Witajcie.
Jestem w trakcie robienia już na gotowo projektu do samochodu - taki mini komputerek.
Wybrałem procesor Atmega64M1 z racji na wbudowany CAN (zakładam coś nie coś powyciągać na wyświetlacz w przyszłości z CANa).
Ponieważ tego sporo się nazbierało dlatego pytanie początkującego które piny do czego użyć.
każdy moduł z osobna na Atmedze32 działał, ale przygotowuję płytkę i zaczęły się schody.
Procesor 32 pin
1. Czy jest potrzeba dawać kwarc (nie jest potrzebne podniesienie prędkości a dwa piny mógłbym wykorzystać na przyszłość) nawet do LEDa żeby sobie mrugał
2. zamierzam programować przez interfejs szeregowy - to czy jest sens podłączać ISP? wyprowadziłem tak na wszelki wypadek PB0, PB1, PB7, ale teraz zastanawiam się po co skoro po zaprogramowaniu nie będę programował w ten sposób.
3. GPS powinien być na pinach PD3 i PD4 (co prawda nie potrzebuję nic nadawać na GPS, ale i tak ten interfejs będzie wykorzystany do programowania procka więc w to złącze będę wpinał programator.
4. CAN na pinach PC2 i PC3
5. Potrzebuję podpiąć I2C do RTC oraz sygnał przerwania co 1Hz - myślę o PD5,PD6, PD7
6. cztery piny na ADC (pomiar napięcia 2x + pomiar natężenia oświetlenia + klawiatura) - myślę o PC4, PC5, PC6, PB2
7. 1-wire temperatura - PD1
8. LCD - dowolne 7 pinów PD0, PD1, PD2, PB3, PB4, PB5, PB6
9. PWM - PC1?
9. Zostaje PC0 które będzie użyte do sterowania przekaźnikiem - zasilanie do peryferii.
Czy tak to można zrobic?
wiem, że nie można tak sobie wybierać dowolnie pinów więc wolę na etapie projektowym wyrzucić błędy, a niestety dopiero po zrobieniu płytki będę mógł podłączyć Atmegę do programatora bo nie mam 64M w wersji DIP.
Mogę prosić żeby ktoś rzucił okiem na ten schemat.

teraz jeszcze informacja po jakimś czasie procesor będzie się usypiał - czy po podaniu napięcia na PC4 (załączamy stacyjkę) można wykorzystując PCINT12 obudzić procesor?