Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2025, o 12:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2018, o 20:46 
Użytkownik

Witam czytając BB i analizując rozdział funkcje podrozdział" przekazywanie argumentu przez wartość"
wyciągłem wnioski pytanie do was czy dobre więc mnie naprostujcie jeśli coś źle będę pisał

bo zauważyłem że jeśli zdefiniuje zmienną i zainicjuje ją wartością np . 5

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to w kodzie gdybym chciał zrobić tak :

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

wartość komórki ,w której jest uint8_t guzik =5; nie ulegnie zmianie tylko zawartość zmiennej guzik zostanie pobrana i zapisana do komórek roboczych jako typ ( int) ,(int) guzik + 4;
do obliczeń i do tej pobranej kopii, którą kompilator sobie pobrał do obliczeń zostanie dodane 4 , wynik trafi do komórki zmiennej skrzynia.

podobna sytuacja jest z funkcjami i przekazywaniem argumentu przez wartość zauważyłem podobieństwo do sytuacji powyżej z funkcjami, też tak jest że argument , wartość jest pobierana do obliczeń z komórki i przekazywana do komórki w której znajdują się parametry formalne

uint8_t owoc ; //definicja komórki owoc

funkcja (owoc) //wywołanie i przekazanie zawartości komórki( parametr aktualny)

funkcja (koszyk) // praca w definicji funkcja na kopii zawartości owoc ,która nazywa się koszyk i pracuje się z nią wewnątrz funkcji
{
}

w efekcie mamy i owoc i koszyk jako uint8_t w których jest to samo i jedna komórka nie oddziałuje na drugą, czy mam rację czy popełniam błędy w rozumieniu tego.

zapytam jeszcze o to:

język c

wywołanie funkcji i przekazanie argumentu aktualnego , stała dosłowna wartość 5 którą kompilator potraktuje jako int i zrzutuje do typu jaki zwraca funkcja, czy dobrze rozumiem?

Pozdrawiam spider

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2018, o 20:53 
Moderator

Cytuj:
w efekcie mamy i owoc i koszyk jako uint8_t w których jest to samo i jedna komórka nie oddziałuje na drugą, czy mam rację czy popełniam błędy w rozumieniu tego.

to nie są jakieś komórki które porównujesz do zmiennych, argument funkcji przekazywany przez wartość - jest jak słusznie zauważyłeś przekazywany przez jego kopię tworzoną w trakcie wywołania funkcji na stosie ... Poczytaj rozdział o funkcjach gdzie to bardzo precyzyjnie wyjaśniam

procek87 napisał(a):
wywołanie funkcji i przekazanie argumentu aktualnego , stała dosłowna wartość 5 którą kompilator potraktuje jako int i zrzutuje do typu jaki zwraca funkcja, czy dobrze rozumiem?

No tutaj to pokręciłeś na maksa - stała dosłowna 5 zostaje przekazana jako argument do funkcji i nie ma nic wspólnego z rezultatem bo to dopiero od kodu który jest w ciele funkcji zależy jaki będzie rezultat czyli wynik tej funkcji

PostNapisane: 26 mar 2018, o 06:54 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
stała dosłowna 5 zostaje przekazana jako

pomiędzy nawiasami w wywołaniu 5 jest traktowana jako int dopiero po przekazaniu do funkcji kompilator rzutuje ją do uint8_t.

Kompilator wie to stąd że w deklaracji funkcji podaje się typ uint8_t stąd póżniej następuje żutowanie stałej
dosłownie którą kompilator traktuje jako int domyślnie jak każdą dosłowną .

oberwie mi się ;)

PostNapisane: 26 mar 2018, o 07:30 
Moderator

procek87 napisał(a):
pomiędzy nawiasami w wywołaniu 5 jest traktowana jako int

bardzo dobrze - bo stałe dosłowne są domyślnie traktowane jak int

procek87 napisał(a):
dopiero po przekazaniu do funkcji kompilator rzutuje ją do uint8_t.

też dobrze

procek87 napisał(a):
Kompilator wie to stąd że w deklaracji funkcji podaje się typ uint8_t stąd póżniej następuje żutowanie stałej

też dobrze

procek87 napisał(a):
oberwie mi się

a za co? ja wyżej odniosłem się tylko do tego, że argument nie ma nic wspólnego z rezultatem funkcji

PostNapisane: 26 mar 2018, o 12:24 
Użytkownik

A co ze zmiennymi zdefiniowanymi i zainicjowanymi jakimiś wartościami , jeśli będę chciał ją wykorzystać w obliczeniach

uint8_t owoc=5;
a= owoc+5;

To do obliczeń zostanie pobrana kopia zmiennej owoc bo zmiana nie może nastąpić bezpośrednio na niej dobrze rozumiem ? Czyli mamy dwa miejsca gdzie jest przechowywana zmienna owoc jedno w RAM jeśli to jest zmienna lokalna to na stosie, a drugie w no właśnie i chyba jest to stos, tylko jest to miejsce stworzone na krótką chwilę na czas wykonania operacji dlatego kod zajmie jeden bajt a nie dwa. Dobrze rozumiem?

PostNapisane: 26 mar 2018, o 13:01 
Moderator

Cytuj:
To do obliczeń zostanie pobrana kopia zmiennej owoc bo zmiana nie może nastąpić bezpośrednio na niej dobrze rozumiem ?

jaka kopia - no toż tu aż ciężko mówić o jakich kopiach .... po co ci kopia do takiego działania

a = owoc + 5;

toż zostanie dokonane obliczenie gdzie dodana zostanie wartość zmiennej owoc do wartości stałej dosłownej a wynik trafi do zmiennej a.

PostNapisane: 26 mar 2018, o 16:51 
Użytkownik

tak ale jeśli

język c

to zmienna owoc będzie miała wartość 5 a nie 10 , przykład dowodzi temu że w tej operacji a= owoc+5; kompilator operuje już nie na uint8_t owoc; o zawartości 5 tylko na jej kopii , zgadza się tylko jak i gdzie jest przetrzymywana ta kopia jak to się dzieje że uint8_t owoc=5; się nie zmienia i jest w niej stale 5 ? ;)

Przepraszam za to że męczę chce po prostu jak najwięcej zrozumieć im więcej czy to Mirek czy ktoś opowiada o tym , piszę to tym to lepiej to zaczynam sobie wyobrażać .

PostNapisane: 26 mar 2018, o 17:10 
Moderator

procek87 napisał(a):
to zmienna owoc będzie miała wartość 5 a nie 10

ale ty sobie sam w głowie jakiś problem tworzysz - a ile chciałbyś żeby miała ? no zainicjowałeś ją wartością 5 i czego się spodziewasz ? ;)

niczego to dalej nie dowodzi jak piszesz - w ogóle tu już mocno płyniesz z wyjaśnieniami o jakichś kopiach ....

masz zmienną owoc = 5 i jej stan nigdzie w tym kodzie ci się nie zmienia, brana jest tylko jej wartość do obliczeń (a nie żadna tam jakaś wydumana kopia) i na tym KONIEC panie .... nie ma żadnych kopii owoca ;) już nie kombinuj bo brniesz w jakąś ciemną ślepą uliczkę

przykład:

1. masz koszyk z 5 jabłkami
2. masz luzem 3 śliwki
3. oblicz ile razem masz owoców ?

WYNIK: = 8

czy w wyniku tego działania coś ci się dzieje w koszyku z jabłkami ? No spojrzałeś na koszyk sprawdziłeś własnymi oczami że leży na dnie 5 jabłek (czyli wziąłeś wartość owoców w koszyku) i policzyłeś że masz 3 śliwki luzem - to wszystko

PostNapisane: 26 mar 2018, o 17:27 
Użytkownik

Ok zrozumiałem wracając do przekazywania wartości w funkcjach

to tam dlaczego mówi się że twrzona jest kopia argumentu na stosie

uint8_t a=5;

funkcja(a);

uint8_t funkcja(uint8_t zegarek)

w momencie przekazania wartości zmiennej a , czyli wartości 5 do funkcji która ładuje sobie tą wartość do argumentu zegarek , tu masz na myśli tą kopie w książce ? uint8_t a=5; ---> uint8_t zegarek;

PostNapisane: 26 mar 2018, o 17:39 
Moderator

DOKŁADNIE TAK, no bo przekazany argument przez wartość nie może zostać zniszczony wewnątrz funkcji rozumiesz? Dlatego przy jej starcie na stosie tworzona jest KOPIA wartości tego argumentu i funkcja wewnątrz operuje na tej kopii - może ją zmieniać - zmielić co tylko chce ... bo to kopia ... A po zakończeniu funkcji i powrocie - twoja zmienna owoc przekazana do funkcji nadal będzie miała tę samą wartość.

PostNapisane: 26 mar 2018, o 18:10 
Użytkownik

czyli jeszcze raz dla pewności uint8_t a=5; --do--> argument funkcji , kopia (uint8_t zegarek);

PostNapisane: 26 mar 2018, o 18:15 
Moderator

sorry ja się wyłączam, można ileś razy powtarzać ale ty chcesz po raz 10001 ? dziękuję ;)

PostNapisane: 26 mar 2018, o 18:30 
Użytkownik

OK nie męcze wszystko jasne już rozumiem Dziękuje Mirku Przepraszam . ;)

Strefa czasowa: UTC + 1