Cześć.
Mam wyświetlacz ST7565 i nie działa mi odświeżanie poszczególnej strony. Używając funkcji
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
gdzie jako argumenty podaje numer strony - 0, liczbę stron 1, od kolumny 10, do kolumny 30 taki przykład.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
To ta funkcja chyba powinna wysłać na LCD na pierwszą Page od kolumny 10 do 30 dane z bufora tworzące część obrazu analogicznie do tego jak było to w OLED. A funkcja wysyła jakby jeden ten sam bajt 20 razy. I nie wiem czy ja nie wiem jak używać tej funkcji czy coś nie działa w kodzie. Funkcja odświeżająca cały ekran st7565_display() działa prawidłowo.
Patrzałem do funkcji refresh page i wydaje mi się jakby brakowało tam ustawianie początkowej kolumny oraz to że w pętli która wysyła dane na lcd funkcja wysyła ten sam bajt.
Zmieniłem żeby ustawiało adres poczętkowej kolumny
język c
oraz w pętli żeby wysyłało bajtów z bufora od col_start do col_end
język c
i działa tak samo jak działało to w oledzie.
I teraz pytanie do Was. Jak to powinno być prawidłowo?