnie...
Co może być przyczyną?
W załącznikach dodałem skriny z MK AVR Calculator i MK Clipse...
Wiem że zna skrinie jest ustawiona częstotliwość 4000000 ale to akurat w tym momencie próbowałem zmieniać...testowałem na różnych 4,8 i 9,6...i efekt był taki sam...
Jak wgrywałem wsad od kolegi to cisza...a jak program z MK Clipse to taki oto błąd.

Dodam że MK AVR Calculator poprawnie wykrywał procesor ...

Próbowałem na zestawie uruchomieniowym ATB po przejściówce na Attiny i na stykówce..ale zawsze to samo...

Na linii ISP są diody przez rezystor katodami do maszy ale na czas programowania odłączałem i to samo...

Czy miał ktoś podobny problem?
To moje pierwsze starcie a Attiny...zawsze bawiłem się Atmegami...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2020, o 22:31 
Użytkownik

Brak załączników

PostNapisane: 31 sie 2020, o 22:40 
Nowy

Przesyłam obrazek z MK Clipsa

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 31 sie 2020, o 22:52 
Moderator

Marcin222 napisał(a):
Przesyłam obrazek z MK Clipsa

To podaj pełny kod źródłowy swojego programu bo na 10000% ( o ile może być tyle procent ) ;) zrobiłeś MEGA BABOLA w kodzie programu - ale pomożemy jak zobaczymy bo szklanych kul to raczej nie mamy. I na przyszłość proszę - podawaj jak najwięcej informacji szczegółowych zamiast tylko opisu, czyli i zrzuty ekranu jak już zrobiłeś ale też fragmenty kodu źródłowego jeśli jest przepastnie długi albo cały kod jeśli jest krótki ok? Wtedy uda ci się szybko pomóc.

PostNapisane: 31 sie 2020, o 23:29 
Nowy

Panie Mirku prawie cały kod jest na zrzucie ekranu... To Pana kod z blue boka obsługa klawisza i dioda.
Dlatego ten kod bo chciałem sprawdzić czy na tym kodzie rowniez będzie ta pojemność programu...

Zainstalowałem jeszcze raz Mk clipse i Mk Avr Calculator...ale nic to nie pomogło bo myślałem ze aktualizacja systemu mi coś zablokowała.

A ze babola zrobilem gdzieś i to strasznego to mam świadomość...tylko nie wiem gdzie..

A chciałem dodać ze jak wgram ten lub podobny kod do Atmega 32 to jest ok..dziala i zajmuje 7-10% pamięci

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 00:12 
Moderator

Marcin222 napisał(a):
Panie Mirku prawie cały kod jest na zrzucie ekranu... To Pana kod z blue boka obsługa klawisza i dioda.

Ale powiedz czy to problem, zaznaczyć cały kod pliku main.c myszką i wkleić na forum - włączając formatowanie kodu. No pomyśl sam dlaczego proszę o jego wstawienie? Bo setki początkujących piszą że to ten sam kod z książki czy z poradnika - a że tam np zmienili coś w jednej linii programu - to co tam!

eeeeś - na prawdę szybciej byłoby wkleić kod jaki masz w MkClipse zamiast pisać ten post wyżej - poważnie. Skoro pytam to wiem dlaczego.

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 05:38 
Użytkownik

Po drugie jak byś wkleił kod to każdy może zrobić kooiuj/wklrj do swojego MkClipse'a i sprawdzić. A ze screenow nikomu się nie chce...

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 05:40 
Użytkownik

A czy przypadkiem nie włączyłeś floatow, bo tak coś mi wygląda z konsoli?

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 09:58 
Użytkownik

Jak widzę, to twój program to 218% pamięci. Czy nie sądzisz, że pamięć trochę przekroczona? Pewnie dołączyłeś do niego wszystkie biblioteki Mirka.

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 12:43 
Użytkownik

Ja bym obstawiał włączenie Float support z menu Settings w MkClipse

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 18:24 
Nowy

Witam, problemem z zajętością programu był załączony Float Support...kolega micky miał rację dziękuję ślicznie za pomoc.

Panie Mirku ma Pan rację , na przyszłość będę zawierał maksymalną ilość informacji i kod...

Ale niestety nie do końca mój problem z Attiny jest rozwiązany bo...

Wyskakuje błąd:
Please wait ...
avrdude_mk.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude_mk.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

avrdude_mk.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

**** [total upload time: 1 794 ms ] ****

Taki występuje jak próbuje programować w stykówce...

A taki jak w zestawie Pana Mirka 1.04 przez przejściówkę achatiny:

Please wait ...
avrdude_mk.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude_mk.exe: Device signature = 0x1effff
avrdude_mk.exe: Expected signature for ATtiny13 is 1E 90 07
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude_mk.exe done. Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

**** [total upload time: 727 ms ] ****

I to samo mam dla procesorów: Attiny 13, 25, 2313.

O dziwo w stykówce (bo do przejściówki nie pasuje) Attiny 26 da się zaprogramować i nie ma żadnych błędów.

Czyżby mój starszy programator (kupiony w Atnel ze 4-5 lat temu) nie obsługiwał tych w/w procesorów??

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 19:49 
Moderator

Marcin222 napisał(a):
Czyżby mój starszy programator (kupiony w Atnel ze 4-5 lat temu) nie obsługiwał tych w/w procesorów??

No to teraz kolega "HIT'a" wymyślił ;) Naprawdę nie obraź się ale jakby tak podchodzić do rozwiązywania problemów tzn źle do "nierozwiązywania" problemów tylko wymyślaniu że od razu coś jest uszkodzone - to człowiek nic by nie zrobił w życiu.

Oczywiście że każda wersja ATB USBasp nawet te NAJ NAJ NAJ starsze obsługują wszystkie ATtiny które wymieniłeś - więc jak zwykle niestety - coś źle robisz a dajesz tylko opis zamiast pokazywać jak to podłączasz - a tam babola robisz ;)

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 21:40 
Nowy

Przepraszam za "hita" ale niestety mało mam pojęcia o tym i sprawdzałem już wiele rzeczy...

Co do pokazania jak podłączyłem...

Do ATB 1.04 podłączam w przejściówkę Tiny 13, 25 i 2313 i nic więcej ...golasa żeby właśnie wyeliminować babola...
(oczywiście wcześniej połączałem z diodami) i efekt taki sam...

Na stykówce również podłączałem z diodami i golasa (Miso, Mosi, SCK, RST-z rezystorem 10K do VCC, VCC i GNG ) i efekt taki sam...
Na programowaniu się nie znam , ale na elektronice troszkę i uwierz mi że miernikiem sprawdziłem ( z 10 razy) przejścia między nogami procka i gniazdem Kanda i przejścia mam...zresztą Na MK AVR Calculator wykrywa procesor i nie ma żadnych błędów.

Aaa wczoraj na chwilkę zrobiłem zwarcie Vcc do GND zgasła dioda na programatorze..i działa Wiem że nie załatwi go to bo już kiedyś mi się to przytrafiło i działa do dziś.Ale na wszelki wypadek wspominam i o tym.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 22:38 
Moderator

ok no teraz jest troszkę informacji a zatem:

1. weź na stykówce wsadź samego procka ATtiny13 (bez ŻADNYCH elementów - diod, rezystorów, nawet kondków filtrujących - nic! sam procek)
2. podłącz do niego linie programatora: MOSI, MISO, SCK, RST a do tego zasilanie VCC i GND (TYLKO TE LINIE) z programatora ATB USBASP a nie kablami z zestawu ATB ok?

i wtedy zobacz czy ci wykryje samego gołego procka

PostNapisane: 1 wrz 2020, o 22:58 
Nowy

Tak właśnie robiłem i procka wykrywa...ale nie chce wgrac wsadu ani z Mk Avr calculatora...ani z Mk clipse ( we wcześniejszym poście wrzuciłem skopiowany komunikat)
A na tej samej stykowce attiny 26 dziala, nawet dioda miga ;)
W zestawie atmegi działają ( dają się zaprogrsmowac)..tylko te małe attiy 13, 25 i 2313 nie można wgrac wsadu i zaprogramować z mk clipsa...

Mk AVR Calculatota tez wgralem jeszcze raz.

Jutro wgram eclipse i zobaczę jak się zachowa.

Nawet zeby mieć pewność to te same procki sprawdzałem i w zestawie i w stykowce..tak się składa że mam po kilka sztuk kazdego to sprawdzilem po 2 szt kazdego.

Z wykrywaniem procka nie ma problemu za każdym razem i calculator i Mk clipse wykrywa właściwy procesor.

PostNapisane: 2 wrz 2020, o 00:15 
Moderator

Marcin222 napisał(a):
Z wykrywaniem procka nie ma problemu za każdym razem i calculator i Mk clipse wykrywa właściwy procesor.

eeeeh panie panie - a czytasz sukcesywnie mojego bloga? Bo widać po tym błahym problemie że nie ;) ... a jakbyś czytał to już dawno miałbyś to z głowy ;)

masz tam artykuł:

Obrazek

może jednak warto się z nim zapoznać ? ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/gd ... ipsem.html

PostNapisane: 3 wrz 2020, o 20:30 
Nowy

Witam, rozwiązałem ten prosty problem..
Może któryś początkujący natrafi na to i będzie szukał to oszczędzi trochę czasu.

Otóż problemem było to że Attiny 13, 2313, oraz 25 (te miałem i te sprawdzałem) nie działały chociaż ustawiałem właściwą częstotliwość 9,6 (dla A13) ...to nie wiedziałem że te modele mają fabrycznie ustawiony bit podziału przez 8 CKDIV8.
Po wyłączeniu tego bitu i ustawieniu częstotliwości w MK Calculatorze oraz w MK Clipse wszystko zaczęło hulać...
Dlatego Attiny 26 bez problemu mi się programowała i działał prosty program sprawdzający z diodą...Bo Attiny 26 nie mają tego bitu..

Ale nasuwa mi się pytanie jak bym chciał programować Attiny na Slow SCK to w MK Clipse ustawiać 1MHz? Bo 9,6 : 8 to wychodzi 1,2 MHz nie ma to wpływu bo program działa, ale mogą być problemy przy bardziej zaawansowanym projekcie (tak mi się wydaje) .

Dzięki za pomoc.

PostNapisane: 3 wrz 2020, o 22:40 
Moderator

Marcin222 napisał(a):
Ale nasuwa mi się pytanie jak bym chciał programować Attiny na Slow SCK to w MK Clipse ustawiać 1MHz?

jakie 1MHz ? ;) ustawiasz slow sck i już - spowolni się clock na ISP

Strefa czasowa: UTC + 1