Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 cze 2019, o 13:57


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2019, o 14:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 850
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

cześć Koledzy
Chyba się zakręciłem i nie widzę co jest nie tak.
Standardowa konfiguracja SPI czyli
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

następnie
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a w funkcji "main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i wszystko jest ok.
Jeżeli zmienię LT_PIN na np.PB3
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

zatrzask przestaje działać :?: :?: :?: :( hmm..........

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2019, o 15:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 631
Pomógł: 37

Jaki mikrokontroler? Inne funkcje nie korzystają z PB3?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A nie powinno być
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Niezależnie od wybranego pinu?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Aha i jeszcze po zmianie pinu spróbuj zrobić clean projektu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2019, o 17:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 850
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

Żadne inne funkcje nie korzystają z PB3. Zresztą na stronie 319 w BB przy programowym SPI machnięcie pinem latch następuje po wysłaniu 8bitów
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ja oczywiście korzystam ze sprzętowego SPI ale pin do zatrzasku chcę wybrać inny niż PB4 a tu zonk karważtwarz
Żeby było ciekawiej to stan na pinie PB3 się zmienia z niskiego na wysoki i z powrotem na niski więc powinno być wszystko ok. Wykluczam błąd połączenia bo po przełączeniu przewodu na PB4 wszystko działa. Powiem Wam, że zgłupiałem....

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2019, o 17:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24413
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 918

Panie w nocie PDF masz napisane jak BYK, że pin SS MUSI brać udział w sprzętowym SPI czyli - czy tego chcesz czy nie, jeśli korzystasz z MASTER to MUSISZ go ustawić jako wyjście i Quniec - nie ma dyskusji.

Ale oczywiście możesz z niego w ogóle nie korzystać - możesz poza nim inny ustawić jako wyjście i z niego korzystać jako z CS dla swojego układu kto ci zabroni - tylko czy jest sens aż tak się upierać ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2019, o 18:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 850
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

No właśnie zgubiła człowieka rutyna a raczej brak podstawowej wiedzy. Do tej pory korzystając z SPI nawet przy komunikacji z dwoma układami inicjalizacja modułu zawsze uwzględniała pin sprzętowy SS. Tu chcąc wykorzystać inny pin do zatrzasku uznałem, że sprzętowy SS jest nie potrzebny. Cóż wstyd trochę bo to podstawy :oops:
Dzięki P.Mirku

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2019, o 18:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 631
Pomógł: 37

mczarny napisał(a):
Cóż wstyd trochę bo to podstawy
Dzięki P.Mirku
Moim zdaniem żaden wstyd, sam bym na to nie wpadł choć już zacząłem wertować pdf-a ale Mirek był szybszy ;) Takie rzeczy po prostu ulatują czasem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2019, o 19:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24413
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 918

dokładnie, żaden wstyd

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO